Mai mult de o treime din românii cu drept de vot au votat până duminică la ora 14:00
37,51% este prezența totală la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale duminică, la ora 14:00. Au votat în total 6.746.996 de persoane – 5.636.917 dintre ele au votat în România.
În urmă cu două săptămâni, la ora 14:00, prezența la vot era 28.65%
Județul Ilfov este județul în care s-a votat cel mai mult până la acest moment, urmat de Cluj și Argeș. La polul opus sunt județele Caraș-Severin, Satu Mare și Vaslui.
Poliția: De la începutul votării, au fost sesizate șapte sesizări legate de posibile incidente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis, duminică la prânz, că după începerea votării în țară, au fost înregistrate șapte sesizări privind posibile incidente electorale, între care două de natură penală, care ar fi fost săvârșite de aceeași persoană.
„Două sesizări sunt în curs de verificare, iar alte două au fost redirecţionate către Biroul Electoral Central şi Autoritatea Electorală Permanentă pentru că nu erau de competenţa MAI”, a transmis duminică, înainte de ora 12:00 purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, citată de News.ro.
Între situațiile semnalate, se numără o sesizare primită de Poliția Câmpia-Turzii, județul Cluj, potrivit căreia o persoană ar fi încercat să voteze cu actul de identitate al altei persoane. Un cetățean din Pitești a sesizat Poliția întrucât în listele de vot s-ar fi aflat și părinții săi, care sunt decedați. După verificări, aspectele sesizate nu s-au confirmat.
Klaus Iohannis: Votul de duminică reprezintă direcția pe care o va lua România în următorii ani
Fostul preşedinte al României, Klaus Iohannis a spus, după ce a votat la Sibiu, că votul de duminică reprezintă direcţia pe care România o va lua în anii următori.
„Ar fi mare, mare păcat să dăm cu piciorul la aceste realizări care sunt ale României, ale românilor. Şi cred că aceste alegeri pot fi pentru a continua un lucru bun. Alternativa ar fi tristă, alternativa ar fi izolare, ar fi pierderea bunăstării, câtă avem”, a argumentat el.
„Nu votăm doar pentru o persoană sau pentru un partid. De data aceasta votăm chiar pentru direcţia pe care o va lua România în anii care urmează. Am avut şi noroc şi am şi muncit noi, în România, toţi, în ultimii zece ani şi lucrurile au mers bine. Dacă ne uităm la datele economice, PIB-ul s-a dublat, este enorm ca în 10 ani PIB-ul unei ţări să se dubleze. Venitul mediu al românilor s-a majorat semnificativ. Din păcate, nu toţi au beneficiat încă de această creştere, dar în ansamblu României i-a mers bine”, a mai spus Iohannis.
„Şi ar fi mare, mare păcat să dăm cu piciorul la aceste realizări care sunt ale României, ale românilor. Şi cred că aceste alegeri pot fi pentru a continua un lucru bun. Alternativa ar fi tristă, alternativa ar fi izolare, ar fi pierderea bunăstării, câtă avem. Aţi văzut, de exemplu, după primul tur al alegerilor, deja am pierdut câteva miliarde de euro pentru că s-a prăbuşit cursul leu - euro”, a spus Klaus Iohannis.
București, ziua alegerilor prezidențiale, turul II. Ce spun locuitorii din Sectorul 4 al Capitalei
Duminică, pe 18 mai, la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, bucureștenii au ieșit în număr mare la vot. Unii spun ca au votat pentru democrație, alții – pentru schimbare. Europa Liberă a stat de vorbă cu unii alegători.