Exit-pollurile, sub semnul întrebării. Oamenii nu vor să spună cu cine au votat
Operatorii care culeg datele pentru exit-poll raportează aceeași situație de non răspuns, ca în noiembrie 2024.
Asta arată, pe de o parte, furie, dar pune și sub semnul întrebării acuratețea datelor care vor fi făcute publice la ora 21:00.
„Avem 50% refuzuri de a răspunde”, a explicat, la Antena 3 CNN, reprezentanta institutului sociologic care realizează unul dintre sondajele de exit-poll. Ea descrie un fenomen. Oamenii care ies de la vot nu vor să răspundă operatorilor care îi roagă să participe la exit-poll, chiar dacă răspunsurile sunt confidențiale. Oamenii nu vor să spună cu cine au votat, chiar dacă li se garantează secretul.
Potrivit sociologilor, refuzurile sunt firești, dar nu în această cotă. Respingerea masivă, care are loc duminică, 4 mai, 2025, poate sugera ceva de amploare, potrivit experienției și analizelor de după turul 1.
Ponderea mare a non răspunsurilor e corelată, de regulă, un masiv vot de protest. Așa s-a întâmplat în noiembrie 2024, când refuzul de a răspunde la exit-poll s-a tradus și printr-un refuz de a mai vota personaje receptate drept ”fiind ale sistemului”, scrie Hotnews.ro.
Până duminică, la ora 12:30, votaseră 4,1 milioane de români, dintre care 530.000 în străinătate.
Peste cinci milioane de români au votat până la ora 14:00
Până la ora 14:00 au votat 5.400.471 de români, cu o prezență de 30,02%.
17.988.031 de români sunt înscriși pe liste permanente, din care votanți pe liste permanente sunt 4.066.246, iar pe liste suplimentare 1.284.003. Cu urna mobilă au votat 57.856.
S-a încheiat votarea în Australia și Noua Zeelandă
Votul în Australia și Noua Zeelandă s-a încheiat. În Australia au votat 1.135 de români, din care 1.132 pe liste suplimentare, 3 prin corespondență. În Noua Zeelandă au votat 168 de români.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC): toate paginile atacate cibernetic sunt funcționale
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat, duminică, că toate site-urile web din România care au fost posibile ținte pentru atacurile cibernetice sunt acum operaționale.
„Precizăm că toate site-urile web din România ce au fost menționate de gruparea DDOSIA / NoName057(16) ca fiind potențiale ținte pentru atacurile cibernetice de tip DDoS, sunt operaționale azi 4 mai 2025, la orele 14:00”, a transmis DNSC.
Site-ul oficial al Ministerului de Interne, site-ul oficial al Ministerului Justiției, dar și site-ul oficial al candidatului coaliției, Crin Antonescu, au picat pe parcursul zilei de duminică, 4 mai, utilizatorii fiind întâmpinați cu diverse erori atunci când le accesau.
Jurnalistul independent Victor Ilie a avertizat că o grupare de hackeri, prorusă, dar fără legături directe cu Kremlinul, a declanșat un atac cibernetic asupra mai multor site-uri ale unor instituții și ale unor candidați. Pe parcursul zilei, autoritățile au confirmat atacul, care a fost revendicat oficial de gruparea NoName057.
În urmă cu o oră, Crin Antonescu, candidatul coaliției PNL-PSD-UDMR „România Înainte” a scris pe pagina sa de Facebook că gruparea pro-Kremlin DDOSIA / NoName057 a inclus site-ul său www.crinantonescu.ro pe lista de ținte pentru un atac cibernetic de tip DDoS și că, după o scrută perioadă de indisponibilitate pagina a fost repusă în funcțiune.