Ce spune Kremlinul despre rezultatele din primul tur
Întrebat la un briefing de presă, luni, despre rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că românii au fost privați de posibilitatea de a-și alege candidatul pe care și l-au dorit în 2024.
Peskov a spus că „unul dintre favoriții acestor alegeri a fost scos în mod arbitrar din cursa electorală”.
În martie, Kremlinul a transmis că alegerile prezidențiale din România fără candidatura lui Călin Georgescu „nu vor avea legitimitate”.
Ce mesaje au contracandidații din turul II pe rețelele sociale
George Simion, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, a publicat luni o fotografie în care se vede din profil, iar în fundal apare turla noii Catedrale.
El a postat ulterior că „jumătate din noi e peste hotare. Mulțumesc celor care ieri au făcut acest efort supraomenesc și au pus România pe primul loc”.
La scurt timp, Simion a apărut într-un videoclip în care spune că este la o fabrică din Alba Iulia, pentru a le mulțumi votanților. „Puterea acum e a poporului”, a scris el.
Nicușor Dan a postat luni un mesaj în care spune că „România are o șansă” și le-a mulțumit celor care „au votat ieri cu speranță și cu încredere în viitorul României”. „Faptul că am intrat în turul doi arată că România decentă, muncitoare și responsabilă există și e hotărâtă să își apere valorile”, a adăugat el.
„În fața noastră stă o alegere clară: între o Românie democratică, stabilă și respectată în Europa — și un drum periculos, al izolării, al populismului și al sfidării statului de drept. Nu e vorba doar despre doi candidați. E vorba despre direcția unei întregi țări”, a completat candidatul independent.
El a adăugat: „Am fost și rămân un om al faptelor, nu al scandalului. Dar acum nu putem fi neutri. Nu putem sta deoparte.”
„Îi chem alături de mine pe toți cei care cred în lege, în adevăr, în educație, în economie modernă, în parteneriate solide cu lumea liberă. Împreună putem opri valul de ură și manipulare. Împreună putem construi o Românie care nu se teme de viitor”, a afirmat Nicușor Dan.
Ședințe luni la PSD, PNL, USR și la Coaliție
După rezultatul alegerilor, astăzi sunt ședințe la partide:
- La ora 13:00 a început întâlnirea coaliției de guvernare. Marcel Ciolacu, scrie news.ro, a transmis în coaliţie că e dispus să îşi dea demisia din funcţia de premier, un anunţ fiind aşteptat după şedinţa conducerii PSD de după-amiază, de la ora 17:00.
- Conducerea Partidului Național Liberal (PNL) a convocat Biroul Politic Național la ora 16:00, iar partidul va comunica după întâlnire pozițiile sale cu privire la situația politică curentă.
- La ora 17:00 este ședință la Partidul Social Democrat (PSD) - întâlnirea Consiliului Politic Național, și, conform informațiilor Hotnews.ro, toată conducerea partidului e așteptată să demisioneze din fruntea formațiunii politice.
- Conducerea interimară a Uniunii Salvați România (USR) a fost preluată, după demisia din această dimineață a Elenei Lasconi, de prim-vicepreședintele formațiunii politice, Dominic Fritz. La ora 17:00, e convocat Comitetul Politic al partidului, unde se va vota formal susținerea lui Nicușor Dan în turul doi de scrutin al prezidențialelor.
Președintele interimar USR, Dominic Fritz: „România este într-un pericol extrem de mare”
Președintele interimar al Uniunii Salvați România (USR), Dominic Fritz, anunță că formațiunea îl va susține pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai.
„Este cel mai periculos moment de la Revoluție încoace. Suntem confruntați cu un candidat violent, extremist, antieuropean care vrea să ajungă președintele României. Ce trebuie să înțeleagă toată lumea, și despre asta vom vorbi în următoarele două săptămâni, este că asta nu este doar o chestie de protocol, ci este o amenințare pentru bunăstarea fiecărui român”, spune Dominic Fritz.
Fritz a declarat că o decizie formală de susținere a lui Nicușor Dan va fi luată în această în această după amiază și a atras atenția că o eventuală venire a lui George Simion în funcția de președinte va aduce mari probleme, inclusiv economice.
„Vorbim despre pensiile bunicilor noștri pe care nu le vom mai putea plăti pentru că România nu se va mai putea împrumuta pe piețele financiare dacă avem un președinte care nu este considerat de încredere. (...) Vom vedea că investițiile din bani europeni se opresc în spitale, în școli, în străzi, în satele românești pentru că Uniunea Europeană nu va accepta să dea bani unui președinte care are interdicție în două țări vecine”, a mai spus Dominic Fritz.