George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor, a obținut, spune Biroul Electoral Central (BEC), 3.862.761 de voturi (40,96% din voturile valabil exprimate), iar Nicușor Dan, candidat independent -1.979.767 (20,99%).
Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 9.571.899, ceea ce înseamnă 53,19% din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.
Totalul voturilor valabil exprimate este de 9.430.274 – 98,52% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.
În total, au fost 141.388 de voturi nule (1,48% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne).
După anunțarea rezultatelor finale, pe care le-a obținut după centralizarea proceselor verbale de la birourile electorale județene, Biroul Electoral Central (BEC) trimite rezultatele la Curtea Constituțională a României (CCR), care urmează să analizeze documentele, să decidă dacă validează alegerile și să publice decizia în Monitorul Oficial.
Potrivit calendarului alegerilor prezidențiale 2025, care a fost publicat de Guvern pe 18 februarie, la BEC au mai putut fi trimise cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală până marți, 6 mai, la ora 24:00. Cererile depuse au trebuit să fie însoțite de dovezi temeinice.
Calendarul arată că până cel târziu miercuri, pe 7 mai, toate birourile electorale trebuie să trimită la Biroul Electoral Central procesele-verbale din ziua votului, toate contestațiile și întâmpinările primite, plus ștampila biroului electoral respectiv.
CCR - validarea alegerilor pe baza rezultatelor primite de la BEC
Pe 8 mai, BEC trimite la CCR un proces verbal al rezultatelor alegerilor și procesele-verbale primite de la birourile electorale județene, de la birourile electorale ale sectoarelor din București, de la biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare.
Tot joi, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituțională a României analizează validarea turului I de scrutin al alegerilor prezidențiale. Rezultatul va fi publicat în Monitorul Oficial al României, partea I.
Campania electorală pentru cel de-al doilea tur începe pe 9 mai 2025. Trei zile de vot în străinătate
Conform calendarului electoral, dacă CCR validează rezultatul turului întâi, până cel mai târziu vineri, pe 9 mai, trebuie aduse la cunoștința publicului, oficial, numele și prenumele celor doi candidați care vor participa în turul doi al prezidențialelor. Tot atunci este și începutul campaniei electorale, care se încheie sâmbăta viitoare, pe 17 mai 2025, la ora 07:00.
Votul în România pentru al doilea tur de scrutin e programat pentru 18 mai, începând cu ora 07:00, până la ora 21:00 (cu posibilitate de prelungire în cazul în care există cozi în afara secțiilor de vot).
În străinătate, votul durează, ca la primul tur, tot trei zile:
- vineri, 16 mai 2025, de la ora locală 07:00 până la ora locală 21:00;
- sâmbătă, 17 mai 2025, de la ora locală 07:00 până la ora locală 21:00;
- duminică, 18 mai 2025, de la ora locală 7:00 până la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00.
Finalul alegerilor
După încheierea celui de-al doilea tur de scrutin, partidele și candidații care au participat la alegeri pot formula cereri către CCR pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală până cel mai târziu pe 20 mai la ora 24:00.
Pe 22 mai, BEC trimite Curții Constituționale toate documentele referitoare la vot, iar CCR reia procedura de la turul întâi: analizează procesele verbale, soluționează cererile de anulare, discută validarea rezultatului alegerilor, iar decizia e publicată în Monitorul Oficial.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.