Secretarul de stat american a ajuns în Arabia Saudită
Secretarul de stat american Marco Rubio a ajuns în Arabia Saudită, unde va participa la discuțiile cu Rusia privind războiul din Ucraina.
Potrivit informațiilor citate de presa internațională, acestea ar urma să aibă loc marți.
Rubio își continuă prima vizită în Orientul Mijlociu de la preluarea mandatului luna trecută. Înainte de a ajunge în Riad, capitala Arabiei Saudite, el a fost la Riad din Israel, unde s-a întâlnit cu premierul țării, Benjamin Netanyahu.
Unde se decide soarta Ucrainei? Paris, Arabia Saudită, Londra
Paris, Franța
Ce trebuie să știi:
Franța găzduiește astăzi un summit de urgență cu liderii europeni, la care participă cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul polonez Donald Tusk, prim-ministrul italian Giorgia Meloni, prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, secretarul general al NATO Mark Rutte, precum și Ursula von der Leyen și Antonio Costa din partea Uniunii Europene.. Tema principală a discuției este războiul din Ucraina.
Summit-ul – al cărui program nu este cunoscut la momentul publicării acestui articol – are loc în urma declarațiilor făcute de Keith Kellogg, emisarul lui Donald Trump pentru Ucraina, care a spus că Europa nu va avea niciun rol în eventualele negocieri pentru încheierea războiului.
Potrivit președinției franceze, europenii se întâlnesc pentru „consultări” după schimbarea majoră a poziției SUA față de Ucraina și pentru a lua în discuție riscurile care decurg pentru securitatea continentului european.
România nu a fost invitată. Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu spune că reuniunea este una informală şi că nu se vor lua decizii legate de securitatea regională, la flancul estic NATO sau la România.
Context:
Reuniunea organizată în grabă la Paris alimentează și mai mult temerile că Statele Unite și Rusia vor negocia singure sfârșitul războiului, lăsând Ucraina și aliații săi europeni pe margine.
De la liderii europeni se așteaptă să fie uniți și să discute noi propuneri pentru a sprijini Ucraina și a consolida securitatea europeană.
„Se pare că există un grup de țări ale Uniunii Europene care au o poziție clară cu privire la faptul că nu vor face parte dintr-un acord Trump prost conceput și grăbit și care se concentrează pe continuarea sprijinului acordat Ucrainei”, a declarat Majda Ruge, senior policy fellow la Consiliul European pentru Relații Externe, cu sediul la Berlin.
În Europa, îngrijorările s-au intensificat după ce Keith Kellogg, emisarul președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a declarat, pe 15 februarie, că Europa nu va fi implicată direct în negocierile de pace.
În aceeași zi, s-a aflat că oficialii americani și ruși se vor întâlni săptămâna aceasta în Arabia Saudită pentru a începe discuțiile privind încheierea războiului – fără Ucraina însăși.
Arabia Saudită
Ce trebuie să știi:
Secretarul de stat american Marco Rubio a ajuns în Arabia Saudită pentru discuții cu Rusia despre Ucraina. Acestea vor începe, arată diverse informații neconfirmate oficial, marți.
O sursă guvernamentală a declarat pentru BBC că Ucraina nu a fost invitată la discuții, dar Donald Trump spune că Ucraina „va fi implicată” în negocierile pentru a pune capăt războiului.
Din echipa SUA în drum spre Arabia Saudită fac parte negociatorul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, și consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz. Witkoff a spus că pe 16 februarie la televiziunea americană Fox News că speră în „progrese foarte bune”.
Context
Aceste pregătiri făcute de SUA, care au început să transpară în cursul săptămânii, inclusiv la conferința de la München, au luat prin surprindere aliații europeni și Ucraina, venind și după șocul convorbirii telefonice dintre Trump și Putin, despre care liderul american nu-și anunțase aliații în prealabil.
Președintele Zelenski a spus și el inițial că Kievul nu a fost invitat să participe la discuțiile din Arabia Saudită și că nici nu are de gând să intre în convorbiri cu Rusia înainte de a se consulta cu aliații săi europeni.
„Nu avem niciun document, nicio invitație”, le-a spus Zelenski jurnaliștilor la o conferință de presă la München pe 15 februarie, adăugând că s-ar fi așteptat ca „partenerii strategici” să discute mai întâi între ei, înainte să se vadă cu Rusia. „Din câte îmi amintesc, Rusia nu este partenerul nostru strategic”, a spus Zelenski.
În același timp, Volodimir Zelenski aajuns duminică seară în Emiratele Arabe Unite – el afirmă că e într-o misiune de consolidare a relațiilor economice în regiune și că va merge și în Arabia Saudită, tot pentru discuții pe teme economice.
Înaintea președintelui ucrainean, în Arabia Saudită, a ajuns o delegație de la Kiev condusă de viceprim-ministra responsabilă cu economia, Iulia Sviridenko.
Aceasta a scris într-o postare pe Facebook că Ucraina se pregătește de o serie de acorduri economice cu țările din regiune. Dar ea nu a spus dacă vizita președintelui Zelenski – așteptat în Arabia Saudită mai târziu – are legătură cu tratativele anunțate între SUA și Rusia pentru a opri războiul din Ucraina.
Londra
Ce trebuie să știi
Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este „pregătit și dispus” să trimită trupe britanice în Ucraina pentru a ajuta la aplicarea oricărui acord de pace care să pună capăt luptelor de acolo, chiar dacă o asemenea decizie ar pune soldații „în pericol”, scrie RFE/RL.
Într-un articol din 16 februarie în Daily Telegraph, Starmer a scris că nu a luat decizia „cu ușurință”, dar că simte că o astfel de misiune ar putea ajuta la asigurarea securității Marii Britanii și a întregului continent european.
Context
Comentariile lui Starmer, primele sale declarații publice explicite privind trimiterea forțelor de menținere a păcii în Ucraina, au fost publicate cu o zi înainte de reuniunea liderilor europeni de la Paris, de pe 17 februarie.
„Marea Britanie este pregătită să joace un rol de lider în accelerarea activității privind garanțiile de securitate pentru Ucraina”, a scris Starmer.
Premierul britanic mai afirmă că Regatul Unit trebuie să fie pregătit și dispus să contribuie la garanțiile de securitate pentru Ucraina „prin trimiterea propriilor noastre trupe pe teren, dacă este necesar. Nu spun asta cu ușurință. Simt foarte profund responsabilitatea care vine odată cu punerea în pericol a militarilor britanici”, a mai scris Keir Starmer.