Înarmați cu un arsenal de culori, artiștii de graffiti din întreaga lume protestează împotriva invadării Ucrainei de către Rusia, pictând artă stradală provocatoare și picturi murale împotriva războiului. Unii artiști folosesc modalități inovatoare de a ajuta ucrainenii afectați de conflict prin coduri QR care permit publicului să scaneze graffiti pentru a face donații. În timp ce unii oameni văd graffiti-ul ca pe un defect vizual, mulți dintre creatorii lui consideră că este o formă de artă democratică care oferă voce celor fără voce. Când este făcut bine, poate crește gradul de conștientizare a problemelor sociale, politice și de mediu.
Artă anti-război: artiștii graffiti din întreaga lume arată sprijin pentru Ucraina

11
O femeie trece pe lângă o pictură murală din Praga, Republica Cehă, înfățișând un copil care se protejează cu un steag ucrainean împotriva invaziei ruse. Artistul născut în Kazahstan Dmitry Proskin, al cărui nume este ChemiS, a declarat pentru RFE/RL că „principalul este că este văzut de ucraineni”. El a adăugat: „Îmi trimit mesaje de mulțumire, așa că scopul meu principal de a le arăta ucrainenilor sprijinul nostru a fost atins”.

12
SOS al artistului Harry Greb a fost creat recent la Roma, Italia. Greb a spus RFE/RL că toată lumea ar trebui să-și facă auzită vocea și că armele nu trebuie niciodată folosite pentru a rezolva probleme. „Nu știu dacă arta mea poate face diferența, cu siguranță nu singur”, a spus el. „Dar împreună, poate că putem.”

13
O româncă merge în fața unei picturi murale înfpățișându-l pe Putin, atârnat lângă Ambasada Rusiei la București, pe 29 aprilie. Operațiune artistică specială este numele unei expoziții de artă stradală cu lucrări ale artiștilor ucraineni și români.

14
Artistul stradal Todd Goodman, cunoscut sub numele de 1GoodHombre, stă în fața unui șablon înfățișându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ținând pistoale-mitralieră pe 21 martie în Santa Monica, California. Goodman a ieșit din anonimat, riscând arestarea și amenzi pentru munca sa fără licență pentru a solicita fonduri pentru refugiații de război ucraineni. Goodman a declarat pentru RFE/RL că lucrările sale au fost o declarație de rezistență pașnică nonviolentă la agresiunea și violența necontrolată a lui Putin în Ucraina. „Nu am idee dacă munca mea poate schimba fizic altceva decât poate schimba modul în care se poate simți cineva, de la un sentiment de deznădejde și frică, la un sentiment de speranță și neînfricare în fața răului.