Linkuri accesibilitate

Portret de candidat | Elena Lasconi, candidata cu crucea la gât care râvnește și voturile progresiștilor


Elena Lasconi a intrat în turul II al prezidențialelor după votul din 24 noiembrie 2024. Urma să îl concureze pe candidatul surpriză, politicitianul pro-rus Călin Georgescu. CCR a considerat însă că neregulile în favoarea acestuia au fost prea mari și a anulat scrutinul.
Elena Lasconi a intrat în turul II al prezidențialelor după votul din 24 noiembrie 2024. Urma să îl concureze pe candidatul surpriză, politicitianul pro-rus Călin Georgescu. CCR a considerat însă că neregulile în favoarea acestuia au fost prea mari și a anulat scrutinul.

Elena Lasconi a lăsat emisiunile de știri și divertisment pentru cele politice și a ajuns să conducă – cu crucea la gât și îmbrăcată în ie – un partid simpatizat în trecut mai degrabă de progresiști. La aceste alegeri, partidul pe care îl conduce, USR, va susține un alt candidat.

Cinci dintre cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din mai 2025 sunt cotați de sondajele de opinie cu peste 5% șanse de vot. Spun despre ei înșiși că sunt capabili să navigheze România printre nenumărate probleme, interne și externe, în vremuri care se anunță tulburi. Europa Liberă prezintă portetele celor cinci candidați la Palatul Cotroceni clasați pe primele locuri din sondaje.

Carte de vizită
✔ nume: Elena Valerica Lasconi
✔ vârstă: 53 de ani
✔ locul nașterii: Hațeg
✔ familie: Căsătorită, are un copil
✔ carieră: fostă jurnalistă, primar al municipiului Câmpulung

Ce făcea acum 10 ani?

Pe 1 martie 2015, Elena Lasconi părăsea emisiunea de divertisment „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”.

Anunțul era făcut de colega sa de la ProTv Andreea Esca și preluat, mai apoi, de mai multe publicații tabloide cu titluri precum „Ce a făcut ELENA LASCONI înainte să fie scoasă din junglă? Asta NU s-a văzut la TV!”.

Actuala șefă a Uniunii Salvați România (USR) – căzută în dizgrația propriilor colegi cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 4 mai – a devenit cunoscută prin intermediul emisiunilor de știri și divertisment la care a participat.

Era pasionată de gătit, dar și de astrologie – despre care mărturisea pe blogul personal că este considerată o pseudoștiință doar pentru „că nu s-a găsit încă o formulă matematică complicată care să le explice, deși multe dintre ele au o vechime mai mare decât matematica, fizica sau chimia.”

Nimic, nici măcar horoscopul, nu arătau la acea vreme ce îi rezerva viitorul Elenei Lasconi. O viață în politică și șansa de a candida pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Elemente esențiale ale trecutului său politic

Elena Lasconi s-a născut pe 20 aprilie 1972 la Hațeg, județul Hunedoara.

În 1995, s-a angajat la ProTv , unde a fost, mai întâi, corespondent local și prezentatoare. S-a mutat apoi la București unde a prezentat știrile de dimineață și de prânz, dar și o emisiune de astrologie.

În 2020, a devenit primar la Câmpulung, un oraș de 30.000 de locuitori din județul Argeș.

Elena Lasconi, în 2020, după ce a devenit primarul orașului Câmpulung.
Elena Lasconi, în 2020, după ce a devenit primarul orașului Câmpulung.

Elena Lasconi a intrat brusc în atenția opiniei publice în noiembrie 2023 când, la o emisiune TV, a declarat că a votat „DA” la referendumul pentru familie, care propunea introducerea în Constituție a definiției familiei ca fiind „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”, în loc de „între soți”.

O afirmație care venea pe contrasens cu valorile și poziția Uniunii Salvați România (USR), care a boicotat referendumul și care susține parteneriatul civil între persoane de același sex.

Din acest motiv, afirmația sa a luat prin surprindere partidul și, mai ales, conducerea de la acea vreme a acestuia. A fost și perioada în care Nicușor Dan, unul din fondatorii USR, s-a retras din partid.

Adevăratul scandal legat de Elena Lasconi a izbucnit însă în momentul în care fiica sa, Oana Lasconi, 31 de ani, stabilită la Paris, s-a dezis de mama ei în termeni duri.

„Sunt absolut dezgustată, dezamăgită și șocată. Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă. Nu am cuvinte”, a spus Oana Lasconi într-un video pe Instagram.

Ulterior, Oana Lasconi a spus pe contul său de Instagram că regretă ieșirea, făcută sub imperiul unei „emoții extreme”.

Conducerea partidului a retras-o pe Elena Lasconi de pe listele pentru europarlamentare, unde se afla pe prima poziție. A fost momentul unei rupturi între Lasconi și Cătălin Drulă, președintele de atunci al USR.

După alegerile locale din iunie 2024, unde USR a obținut un scor de doar 8%, Drulă și-a dat demisia și Lasconi a fost aleasă președintă a partidului.

În campania electorală, Elena Lasconi a încercat să exploateze filonul ortodoxist, afisând o cruce la gât, dar și cel național și/sau chiar naționalist; brațara tricoloră este nelipsită de la încheietura mâinii, în ideea că va atrage de partea sa electorat din cât mai multe zone.

La alegerile prezidențiale din 2024, în primul tur, ea s-a clasat pe locul doi, după Călin Georgescu, cu 19,18% din voturi, la diferență mică față de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Ea a criticat decizia CCR de a anulare a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 și a declarat că i-a scris președintelui american Donald Trump pentru a-i transmite ce se întâmplă în România.

Lasconi a fost votată de USR candidata partidului și pentru alegerile din mai 2025.

Dar cu câteva săptămâni înainte de scrutin, conducerea partidului a votat să îi retragă sprijinul politic, dar și financiar pentru această campanie. Biroul Politic al USR consideră că Lasconi nu are șanse să intre în turul doi și îl susține pe Nicușor Dan.

În perioada celor două campanii electorale, Elena Lasconi și-a atras critici din partea presei, analiștilor și a contracandidaților pentru unele lacune privind politica externă și nu numai.

De pildă, într-o dezbatere televizată din toamna trecută, Elena Lasconi nu a știut care sunt cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU și nici că România nu face parte din acest organism.

De asemenea, într-un interviu la Europa Liberă, tot din campania trecută, Lasconi s-a bâlbâit când a fost întrebată despre trupele NATO din statele aliate din România și despre cât alocă România pentru Apărare.

Sincron Elena Lasconi despre apărarea națională
Așteptați
Sincron Elena Lasconi despre apărarea națională

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00

În această campanie, Lasconi a spus că lipsa anumitor cunoștințe nu mai e o problemă, pentru că s-a pregătit.

„Nimeni nu le ştie pe toate şi dacă jumătate din întrebările pe care le-ar fi avut Klaus Iohannis după 10 ani de preşedinte..., la jumătate din întrebările pe care le-am avut eu, nu cred că putea să răspundă”, a afirmat Elena Lasconi, la B1 TV.

Ce fel de președinte promite că va fi

Elena Lasconi a prezentat în campania electorală precedentă un plan pentru primele 100 de zile de mandat la Cotroceni.

Ea a spus că prioritatea este transparentizarea cheltuielilor Administraţiei Prezidenţiale.

Lasconi promitea că implementa o scrisoare anuală pentru toţi românii, în care le va explica ce a făcut statul cu taxele plătite de ei.

Candidata mai spunea că va merge în Parlament să ceară corectarea legilor Justiţiei şi va depune jurământul de preşedinte al României atât în faţa Parlamentului, cum cere Constituția, dar și la borna Km0 al democrației din Piața Universității (Km0 topografic al României se află pe bdul Brătianu, în fața Bisericii Sf. Gheorghe Nou).

Cât despre politica externă, programul Elenei Lasconi menționează consolidarea rolului României în Uniunea Europeană și consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.

Intern, o măsură care a atras atenția a fost cea privind Sănătatea. Elena Lasconi a promite introducerea unui „Pilon 2” în Sănătate – pe modelul pensiilor private, plata medicilor în funcție de feedback-ul pacienților, crearea unor programe naționale de prevenție, precum și motivarea medicilor de familie să deschidă cabinete în satele României cu ajutorul unor bonusuri de la stat.

Vă reamintim, primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale reluate este programat pentru duminică, 4 mai. Biroul Electoral Central (BEC) a publicat pe 20 martie lista finală a candidaților validați - este vorba despre 11 persoane, dintre care patru sunt candidați independenți, iar restul - sprijiniți de partide politice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG