Unul dintre cele mai tensionate momente ale dezbaterii prezidențiale de joi, 8 mai, de la Euronews, a fost când candidatul independent Nicușor Dan l-a întrebat pe George Simion despre presupusele relații pe care președintele AUR le-ar avea cu clanurile interlope.
Nicușor Dan și-a îmbrăcat acuzația sub forma unei întrebări, chestionându-l pe Simion dacă i se pare „potrivit” ca un „un aspirant la președinția Româiei să apară pe TikTok cu membri ai clanului Pian și cu membri ai clanului Onoriu?”
George Simion a răspuns că, din informațiile sale, una dintre familiile menționate de Nicușor Dan nu ar fi „clan”, fără a oferi alte detalii.
„Eu, în momentul în care discut în direct cu românii pe TikTok [...] nu întreb «cine ești tu, cu care vorbesc?». Vorbesc cu toți cetățenii”, a spus Simion.
O reacție după acuzele de joi seară ale lui Nicușor a venit din partea unui membru din ceea ce primarul Capitalei a numit „clanul Onoriu”.
Timotei Onoriu spune că „în familia mea nu au existat dosare penale, probleme de ordin juridic, social, scandaluri sau probleme” și crede că Nicușor Dan a spus despre familia sa că este un clan „doar pentru faptul că suntem țigani și probabil consideră că îi suntem inferiori.”
„Familia mea are niște valori clare: adevăr, respect, familie, bun simț”, a transmis Timotei Onoriu, dezvoltator imobiliar și finanțator al AUR.
Celălalt clan menționat de Nicușor este mult mai cunoscut în rândul oamenilor legii.
George Pian este liderul familiei Duduianu din București. Anchetatorii din Capitală au descins, în ultimii ani, de mai multe ori la membri ai acestui clan, în dosare de violență, tulburarea liniștii publice, furt, trafic de persoane sau de minori.
În 2020, de exemplu, nouă membri ai clanului Duduianu au fost ridicați de polițiști pentru că ar fi jefuit cântăreți de manele celebri, precum Florin Salam și Nicolae Guță.
George Pian ar fi preluat conducerea clanului Duduianu după 2020, când vărul său, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost ucis după un scandal care a avut loc la un joc de barbut.
Doi dintre frații lui Florin Mototolea și un verișor al victimei au fost, la rândul lor, condamnați cu executare, în 2023, după ce ar fi încercat să îl ucidă pe făptaș.
De menționat că, în august 2020, când Florin Mototolea a fost ucis și urma să fie înmormântat, șeful Poliției Naționale de atunci, Liviu Vasilescu, a demisionat după ce presa a dezvăluit că s-a întâlnit, într-o biserică, cu membri ai clanului Duduianu pentru a discuta despre înmormântarea liderului clanului.
Revenind la George Pian – care este recidivist – el spunea că presa nu ar trebui să îl numească interlop.
„Nu-mi spuneți mie că eu sunt interlop. Eu sunt o persoană publică, puteați să-mi spuneți «youtuber», «vlogger», orice altceva, «om de afaceri», pentru că eu administrez niște afaceri în momentul de față. Voi mă denigrați pe mine și-mi spuneți că sunt interlop?”, spunea, în trecut, George Pian.
El nu a putut fi contactat după dezbaterea prezidențială de joi pentru a comenta acuzația adusă de Nicușor Dan.
Ce s-a discutat în acele live-uri de pe TikTok
Live-urile despre care vobește Nicușor Dan au fost găzduite de Victor Micula, fiul milionarului Viorel Micula, unul dintre cei mai bogați oameni din România.
Victor Micula a fost foarte activ în ultimii ani pe TikTok și este acuzat de anchetatorii din România că ar fi fost implicat în finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu.
Înainte de a-l promova pe Călin Georgescu – pe care George Simion promite că îl va numi premier, dacă va fi ales președinte – Micula a găzduit cel puțin două live-uri pe TikTok la care a participat și președintele AUR.
Înregistrările originale nu mai apar pe rețeaua socială chinezească, însă au fost salvate și repostate de alți utilizatori.
La unul dintre acestea a participat George Pian.
Era octombrie 2024, înainte de turul I al alegerilor prezidențiale – ce aveau să fie anulate de Curtea Constituțională din cauza manipulării masive a votului prin intermediul TikTok.
„De trei zile suntem amenințați, înjurați și făcuți în toate felurile pentru că vrem să punem, sigla cu AUR la profil”, îi spune George Pian lui George Simion.
La acea transmisiune în direct au mai participat, pe lângă Micula și Pian, și Virgil Zidaru, zis Makavelli, un alt influencer suspectat de anchetatori că ar fi participat la campania de promovare a lui Călin Georgescu.
Makavelli a fost până în aprilie consilier parlamentar al Dianei Șoșoacă, lidera partidului extremist S.O.S. și în prezent membră a Parlamentului European.
Potrivit Antena 3 CNN, acesta a fost acuzat în trecut de mai multe infracțiuni, printre care violențe și trafic de droguri.
Makaveli și Pian îi spun în acea discuție live lui George Simion că sunt ameninți de o persoană pe TikTok, care ar distribui materiale pornografice ilegale. Simion le promite că va trimite o sesizare de pe cabinetul de parlamentar pentru ca situația să fie verificată.
Tot în preajma alegerilor prezidențiale din 2024, George Simion apare într-un alt live, găzduit de același Victor Micula.
În acel clip, liderul AUR promite o amnistie pentru deținuți.
„Mă întreabă cineva de deținuți și de o amnistie. Eu cred că trebuie pornit un moment zero și trebuie să spunem... băi, s-au comis greșeli până acum hai să pornim de la zero”, spunea Simion.
La acea transmisiune participa un alt influencer suspectat de anchetatori că ar fi luat parte la campania electorală presupus ilegală a lui Călin Georgescu.
Alin Borcan, alias „ALLin” sau „regele TikTokului” a fost percheziționat pe 20 martie de procurorii Parchetului General, în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Georgescu.
El nu a fost pus sub acuzare, însă, la finalul perchezițiilor, când oamenii legii au plecat de la casa sa din județul Timișoara, Borcan a ieșit din casă cu o pușcă de tip airsoft și i-a amenințat pe polițiști și jurnaliști.
A fost amendat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor cu 5.000 de lei.
Potrivit Digi24, acum câteva luni, Borcan a fost protagonistul altor scene care au făcut înconjurul internetului. În timp ce era live pe TikTok, el a agresat o femeie de pe stradă, ca răspuns la o provocare pe care a primit-o pe rețeaua socială de la un alt utilizator.
Pe lista celor care îl susțin pe George Simion se numără și celebrul influencer american Tristan Tate – acuzat de trafic de persoane în România – care spune că George „Simion a fost întotdeauna alegerea anti establishment de la anulările din primul tur de scrutin”.
Iar cel pe care Simion vrea să îl pună premier, Călin Georgescu, a beneficiat și el de sprijinul unor persoane acuzate penal. Cel mai cunoscut este Horațiu Potra, un mercenar român acuzat de procurori că ar fi vrut să dea o lovitură de stat a doua zi după anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024.
Potra este dat în urmărire internațională, după ce pe numele său a fost emis un mandat internațional de arestare. În locuința sa au fost găsite mai multe arme de foc și sume mari de bani.
O altă persoană acuzată că ar fi vrut să participe la acțiunile violente de pe 7 noiembrie, Bogdan Lascu, este finul unuia dintre cei mai cunoscuți interlopi din România, Mircea Băluș, zis Mircea Nebunu.
Acesta este dat în urmărire generală după ce a fugit din țară, fiind condamnat anterior pentru infracțiuni rutiere.
Legăturile AUR cu oameni certați cu legea
În ultimii ani, presa a documentat mai multe legături controversate între AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) și persoane cu reputație infracțională sau cu condamnări penale, subiecte care au generat dezbateri publice intense.
Unul dintre cele mai mediatizate cazuri este cel al clanului Sandu din Murgeni, Vaslui.
Membri ai acestui clan, cunoscut pentru implicarea în conflicte violente de stradă și pentru faptul că orașul Murgeni a fost declarat zonă specială de siguranță publică după lupte între clanuri, au devenit membri AUR.
Mai mult, liderul grupării, Petrea Sandu zis Flagăra, s-a autointitulat președinte al organizației locale AUR și a postat fotografii cu familia sa în fața unui afiș AUR, declarând public susținerea partidului.
Deși conducerea AUR a negat oficial apartenența acestor persoane la partid, imaginile și declarațiile publice au rămas fără o clarificare fermă din partea liderilor formațiunii.
Aceste episoade au alimentat acuzațiile potrivit cărora AUR ar încerca să capitalizeze electoral sprijinul unor grupări controversate sau să tolereze prezența acestora în structurile locale ale partidului.
În spațiul public, liderii AUR au respins constant acuzațiile.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.