„Republica Moldova poate răsufla ușurată”. Cum se vede de la Chișinău victoria lui Nicușor Dan
Votul cetățenilor români din Republica Moldova în turul doi al prezidențialelor românești, în care a învins pro-europeanul Nicușor Dan, a „decis multe” și a fost „asumat și responsabil”, spun câțiva comentatori cu care a discutat Europa Liberă pentru o analiză la cald a alegerilor din România.
Independentul Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România de duminică, 18 mai, cu aproape 54 la sută din voturi, învingându-l pe liderul AUR, ultranaționalistul George Simion, care a obținut peste 46% din sufragii.
Cetățenii români din Republica Moldova l-au votat covârșitor pe Dan, ca și în primul tur, oferindu-i de această dată peste 87 la sută din voturi.
Votul electoratului din R. Moldova a fost unul „conștient, asumat, un vot responsabil”, spune într-o discuție cu Europa Liberă scriitorul și comentatorul Vitalie Ciobanu.
Analiza integrală, mai jos:
Bursa de la București se apreciază
Cei mai importanți indici bursieri ai Bursei de Valori de la București (BVB) au crescut luni dimineață, pe 19 mai, în primele minute după deschidere.
Indicele BET, de pildă, care reflectă evoluția celor mai importate 20 de companii de pe piața reglementată a BVB, era, în prima oră de tranzacționare, cu peste 4% mai mare față de precedența ședință – de vineri, 16 mai.
Mai multe, în articolul de mai jos:
Anamaria Gavrilă, după victoria lui Nicușor Dan: Așteptăm să scadă euro la un leu
Liderul Partidului Oamenilor Tineri (POT) , Anamaria Gavrilă, aliată a candidatului AUR la președinție, George Simion, a reacționat cu un mesaj ironic după victoria lui Nicușor Dan în turul al II-lea.
„Mâine aşteptăm să scadă euro la 1 leu, să se ridice ratingul de ţară la AAA şi să fim avansaţi la nivel de democraţie deplină”, a scris Anamaria Gavrilă, duminică noapte, pe Facebook.
Afirmația sa a venit în contextul unor comentarii din spațiul public cu privire la faptul victoria lui Simion din primul tur, cu peste 40% din voturi, a fost factorul principal pentru deprecierea leului în urmă cu două săptămâni. Postarea sa a stârnit numeroase comentarii critice, scrie News.ro.
„Mâine așteptăm ca banii noștri de taxe să plătească salariile unor oameni mai cu mai mult bun simț decât cei care au scris acest mesaj”, a scris, într-un comentariu la postare, jurnalistul Lucian Mândruţă, conform sursei citate.
Agenția de presă amintește de unele afirmații cel puțin controversate ale Anamariei Gavrilă, în context electoral. Vineri, în ultima zi de campanie, ea i-a cerut lui Nicuşor Dan să declare public că nu suferă de nicio afecţiune psihică, că nu urmează un tratament medicamentos de specialitate şi că este dispus, dacă e cazul, să se supună unui control medical independent, având în vedere „comportamentele publice tot mai vizibile, precum mişcările bruşte şi repetitive ale capului, ridicările necontrolate ale umerilor şi privirea rătăcită”.
Anterior, i-a amenințat pe unii jurnaliști, acreditați în Parlament, care i-au adresat întrebări, pe holul clădirii forului legislativ, despre demisia unui parlamentar POT, care a declarat că aceasta l-ar fi amenințat. Gavrilă a negat, ulterior, acuzațiile parlamentarului.
Ea le-a transmis jurnaliștilor, în momentul în care aceștia au insistat să primească un răspuns, că sunt „o specie pe care le dispariție” şi că abia aşteaptă să îi vadă „gone”.
Victoria lui Nicușor Dan, în presa internațională: candidatul centrist, pro-european, a câștigat alegerile
Victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale de duminică din România a ținut „prima pagină” ori s-a numărat printre principalele subiecte abordate de numeroase publicații internaționale, luni dimineață.
„Centristul pro-european învinge naționalistul de dreapta la alegerile prezidențiale din România”, titrează publicația americană The Washington Post.
„Nicușor Dan a câștigat alegerile pe care analiștii le-au numit cele mai importante din România de la căderea comunismului în 1989”, a sintetizat publicația.
Un titlu asemănător are și ediția on-line a cotidianului francez Le Monde.
„În România, candidatul pro-european, Nicușor Dan, câștigă președinția în fața rivalului său naționalist, George Simion”, au scris jurnaliștii francezi.
„Primarul pro-european al Bucureștiului, Nicușor Dan, a câștigat duminică, 18 mai, turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, conform rezultatelor aproape finale, o schimbare dramatică de situație față de primul tur”, continuă ziarul.
„Primarul liberal îl învinge pe (un candidat) naționalist, în cursa tensionată pentru președinția României”, scrie BBC.
The Guardian remarcă de asemenea victoria lui Dan în fața candidatului „de extremă dreaptă” George Simion. Amintește că Nicușor Dan se afla la al doilea mandat de primar al Bucureștiului, dar și acceptarea înfrângerii de către Simion, după ce inițial clamase victoria.
Subiectul alegerilor este tratat pe larg și de Serviciul central al Europei Libere, într-o analiză semnată de Ray Furlong, cu titlul „Victoria surprinzătoare a primarului Bucureștiului, Dan, la președinție, aduce o ușurare pentru UE și NATO.”
Agențiile de presă au transmis știri extinse și scurte analize pe marginea victoriei candidatului independent. Reuters și Associated Press (AP) au titluri similare, remarcând victoria. Ambele descriu victoria lui Dan drept a unui centrist, în fața unui candidat „de extremă dreaptă”, pe care AP îl descrie și drept pro-Trump. De asemenea, agenția subliniază caracterul tensionat al alegerilor.
„Președintele ales al României, pro-UE, este cunoscut pentru abordarea sa calmă și metodică”, scrie agenția Reuters, într-o scurtă analiză dedicată evenimentului.
Unele publicații au tratat turul al II-lea din România inclusiv cu articole de tip livetext, „care au urmărit lupta electorală din România ca o încleştare între viziunea suveranistă inspirată de mişcarea MAGA a lui Donald Trump şi valorile Uniunii Europene, pe fondul unui vot de sancţionare a partidelor tradiţionale”, remarcă News.ro.
Agenția română de presă sintetizează articolul The Economist, care amintește contextul internațional în care au avut loc alegerile, „în care politica democratică este dominată de lupte între cosmopoliţi liberali şi naţionalişti populişti.”
„Următorul președinte al României nu va fi, până la urmă, un populist MAGA”, titrează The Economist, remarcând „victoria neașteptată” a lui Nicușor Dan.
Victoria „uluitoare” a centristului Nicușor Dan, este remarcată și de Politico. Publicația folosește în titlu și o trimitere la frații Tate, anchetați pentru trafic de persoane, incluzându-i, prin prisma unei declarații a lui Tristan Trate – în care acesta vorbește la trecut despre „perioada bună” pe care a avut-o România.
News.ro rezumă și un articol din publicația italiană Corriere dela Serra, care a realizat un reportaj, incluzând aspecte de atmosferă din centrul Bucureștiului, în text. Victoria lui Nicușor Dan este descrisă drept cea a unui filoeuropean, subliniind „palma” primită de suveraniști prin rezultatul votului.