Înarmați cu un arsenal de culori, artiștii de graffiti din întreaga lume protestează împotriva invadării Ucrainei de către Rusia, pictând artă stradală provocatoare și picturi murale împotriva războiului. Unii artiști folosesc modalități inovatoare de a ajuta ucrainenii afectați de conflict prin coduri QR care permit publicului să scaneze graffiti pentru a face donații. În timp ce unii oameni văd graffiti-ul ca pe un defect vizual, mulți dintre creatorii lui consideră că este o formă de artă democratică care oferă voce celor fără voce. Când este făcut bine, poate crește gradul de conștientizare a problemelor sociale, politice și de mediu.
Artă anti-război: artiștii graffiti din întreaga lume arată sprijin pentru Ucraina

1
Pictura murală Putin As Lord Voldemort a fost pictată de artistul stradal Kawuart în Poznan, Polonia, în februarie. Lord Voldemort este ticălosul din cărțile Harry Potter ale lui JK Rowling.

2
O pictură murală intitulată War Child din Los Angeles, California, de artistul stradal cunoscut sub numele de Hijack. Într-o declarație, el a spus: „Când adulții poartă război, copiii suferă. Cel mai recent război din Europa a provocat o criză de refugiați care ar putea duce până la 10 milioane de ucraineni să fugă de bombele lui Putin”.

3
Pe un perete din Roma, Italia, două femei pictate în culorile naționale ale Ucrainei și Rusiei sunt văzute plângând și îmbrățișându-se cu cuvântul „mir” (pace) care le unește Pictate de artista cunoscută sub numele de Laika pentru Ziua Internațională a Femeii, pe 8 martie .

4
Artiștii Juliano Trindade și Corie Mattie de la Valence Projects stau în fața picturii lor Din Ucraina, cu dragoste, din Los Angeles. Pe 8 mai. Mattie a declarat pentru RFE/RL că este important să arăți un semn de speranță cu porumbeii luând puterea lui Putin. „Cred că arta poate face diferența”, a spus ea. „Îi face pe privitori să se gândească la situațiile actuale, să schimbe perspectivele și chiar să îi determine pe oameni să acționeze.” Această pictură murală are un cod QR care merge la banca națională a Ucrainei, care a înființat un fond pentru a strânge bani pentru trupele ucrainene. „Este important să oferim oamenilor acces la activism”, a spus Mattie. „Arta bună te face să gândești, dar arta mare te face să faci.”

5
Școlari din Barcelona, Spania, trec pe lângă o pictură murală a artistului TVBOY pe 9 mai. Simbolul păcii din tablou a fost conceput inițial pentru mișcarea britanică de dezarmare nucleară în 1958.

6
Această imagine din orașul rusesc Borovsk pe 14 aprilie arată femei, o ucraineancă și o rusoaică ținându-se de mână și cu cuvântul „nostalgie” scris deasupra lor. A fost pictat de Vladimir Ovchinnikov, în vârstă de 84 de ani, care a petrecut zeci de ani producând picturi murale pe clădiri din și în jurul acestui mic oraș de la sud de Moscova.

7
În capitala Bulgariei, Sofia, o imagine a președintelui rus Vladimir Putin poartă propriul său cadavru, de Stanislav Belovski.

8
În capitala Bulgariei, Sofia, o imagine a președintelui rus Vladimir Putin poartă propriul său cadavru, de Stanislav Belovski.

9
Oamenii trec pe lângă o pictură murală care îl înfățișează pe Putin smulgând capul unui porumbel, în Place de la Paix din Lyon, Franța, pe 22 martie, de către un artist necunoscut.

10
O pictură murală intitulată Dress Me Up for Battle, realizată de artistul stradal Bandit din Los Angeles, pe 21 martie. Bandit, care se concentrează în mod normal pe problemele nativilor americani, a detaliat modul în care această piesă este un spin-off al picturii Emanuel Leutze cu George Washington traversând râul Delaware cu Armata continentală în 1776. După cum afirmă pe pagina sa de Instagram: „Îmi place mai mult această nouă versiune. Suntem alături de Ucraina”.