Linkuri accesibilitate

Șapte foști ambasadori SUA în România: „Românii au o alegere evidentă: dominația Rusiei sau propriul viitor, aliat al Americii în NATO”.


Alegerile din 18 mai vor defini direcția vest sau est a României, consideră șapte foști ambasadori SUA.
Alegerile din 18 mai vor defini direcția vest sau est a României, consideră șapte foști ambasadori SUA.

Șapte foști ambasadori americani în România au transmis o scrisoare publică comună după ce unul dintre ei a arătat că „doar Nicușor Dan apără interesele alianței româno-americane”. În opinia lor, cealaltă opțiune ar fi „dominația Rusiei”. Contactat de Europa Liberă, George Simion nu a comentat.

Cei șapte foști ambasadori au reprezentat Statele Unite în România în intervalul 1994-2021 (mai puțin 2012-2015, perioadă în care nu a existat ambasador numit, ci doar însărcinat cu afaceri) și atrag atenția, de la bun început, că scriu „nu în calitate de reprezentanți oficiali ai Guvernului SUA, nici în vreo altă calitate profesională, ci în calitate de cetățeni americani care și-au dedicat ani din viața și reputația lor pentru a-i ajuta pe americani și pe români să se ajute reciproc. Nutrim o afecțiune profundă pentru România și un angajament neclintit față de o alianță transatlantică puternică între Europa și Statele Unite, România fiind un bastion de importanță critică pentru securitatea și libertatea ambelor noastre țări”.

Semnatarii scrisorii publice sunt Alfred Moses (ambasador între 1994 și 1997), James Rosapepe (ambasador între 1998 și 2001), Michael Guest (ambasador în perioada 2001-2004), Nicholas Taubman ( ambasador între 2005 și 2009), Mark Gitenstein (ambasador în perioada 2009 -2012), Hans G. Klemm (ambasador între 2015 și 2019), Adrian Zuckerman (ambasador în perioada 2019 – 2021).

Reacția lor vine după ce, pe 8 mai 2025, fostul ambasador Adrian Zuckerman susținea că „doar Nicușor Dan apără interesele alianței româno-americane”.

Cei șapte nu nominalizează atât de direct care dintre candidați apără sau nu direcția româno-americană și care „dominația Rusiei”

„Răspundem astfel întrebărilor pe care unii dintre noi le-au primit de la români, pentru că împărtășim sentimentul exprimat de Ambasadorul Zuckerman în scrisoarea sa din 8 mai, cu privire la miza alegerilor prezidențiale și opinia sa că numai candidatul Nicușor Dan apară interesele alianței româno-americane”, își explică semnatarii intenția.

Demersul lui Zuckerman era motivat de „circumstanțele groaznice cu care se confruntă acum România”, după cum singur mărturisea.

Născut în România, în 1956, Zuckerman a emigrat în copilărie în Statele Unite, cu familia. De etnie evreiască, aceasta reușise să supraviețuiască naziștilor și celui de-al Doilea Război Mondial, legionarilor și „oribilului regim comunist”.

„Din păcate, astăzi ne confruntăm cu un alt moment istoric – posibilitatea ca un candidat extremist să câștige viitoarele alegeri prezidențiale din 18 mai și să inverseze toate progresele înregistrate de România în ultimii treizeci și cinci de ani”, susține Zuckerman.

„Acest candidat extremist reprezintă un pericol clar și prezent pentru democrație, libertate și prosperitate. El papagalește cartea lui Putin care încearcă să scoată România din Uniunea Europeană, NATO și relația sa euro-atlantică și să o transforme într-un stat autoritar precum Rusia - o nouă Belarus”, adaugă fostul ambasador de origine românească.

„Românii se confruntă cu o alegere istorică evidentă: dominația Rusiei sau propriul său viitor, aliat al Americii în NATO. Putin sau America”, se arată în scrisoarea celor șapte foști ambasadori SUA în România.

„Ca prieteni ai românilor, de la Maramureș până la Constanța și de la Timișoara până la Iași – cu fiecare județ și comună dintre ele – sperăm din inimă ca prietenii noștri români să reafirme valorile transatlantice și că vor respinge orice alianță percepută cu interesele lui Putin. Noi nu putem vota la alegerile prezidențiale din România. Dar voi puteți”, adaugă ei.

Europa Liberă a încercat să-l contacteze pe George Simion, candidatul AUR, pentru un punct de vedere. Nu ne-a răspuns. Vom reveni cu poziția acestuia atunci când ea va fi exprimată.

Scrisoarea celor șapte foști ambasadori SUA în România

„Prietenilor noştri români,

Subsemnaţii - foști ambasadori ai Statelor Unite în România, republicani și democrați, din timpul administrației Clinton până la administrația Trump, adresăm acest mesaj nu în calitate de reprezentanți oficiali ai Guvernului SUA, nici în vreo altă calitate profesională, ci în calitate de cetățeni americani care și-au dedicat ani din viața și reputația lor pentru a-i ajuta pe americani și pe români să se ajute reciproc. Nutrim o afecțiune profundă pentru România și un angajament neclintit față de o alianță transatlantică puternică între Europa și Statele Unite, România fiind un bastion de importanță critică pentru securitatea și libertatea ambelor noastre țări.

Răspundem astfel întrebărilor pe care unii dintre noi le-au primit de la români, pentru că împărtășim sentimentul exprimat de Ambasadorul Zuckerman în scrisoarea sa din 8 mai (anexată), cu privire la miza alegerilor prezidențiale și opinia sa că numai candidatul Nicușor Dan apară interesele alianței româno-americane.

În timpul mandatelor noastre, președinții americani care ne-au numit au dovedit în mod clar că s-au angajat fără echivoc într-o alianță transatlantică puternică cu România, ca pilon de sprijin pentru NATO și Uniunea Europeană, pentru securitatea Americii și a României. Am fost martori direcți la eliberarea cu succes a românilor de sub dictatura impusă de Rusia, drumul lor spre libertate și integrarea cu restul Europei prin Uniunea Europeană și alianța cu Statele Unite prin NATO.

Astăzi toate acestea sunt în pericol. Sub Putin, Rusia este din nou în ofensivă. În primul rând, prin invadarea Ucrainei. Va fi România următoarea sa țintă, așa cum a fost în vremea lui Stalin?

Doi dintre noi avem origini româneşti. Înțelegem luptele cu care se confruntă atât de mulți cetățeni români. Dar, în calitate de cetăţeni americani și foști ambasadori SUA în România, înțelegem și modul în care majoritatea americanilor îi percep pe Vladimir Putin și pe aliații săi. Ei reprezintă amenințări fatale la adresa securității, libertății și prosperității din România, Europa și America. Dacă România va alege un președinte pro-Putin, apărarea și sprijinul economic al Statelor Unite pentru românii de rând, riscă să fie afectate drastic.

Românii se confruntă cu o alegere istorică evidentă: dominația Rusiei sau propriul său viitor, aliat al Americii în NATO.

Putin sau America.

Ca prieteni ai românilor, de la Maramureș până la Constanța și de la Timișoara până la Iași – cu fiecare județ și comună dintre ele – sperăm din inimă ca prietenii noștri români să reafirme valorile transatlantice și că vor respinge orice alianță percepută cu interesele lui Putin.

Noi nu putem vota la alegerile prezidențiale din România. Dar voi puteți.

Dumnezeu să binecuvânteze România!”

Alfred Moses (fost ambasador) 1994-1997

James Rosapepe (fost ambasador) 1998-2001

Michael Guest (fost ambasador) 2001-2004

Nicholas Taubman (fost ambasador) 2005-2009

Mark Gitenstein (fost ambasador) 2009 -2012

Hans G. Klemm (fost ambasador)2015 -2019

Adrian Zuckerman (fost ambasador) 2019 – 2021

Scrisoarea fostului ambasador Adrian Zuckerman

„Dragii mei prieteni,

Vă scriu referitor la circumstanțele groaznice cu care se confruntă acum România. M-am născut în România și am avut norocul să scap de răutățile regimului comunist când, copil fiind, am emigrat în Statele Unite cu familia. Mi s-a oferit oportunitatea de a crește și de a trăi într-o țară liberă și democratică. Familia mea a supraviețuit naziștilor și celui de-al Doilea Război Mondial, legionarilor și oribilului regim comunist. Căderea Cortinei de Fier și revoluția din 1989 a fost un moment istoric eliberator pentru România pe care nu credeam că îl voi vedea vreodată în viața mea.

Ulterior, m-am întors în România în 2019. A fost onoarea vieții când am acceptat cu recunoștință nominalizarea președintelui Trump pentru a servi ca ambasador al Statelor Unite în România, patria strămoșilor mei. România deține un loc sacru în inima mea. M-am străduit neclintit să-i promovez democrația, libertatea, prosperitatea și relația sa bilaterală cu Statele Unite.

Din păcate, astăzi ne confruntăm cu un alt moment istoric - posibilitatea ca un candidat extremist să câștige viitoarele alegeri prezidențiale din 18 mai și să inverseze toate progresele înregistrate de România în ultimii treizeci și cinci de ani.

Acest candidat extremist reprezintă un pericol clar și prezent pentru democrație, libertate și prosperitate. El papagalește cartea lui Putin care încearcă să scoată România din Uniunea Europeană, NATO și relația sa euro-atlantică și să o transforme într-un stat autoritar precum Rusia - o nouă Belarus.

Acest extremist încearcă să se deghizeze sustintor al mișcarii anti woke, anti DEI și anti izolaționist -globalistă. Totusi, acesta nu este decât un văl subțire pentru a ascunde cartea de joc autoritara a lui Putin, menită să preia controlul asupra României fără să tragă niciun foc. România, împreună cu Polonia, este un apărător ferm al flancului estic al Europei împotriva agresiunii ruse. Este o țintă strategică principală pentru Rusia lui Putin în actele sale cibernetice, hibride și cinetice de război împotriva aproape tuturor țărilor europene.

Vă îndemn să nu vă lăsați induși în eroare de acest extremist. Vă îndemn să păstrați libertatea, democrația și prosperitatea. În urma rezultatelor electorale ale acestui extremist, din primul tur, mai mari decât se previziona, mulți dintre voi au început să aveți îndoieli că România poate fi salvată. Nu aveți aceste îndoieli! România poate fi și trebuie salvată din abis. România nu ar trebui să fie din nou forțată sa ajunga intr-o sărăcie abjectă, in umilire și izolare. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple - trebuie să rămânem uniți, să ne respectăm unii pe alții și să continuăm pe drumul către un viitor mai bun. Prea mulți au sacrificat prea mult și și-au dat viața pentru democrația, libertatea și prosperitatea României.

Nu vă certați între voi despre cine sau ce este de vină pentru succesul aparent al extremistului. Nici unul dintre voi nu este de vină - de vină este extremistul, de vină sunt rușii. Extremistul nu va reuși dacă ne unim cu toții cu un singur scop - să salvăm libertatea și democrația României.

Problemele dezbinătoare care i-au despărțit pe diverșii candidați politici unul de celălalt s-au încheiat. Există un singur candidat acum, Nicușor Dan, care are nevoie de sprijinul tău pentru a-l învinge pe extremist. Are nevoie de tot sprijinul tău neechivoc și nedivizat. Trebuie să ne unim în spatele lui.

Apreciez acele partide politice care și-au declarat deja public sprijinul nedivizat și fără echivoc pentru Nicușor Dan. Îndemn partidele politice neextremiste rămase să-l susțină fără echivoc pe Nicușor Dan. Îi îndemn pe toți românii, în special pe liderii săi politici, să-și examineze conștiința și să salveze viitorul României. Viitorul copiilor, nepoților tăi și al generațiilor viitoare este în mâinile tale.

Nu uitați că nici astăzi, la treizeci și cinci de ani de la revoluție, România nu și-a revenit pe deplin din pagubele de cincizeci de ani de guvernare comunistă. Dacă extremistului i se permite să supună România guvernării autoritare a lui Putin, precum Belarus, va fi nevoie de multe generații pentru a scăpa de o astfel de guvernare și a remedia pagubele. Nu acordați atenție extremistului și influențelor sale străine și interne plătite pentru a fura libertatea României. Istoria isi va aminti de tine și nu-i va judeca cu bunăvoință pe acei români care au abandonat democrația în favoarea extremismului.

Vă îndemn să păstrați vie speranța, să păstrați vie libertatea, democrația și prosperitatea, să respingeți extremismul și să îl susțineți pe Nicușor Dan.

Dumnezeu să vă binecuvânteze România și pe fiecare dintre voi”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG