Linkuri accesibilitate

Atac cu drone în Ucraina, în apropierea frontierei cu România. Alertă aeriană în judeţul Tulcea. Martor ocular: „Au fost zeci de drone”


Ministerul Apărării Naționale a anunțat că în noaptea de 28 spre 29 aprilie, Rusia a atacat cu drone obiective ucrainene din apropierea graniței cu România. O dronă a intrat în spațiul aerian românesc, în zona localității CA Rosetti din județul Tulcea.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a instituit alertă aeriană în judeţul Tulcea şi a fost emis mesaj RO-Alert pentru avertizarea populaţiei, arată Ministerul Apărării Naționale (MApN) într-un comunicat.

„Pe parcursul executării atacurilor asupra obiectivelor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca traiectoria uneia dintre dronele implicate în atac să fi intersectat, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, spațiul aerian național, pe o adâncime de până la 500 de metri, într-o zonă aflată la aproximativ 8 km est de localitatea CA Rosetti, jud. Tulcea, ultimul contact cu această țintă aeriană fiind detectat pe teritoriul ucrainean”, precizează MApN.

Ministerul Apărării precizează că experții armatei vor cerceta regiunea și că misiunile de supraveghere a spațiului aerian vor continua.

„Au fost zeci de drone pentru că s-au auzit explozii o foarte mare perioadă de timp. Cred că cel puțin 50-60, Dumnezeu știe câte au fost. După direcția în care am văzut exploziile bănuiesc că au fost vizate nave de pe șenalul navigabil de la Bâstroe, în zona respectivă nu aveau altceva ce să lovească decât nave” a declarat pentru Europa Liberă Antonel Pocora, primarul comunei CA Rosetti, martor ocular.

Localitatea se află la aproximativ cinci kilometri distanță de confluența brațului Chilia al Dunării (care este și graniță cu Ucraina) și canalul Bâstroe.

Zeci de alerte de drone rusești în apropierea graniței României

  • 28 februarie 2025 - Fragmente de drone au căzut în proximitatea punctului de trecere a frontierei Giurgiulești, județul Galați, după cum a avertizat Ministerul Apărării Naționale (MApN). Zona a fost securizată cu efective ale MApN și Ministerului Afacerilor Interne.
  • 17 februarie 2025 - Radarele Ministerul Apărării Naționale au identificat drone în spațiul aerian ucrainean dar ministerul afirmă că nu au fost înregistrate încălcări ale spațiului aerian național. Auoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru locuitorii din zonele de graniță ale județelor Galați și Tulcea.
  • 12 februarie 2025 - Autorităţile au emis un mesaj RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian în nordul judeţului Tulcea. Conform MApN, o ţintă aeriană a intrat, pentru scurt timp, în spaţiul aerian naţional.
  • 30 ianuarie 2025 - Sistemele de supraveghere ale MApN au depistat drone în spaţiul aerian ucrainean, în apropierea frontierei cu România. Forţele ruse au atacat cu drone, obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina. A fost emis mesaj RO-Alert pentru nordul județului Tulcea.
  • 29 ianuarie 2025 - Armata a anunțat că a observat mai multe drone în spaţiul aerian ucrainean, pe un traseu care se apropia de frontiera cu România. Locuitorii din localitatea Chilia Veche şi zonele limitrofe au primit mesaje RO-Alert.
  • 17 ianuarie 2025 - MApN a anunţat că drone rusești au intrat în spaţiul aerian românesc. În zona Plauru (jud. Tulcea) au fost găsite urme ale unui posibil impact al unei drone. Zona de nord a judeţului Tulcea a primit mesaj RO-Alert.
  • 4 noiembrie 2024 - Armata anunță că grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei au fost detectate deasupra Mării Negre. A fost instituită alertă aeriană în zona de nord a judeţului Tulcea.
  • 23 octombrie 2024 - Armata a anunțat că a identificat două ținte de mici dimensiuni care au pătruns în spațiul aerian românesc, în județele Tulcea și Constanța. Nu au existat dovezi ale prăbușirii celor două ținte
  • 19 octombrie 2024 - Armata a anunțat că a urmărit „o țintă de mici dimensiuni” care a venit dinspre largul Mării Negre către România, în jurul orei 2:30 dimineața. Obiectul a intrat în țară pe la Sfântu Gheorghe, s-a plimbat două ore, și la final s-a îndreptat spre Gura Portiței.
  • 17 octombrie 2024 - Patru avioane militare (două F-16 ale României și două F-18 ale Spaniei) au fost ridicate în aer după o alertă aeriană în județul Constanța.
  • 2 octombrie 2024 - Patru aeronave militare au fost ridicate după ce Rusia a atacat cu drone obiective din Ucraina, în apropierea graniţei cu România.
  • 27 septembrie 2024 - Patru aeronave au fost ridicate după ce forţele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina de la graniţa cu România. O dronă a intrat pentru scurt timp în spaţiul naţional.
  • 8 septembrie 2024 - Armata a urmărit traseul unei drone care intrat în spaţiul aerian naţional şi a părăsit teritoriul spre Ucraina. Mesaj RO-Alert pentru Tulcea şi Constanţa privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
  • 23 august 2024 - Mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea prin care populaţia a fost informată că există posibilitatea căderii de obiecte din aer.
  • 25 iulie 2024 - Ucraina a susținut că trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea.
  • 24 iulie 2024 - Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea. Mesaj RO-Alert, după ce au fost observate drone care se apropiau de graniţă.
  • 6 iulie 2024 - Mesaj RO-Alert în localităţile din jud. Tulcea de la graniţa cu Ucraina pentru a anunţa un potenţial pericol. Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.
  • 24 martie 2024 - Mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în nordul județului Tulcea.
  • 10 februarie 2024 - Mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi după atacuri cu drone asupra porturilor din Ucraina. Aeronave F16 au fost ridicate pentru a monitoriza situația.
  • 17 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert referitor la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în municipiul Tulcea şi în localităţi din nordul județului.
  • 13 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în zona de nord a judeţului Tulcea.
  • 30 septembrie 2023 - Mesaj Ro-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi. Posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional a unor drone rusești.
  • 26 septembrie 2023 - Atac rusesc cu drone pe malul ucrainean al Dunării, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre Isaccea.
  • 18 septembrie 2023 - 16 localităţi din județul Tulcea, printre care și orașul reşedinţă de judeţ, au primit mesajul RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
  • 17 septembrie 2023 - Mesaje RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi pentru zona de frontieră din municipiul Galaţi, unde ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian.
  • 13 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert în localităţi din judeţul Tulcea privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Localități vizate: Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
  • 8 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

Observație: date valabile până pe 28 februarie 2025.

Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române şi două Eurofighter ale Forţelor Aeriene Italiene au fost trimise în misiuni de supraveghere şi protecţie a spaţiului aerian al României în momentul alertei aeriene, mai precizează comunicatul MApN.

Potrivit comunicatului ministerului, alerta aeriană a încetat marți, 29 aprilie, în jurul orei 04.50, iar aeronavele de luptă au revenit ulterior la bazele aeriene.

Cel mai recent incident asemănător la granița României a avut loc pe 28 februarie 2025, când MApNa a anunțat că în județul Galați au fost descoperite fragmente de dronă în zona de frontieră Galați-Giurgiulești.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG