Linkuri accesibilitate

Marile semne de întrebare rămase în aer după cele două dezbateri electorale ținute la Palatul Cotroceni


Conform sondajelor, candidații cu cele mai mari șanse să intre în al doilea tur la alegerile prezidențiale sunt Crin Antonescu, Elena Lasconi, Victor Ponta, Nicusor Dan și George Simion
Conform sondajelor, candidații cu cele mai mari șanse să intre în al doilea tur la alegerile prezidențiale sunt Crin Antonescu, Elena Lasconi, Victor Ponta, Nicusor Dan și George Simion

Cele două dezbateri televizate, organizate de Digi24 și TVR, au lăsat mai multe semne de întrebare în privința candidaților cu șanse să intre în turul II.

„Vă invităm acum la o fotografie de grup, dacă credeți că este posibil așa ceva” spune moderatorul TVR, Marian Voicu.

E 29 aprilie, marți seara, puțin după ora 22:45 iar în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni a avut loc cea de-a doua dezbatere electorală la care au fost prezenți 10 din cei 11 candidați înscriși.

După mai bine de trei ore, discuțiile, pe alocuri aprinse, s-au încheiat.

Candidații onorează invitația, lasă deoparte animozitățile și se grupează pentru fotografie. Zâmbesc, încearcă să pară încrezători, relaxați. Nu sunt. Nici nu au de ce: conform sondajelor, lupta pentru un loc în turul doi este extrem de strânsă.

Întâlnirea de marți, de la TVR, venea la mai puțin de 24 de ore de la prima confruntare, organizată de Digi24.

La aceasta din urmă au fost invitați doar principalii cinci candidați la alegerile prezidențiale, nu toți 11. Postul a motivat că dezbaterea „nu se poate întinde pe o durată nelimitată de timp, iar confruntarea risca să fie diluată dacă ar fi fost prezenți prea mulți candidați”.

Europa Liberă a analizat cele două evenimente media și vă prezintă punctele controversate și neelucidate de principalii candidați la președinție după primele două dezbateri electorale.

Ne-am concentrat pe primii cinci candidați cu șanse de a intra în al doilea tur, conform datelor majorității caselor de sondare.

George Simion (AUR)

George Simion (AUR) a fost prezent doar la Digi24, preț de câteva minute, timp în care i-a dat un buchet de flori Elenei Lasconi.

„Dintre toţi candidaţii care se află în această seară aici, doamna Lasconi este singura care chiar a fost votată de români şi trebuia să meargă la votul final şi la confruntarea finală împreună cu domnul Călin Georgescu”, a declarat atunci George Simion.

Dezbaterea electorală organizată de televiziunea Digi24 înaintea turului I al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025. Simion a venit, a dat un buchet cu flori și a plecat.
Dezbaterea electorală organizată de televiziunea Digi24 înaintea turului I al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025. Simion a venit, a dat un buchet cu flori și a plecat.

„Felul în care a fost călcată în picioare democraţia şi cum s-a desfăşurat această campanie electorală m-au făcut să mă decid că, din respect faţă de democraţie şi pentru vocea poporului român, nu pot să girez această dezbatere electorală.

O fac din respect faţă de omul care trebuia să fie aici şi omul care a fost ales de români (Călin Georgescu, n.r.). Eu în această săptămână voi fi în ţară, printre români”, a transmis George Simion, după care a părăsit sala, însoțit de susţinătorii săi.

Simion nu a explicat „cum a fost călcată în picioare democrația” sau care au fost eventualele nereguli din campanie care l-au deranjat, nici dacă a sesizat vreun organ al statului în acest sens.

Nu a explicat nici de ce girează, prin propria candidatură, niște alegeri pe care le contestă.

Mulți analiști au consideră că gestul său de a nu participa la nicio confruntare este o dovadă că nu respectă un element de bază al democrației: dezbaterea.

Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR)

La ambele dezbateri, Crin Antonescu a fost acuzat de Nicușor Dan că, în perioada în care era ministru al Tineretului și Sportului, „a scos 34 de hectare din domeniul public, instanțele au spus că au încălcat legea, subordonații domniei sale au înstrăinat către dezvoltatorii imobiliari niște bunuri care ne aparțineau nouă. Un subordonat a luat șase ani de închisoare”.

Candidatul PSD-PNL-UDMR a negat că ar fi comis vreo ilegalitate.

„N-am făcut decât să trec în administrarea privată a statului ce avea BTT (Biroul de Turism și Tineret, n.r.). Este perfect acoperit legal, asta trebuia să fac pentru că eu, spre deosebire de Dan care refuză să semneze când legea îl obligă”, a explicat Antonescu.

El a fost vizibil iritat de acuzațiile primarului Capitalei, căruia i-a cerut în mod repetat să îi prezinte dovezi și pe care a spus că îl va da în judecată pentru calomnie.

Miercuri, 30 aprilie, Nicușor Dan a publicat o serie de documente despre care a spus că ar demonstra implicarea lui Antonescu în afacerea imobiliare de la finele anului '90.

Nicușor Dan îi dă lui Crin Antonescu documente prin care îl acuză că a fost de acord cu cedarea a 34 hectare de teren din proprietatea statului în folosul dezvoltatorilor imobiliari în timpul mandatului de ministru al Tineretului și Sportului.
Nicușor Dan îi dă lui Crin Antonescu documente prin care îl acuză că a fost de acord cu cedarea a 34 hectare de teren din proprietatea statului în folosul dezvoltatorilor imobiliari în timpul mandatului de ministru al Tineretului și Sportului.

Un alt moment controversat în ceea ce îl privește pe Anronescu a fost atunci când, interpelat de jurnalista Anca Suciu (Digi24), Crin Antonescu i-a transmis:

„Sunteți atât de tânără, admirabil de tânără și de toate cele”.

Reaplica a fost considerată sexistă, iar Elena Lasconi i-a atras atenția să prezinte scuze jurnalistei: „Nu i-ați pus dumneavoastră meseria în brațe”, a spus Lasconi. Antonescu s-a conformat după ce a subliniat că nu i-a spus că este tânără în sens depreciativ.

Antonescu a fost întrebat și la dezbaterea de la TVR, de jurnalistul HotNews, despre acest subiect, despre care a spus că este umflat și că replica sa nu a fost una nepotrivită.

Un alt punct nevralgic al lui Antonescu în cele două dezbateri este poziționarea pe care a avut-o față de condamnările fostului președinte PSD, Liviu Dragnea.

În 2016, Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul”.

El a fost acuzat că și-a folosit influența pentru pentru a determina alegători să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Ulterior, Dragnea a fost condamnat și într-un alt dosar și a intrat la închisoare.

Întrebat despre acele dosare, Antonescu a spus:

„Eu nu am spus că nu ar trebui să i se facă dosare, că era vinovat sau nevinovat Dragnea, eu am spus doar în legătură cu primul proces în care a fost condamnat că sunt dosare suspecte de conținut politic. Pentru că la primul dosar a fost condamnat pentru lucruri pe care în campania electorală le fac 90% din oameni în campanie, iar în al doilea pentru angajarea a două persoane, nu pentru jefuirea cuiva”, s-a poziționat Antonescu la Digi24 față de condamnările lui Dragnea.

Elena Lasconi (USR)

Elena Lasconi l-a acuzat pe Crin Antonescu, în mod eronat, că a generat, pe când era copreședintele Uniunii Social Liberale, al cărei copreședinte era, proteste de stradă.

„Am ieșit în stradă din cauza dumneavoastră. În 2012 ați călcat în picioare statul de drept. Ați oripilat liderii europeni! Cum puteți garanta că veți lupta pentru statul de drept în România?”, i-a transmis Lasconi la Digi24.

Conform factual.ro, în ianuarie 2012, în România au avut loc proteste sociale doar împotriva guvernului Boc și a reformelor sanitare care au avut loc în acea perioadă. Premierul de la data respectivă, Emil Boc, i-a cerut demisia lui Raed Arafat, care ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Motivul a fost pachetul legislativ prin care se urmărea reforma sistemului de sănătate. Principalul nemulțumire era că banii din asigurările de sănătate ar fi urmat să fie administrați în sistem privat.

În urma protestelor, Raed Arafat a rămas pe post, iar Emil Boc a demisionat din funcția de premier.

Practic, USL a fost beneficiarul protestelor din 2012, nu generatorul lor.

De asemenea, Lasconi l-a acuzat la Digi24 pe Nicușor Dan că s-a „milogit de PSD și PNL” să fie candidatul unic, fără a explicat în ce context sau competiție electorală. Atât la alegerile locale cât și la cele prezidențiale, PSD-PNL au avut și au canidat.

„Stimată doamnă Lasconi, încep prin a vă aduce aminte că la 4 dimineața am trimis un mesaj către susținătorii mei și i-am rugat pe români să vă voteze (în primul tur al alegerilor de la sfârșitul anului trecut, n.r.) pentru a evita o finală între domnul Ciolacu și Simion”, a fost replica lui Nicușor Dan.

Elena Lasconi i-a reproșat lui Nicușor Dan că s-a înscris în cursa electorală deși ea obținuse o clasare în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în decembrie 2024.
Elena Lasconi i-a reproșat lui Nicușor Dan că s-a înscris în cursa electorală deși ea obținuse o clasare în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în decembrie 2024.

„Marcel Ciolacu nu va fi premier cu mine președinte. A dus țara asta în gard”, a răspuns Lasconi la întrebarea dacă îl va mai păstra pe Marcel Ciolacu premier sau îi va cere demisia după alegeri.

Lasconi nu a explicat însă și cum va face acest lucru, președintele neavând în atribuții vreo variantă de retragere a premierului deja în funcție, ci doar de a accepta sau refuza numirea unui candidat propus de un partid sau coaliție de guvernare.

Nicușor Dan (independent)

Una dintre teme a vizat relația sa cu omul de afaceri Matei Păun, persoană cu conexiuni în Belarus și Rusia.

„Domnul Matei Păun nu este șeful meu de campanie, nu este finanțatorul campaniei, nu va avea o poziție la Cotroceni, nu are la primărie, a avut trei opinii acum 10 ani, nu sunt opiniile mele”, a răspuns Dan.

Întrebat dacă, în calitate de președinte, i-ar răspunde la apel, a spus „evident că îi răspund la telefon unui om cu care am colaborat”.

Jurnalista Andreea Bratu (Digi24) l-a întrebat despre o presupusă diferență de 160.000 de euro între veniturile și cheltuielile din precampanie

„Sunt singurul candidat care a strâns bani de la oameni, am fost cel mai transparent candidat, am declarat de mai multe ori care au fost sumele pe care le-am primit. Ceea ce spuneți dumneavoastră… o parte din bani nu veniseră, la două zile au venit. La momentul acela nu încasasem toți banii pe care i-am încasat până la sfârșit și nu plătisem. În România există un termen până la care poți să plătești o factură”, a explicat Dan.

Acuzat de Daniel Funeriu că persoane din anturajul lui i-ar fi cerut să se retragă, Nicușor Dan a produs rumoare când i-a transmis acestuia că e un candidat fără prea mare importanță și că doar patru au șanse să se califice în finală.
Acuzat de Daniel Funeriu că persoane din anturajul lui i-ar fi cerut să se retragă, Nicușor Dan a produs rumoare când i-a transmis acestuia că e un candidat fără prea mare importanță și că doar patru au șanse să se califice în finală.

A fost evaziv și în momentul în care Dan Marinescu (Digi24) le-a cerut candidaților să nominalizeze primii trei donatori ai campaniilor.

„Veți avea aceste informații imediat după alegeri”, a transmis Dan.

Întrebat la TVR de Silviu Predoiu, cine sunt primii trei sponsori, Dan a evitat din nou răspunsul concret:

„Am candidat independent de mai multe ori, am făcut apel la oameni să doneze. Mai mult de 10.000 de oameni au avut încredere în mine și au donat din buzunar. Statul român este informat de mine cu privire la acești oameni și pentru toate campaniile de până acum numele îi găsiți în declarația de avere. Nu vreau să fac acum numele lor pentru că nu este o campanie despre ei, ci despre mine”.

Tot la dezbaterea de la TVR, candidatul Daniel Funeriu a afirmat că toată ziua i-a sunat telefonul pentru a se retrage din cursă în favoarea lui Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a replicat că nu este adevărat.

„Domnule Funeriu, am apreciere pentru dumneavoastră ca un om de ştiinţă, ca om implicat în societate, totuşi nu cred că trebuie să dăm atât de multă importanţă candidaturii dumneavoastră. Răspunsul este evident negativ”.

În plus, a spus că alegerile pot fi câștigate doar de patru persoane.

„În mod realist există patru oameni care pot să ocupe această funcţie în realitate. Aceştia sunt domnul Simion, domnul Antonescu, domnul Ponta şi subsemnatul. Îi invit pe români să voteze în cunoştinţă de cauză”, a declarat primarul Capitalei. Ulterior, Nicușor Dan și-a cerut scuze.

„Am greșit, îmi cer scuze de la alegătorii care sunt înclinați să voteze pentru oricare dintre candidații ăștia, dacă prin declarația pe care am făcut-o s-au considerat desconsiderați de afirmația mea. Nu am vrut să fac asta, am vrut să răspund unei șicane”, a încercat să explice Nicușor Dan.

Victor Ponta (independent)

După ce a confirmat, în urmă cu o lună, în studioul Digi24 că va participa la dezbaterea prezidențială, Victor Ponta a declinat, luni dimineață, invitația. A fost prezent în schimb marți, la evenimentul organizat de TVR.

Acolo, după ce jurnalista Sabina Iosub (Antena3 CNN) a prezentat mai multe citate contradictorii din Ponta despre inundațiile din 2014 și salvarea Belgradului, despre poziționare față de lideri internaționali, numirile la parchete, pragul referendumului, l-a întreabat: „De unde știm că direcția SUA nu se tranformă în direcția Rusia?”

„Oamenii trăiesc din salarii, pensii, m-ați lăudat atunci (când era prim-ministru n.red.)”, a transmis Ponta, amestecând mai multe teme și fără a răspunde, de fapt, întrebării adresate.

Deși a confirmat prezența, Victor Ponta a refuzat în ziua dezbaterii să participe la confruntarea organizată de Digi24
Deși a confirmat prezența, Victor Ponta a refuzat în ziua dezbaterii să participe la confruntarea organizată de Digi24

Întrebat de Adelin Petrișor (TVR) dacă ar lua aceleași măsuri cu cele luate de administrația română în cazul unei noi pandemii, Ponta a transmis că nu ar obliga persoanele să se vaccineze și nu ar mai dispune măsurile drastice din 2020 - 2021:

„A fost groaznic pentru că pe pretextul pandemiei s-au încălcat drepturi fundamentale. Dacă nu știu ce să facă, nu sunt specialiști. Haideți să-i ascultăm pe specialiști. Niciodată nu aș aproba încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor sub pretextul pandemiei”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG