Linkuri accesibilitate

Dispozitive de comunicație suspecte găsite în invertoarele chinezești pentru echipamentele de energie regenerabilă


Panourile solare în Northfield, Massachusetts, SUA. Fotografie ilustrativă.
Panourile solare în Northfield, Massachusetts, SUA. Fotografie ilustrativă.

Oficialii americani din domeniul energiei reevaluează riscul reprezentat de dispozitivele fabricate în China care joacă un rol critic în infrastructura de energie regenerabilă. Experții au găsit echipamente de comunicații suspecte în interiorul unora dintre ele.

Invertoarele de putere, produse mai ales în China, sunt utilizate în întreaga lume –inclusiv în România – pentru a conecta panourile solare și turbinele eoliene la rețelele electrice. Acestea se găsesc și în baterii, pompe de căldură și încărcătoare de vehicule electrice

În timp ce invertoarele sunt construite pentru a permite accesul de la distanță pentru actualizări și întreținere, companiile de utilități care le folosesc instalează de obicei și programe software de protecție pentru a preveni comunicarea directă cu China.

Cu toate acestea, experții americani au descoperit dispozitive de comunicare suspecte, care nu sunt descrise în specificațiile tehnice, în unele invertoare de energie solară chinezești, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu chestiunea, care au dorit să își păstreze anonimatul.

În ultimele nouă luni, dispozitive de comunicare nedocumentate, inclusiv radiouri celulare, au fost găsite și în unele baterii produse de mai mulți furnizori chinezi, a spus unul dintre ei.

Componentele suspecte ar oferi canale de comunicare suplimentare, nedocumentate, care ar putea permite ocolirea programelor de protecție, cu consecințe potențial catastrofale, au spus cele două persoane.

„Știm că China crede că este util să pună cel puțin unele elemente ale infrastructurii noastre de bază în pericol de distrugere sau perturbare”, a declarat Mike Rogers, fost director al Agenției Naționale de Securitate a SUA.

„Cred că chinezii speră, în parte, că utilizarea pe scară largă a invertoarelor limitează opțiunile pe care Occidentul le are pentru a rezolva problema securității”, a mai declarat Rogers.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington a declarat: „Ne opunem generalizării conceptului de securitate națională, distorsionând și defăimând realizările de infrastructură ale Chinei”.

Utilizarea dispozitivelor de comunicare ascunse pentru a schimba setările invertoarelor ar putea destabiliza rețelele electrice, ar putea deteriora infrastructura energetică și ar putea declanșa pene de curent pe scară largă, avertizează experții.

„Asta înseamnă efectiv că există o modalitate încorporată de a distruge fizic rețeaua”, a spus una dintre sursele citate de Reuters

Cele două persoane au refuzat să numească producătorii chinezi de invertoare și baterii sau să spună câte dispozitive de comunicare suspecte au găsit în total.

Existența dispozitivelor ascunse nu a fost raportată anterior. Guvernul SUA nu a recunoscut public descoperirile.

Solicitat să comenteze, Departamentul de Energie al SUA (DOE) a declarat că evaluează continuu riscurile asociate cu tehnologiile emergente și că există provocări semnificative legate de transparența funcționalității echipamentelor.

„Deși această funcționalitate poate să nu fie rău intenționată, este esențial ca cei care achiziționează să aibă o înțelegere completă a capacităților produselor primite”, a spus un purtător de cuvânt.

Siguranța echipamentelor

Pe măsură ce tensiunile dintre SUA și China escaladează, SUA și alte țări reevaluează rolul Chinei în infrastructura strategică din cauza îngrijorărilor legate de potențialele vulnerabilități de securitate, au declarat doi foști oficiali guvernamentali.

În februarie, doi senatori americani au introdus Legea privind decuplarea de dependența de baterii străine, interzicând Departamentului de Securitate Internă să achiziționeze baterii de la unele companii chineze, începând cu octombrie 2027, din cauza preocupărilor legate de securitatea națională.

Proiectul de lege a fost trimis Comitetului Senatului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale pe 11 martie și nu a fost încă adoptat.

Serviciile de utilități publice se pregătesc acum pentru interdicții similare pentru producătorii chinezi de invertoare, au declarat trei persoane informate pentru Reuters.

Unele companii de utilități, inclusiv cel mai mare furnizor de energie din Florida, Florida Power & Light Company, încearcă să minimizeze utilizarea invertoarelor chinezești prin aprovizionarea cu echipamente din altă parte, mai relatează Reuters.

Posibile „implicații catastrofice”

Huawei este cel mai mare furnizor de invertoare din lume, reprezentând 29% din livrările la nivel global în 2022, urmat de colegii chinezi Sungrow și Ginlong Solis, potrivit companiei de consultanță Wood Mackenzie.

Dezvoltatorul german de energie solară 1Komma5 a declarat, totuși, că evită invertoarele Huawei, din cauza asocierilor mărcii cu riscurile de securitate.

„Acum zece ani, dacă ai fi oprit invertoarele chinezești, nu s-ar fi întâmplat ceva dramatic în rețelele europene, dar acum masa critică este mult mai mare”, a declarat directorul executiv al 1Komma5, Philipp Schroeder.

„Dominația Chinei devine o problemă mai mare din cauza capacității tot mai mari de energie regenerabilă a rețelelor occidentale și a probabilității crescute a unei confruntări prelungite și serioase între China și Occident”, a adăugat el.

Din 2019, SUA au restricționat accesul Huawei la tehnologia americană, acuzând compania de activități contrare securității naționale, lucru pe care Huawei îl neagă.

Companiile chineze sunt obligate prin lege să coopereze cu agențiile de informații chineze, oferind guvernului un control potențial asupra invertoarelor fabricate în China conectate la rețelele străine, au spus experții.

În timp ce Huawei a decis să părăsească piața invertoarelor din SUA în 2019 - anul în care echipamentele sale de telecomunicații 5G au fost interzise - rămâne un furnizor dominant în alte țări.

În Europa, exercitarea controlului asupra a doar 3 până la 4 gigawați de energie ar putea provoca întreruperi pe scară largă ale aprovizionării cu energie electrică, au spus experții.

Consiliul European de Producție Solară estimează că peste 200 GW de capacitate europeană de energie solară este legată de invertoarele fabricate în China - echivalentul a peste 200 de centrale nucleare.

La sfârșitul anului trecut, existau 338 GW de energie solară instalată în Europa, potrivit asociației industriale SolarPower Europe.

„Dacă controlezi de la distanță un număr suficient de mare de invertoare solare de acasă și faci ceva rău intenționat, asta ar putea avea implicații catastrofale pentru rețea pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat Uri Sadot, director de program de securitate cibernetică la compania israeliană de invertoare SolarEdge.

Dependențe strategice

Alte țări, cum ar fi Lituania și Estonia, recunosc amenințările la adresa securității energetice.

În noiembrie, guvernul lituanian a adoptat o lege care blochează accesul chinez la instalațiile solare, eoliene și de baterii de peste 100 de kilowați – restricționând în mod implicit utilizarea invertoarelor chinezești.

Ministrul energiei, Zygimantas Vaiciunas, a declarat că acest lucru ar putea fi extins și la instalațiile solare mai mici.

Directorul general al Serviciului de Informații Externe al Estoniei, Kaupo Rosin, a declarat că țara ar putea fi expusă riscului de șantaj din partea Chinei dacă nu interzice tehnologia chineză în părți cruciale ale economiei, cum ar fi invertoarele solare.

În Marea Britanie, guvernul revizuiește tehnologia chineză pentru energie regenerabilă, inclusiv invertoarele, a declarat o persoană familiarizată cu chestiunea.

În noiembrie, o dispută comercială între doi furnizori de invertoare – Sol-Ark și Deye – a dus la dezactivarea invertoarelor de energie solară din SUA și din alte părți din China, evidențiind riscul influenței străine asupra aprovizionării locale cu energie electrică și provocând îngrijorare în rândul oficialilor guvernamentali, au declarat trei persoane familiarizate cu chestiunea.

NATO, alianța de securitate occidentală formată din 32 de țări, a declarat că eforturile Chinei de a controla infrastructura critică a statelor membre - inclusiv invertoarele - se intensifică.

„Trebuie să identificăm dependențele strategice și să luăm măsuri pentru a le reduce”, a spus un oficial NATO.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG