Drepturile financiare vor fi acordate personalului militar, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare, în cursul anului 2025, inclusiv pentru luna februarie 2025, în integralitate, pentru activitatea desfășurată în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale și pentru munca suplimentară prestată peste programul normal, în condiții operative sau neprevăzute, dacă nu poate fi compensată cu timp liber în termen de 90 de zile, transmite MApN.
Ordonanța austerității („trenuleț”) elimina aceste drepturi la sfârșitul anului trecut.
Polițiștii din mai multe orașe au protestat la sfârșitul anului trecut și la începutului noului an față de prevederile ordonanței „trenuleț”, care prevedea că nu vor mai fi plătiți pentru orele suplimentare și pentru cele lucrate în weekend și de sărbătorile legale.
Unii au protestat donând sânge, pentru a beneficia astfel de o zi liberă, alții au optat pentru greva japoneză, alții prin refuzul de a aplica sancțiuni contravenționale conducătorilor auto sau refuzul de a lucra ore suplimentare.
Ordonanța „trenuleţ”, adoptată de Guvern în decembrie, și-a propus să ia măsuri care să reducă deficitul bugetar prin oprirea creşterii cheltuielilor statului şi majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale din PNRR.
Ce prevede ordonanța austerității cu privire la plata orelor suplimentare și a zilelor libere și de sărbători legale:
„În anul 2025, prin excepţie de la alin. (1), pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, precum şi pentru munca suplimentară, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, prestată peste programul normal de lucru de către aceste categorii de personal în cadrul activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României ori în situaţii de urgenţă, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna noiembrie 2024”.
Președintele Sidepol, Gabriel Gîrniță, declara pentru Europa Liberă în perioada prostestelor, că așa-numita ordonanță „trenuleț”, care reduce o parte din cheltuielile bugetare, a tăiat din veniturile polițiștilor operativi, nu doar le-a înghețat, cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.
Ordonanța a crescut de asemenea povara fiscală pentru anumite categorii de contribuabili. Astfel, a crescut impozitul pe dividende de la 8% la 10% și a fost diminuat plafonul de impozitare a microîntreprinderilor 500.000 euro la 250.000 de euro. De asemenea, a reapărut așa-numita „taxa pe stâlp” de 1%, impozit pe construcţii.