Linkuri accesibilitate

STS, MAE și MAI dau asigurări că organizează alegerile transparent, după ce AUR a invocat posibile tentative de fraudare a votului


Al doilea tur al al alegerilor prezidențiale românești are loc pe 18 mai. Votul în străinătate este organizat și în zilele de vineri și sâmbătă.
Al doilea tur al al alegerilor prezidențiale românești are loc pe 18 mai. Votul în străinătate este organizat și în zilele de vineri și sâmbătă.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis vineri că organizează alegerile transparent, după ce reprezentanții AUR au cerut „o întrevedere de urgență” și au semnalat „posibile fraude electorale”. Ministerul Afacerilor Externe a precizat că alegerile se desfășoară fără probleme și acuză dezinformări „menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor”.

Actualizare - Ministerul Afacerilor Externe a transmis într-un comunicat de presă că „constată vehicularea prin postări social media a unor afirmații false privind derularea alegerilor în străinătate”.

„Acestea sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor”, menționează MAE, fără să facă referire la susținerile partidului AUR.

„Astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor și subminează caracterul liber și corect al alegerilor. Cetățenii români din străinătate, inclusiv în Republica Moldova, votează în bune condiții în turul doi al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României”, spune MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai afirmă că „nu au fost raportate probleme cu privire la modul de desfășurare a procesului de vot”.

MAE completează că este în permanentă legătură cu misiunile diplomatice și oficiile consulare pentru a asigura sprijinul necesar bunei desfășurări a alegerilor în străinătate.

De asemenea, MAE reamintește că partidele politice au desemnat fie membri, fie observatori, în secțiile de votare din străinătate.

În acest context, Ministerul publică din nou adresele celor 965 de secții de vot din străinătate.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a comunicat că informațiile vehiculate în spațiul public a unor acuzații privind presupuse „fraude în procesul electoral” sunt false.

„Până în acest moment, nu au fost înregistrate incidente de natură să perturbe procesul electoral. Structurile Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu partenerii instituționali cu atribuții în domeniu, desfășoară misiuni pentru a preveni orice incident și pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a procesului electoral”, menționează MAI.

„Facem apel la actorii politici, formatorii de opinie și mass-media să nu inducă în eroare cetățenii prin difuzarea unor informații neverificate sau care nu reflectă realitatea”, adaugă Ministerul de interne.

Precizările STS după întâlnirea cu reprezentanții AUR

Actualizare. Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis vineri după-amiază un comunicat în care dă asigurări că organizează alegerile „într-un climat de transparență”.

STS mai spune că a implementat „toate cerințele operaționale stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central și Institutul Național de Statistică, în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfășurare a procesului electoral din data de 18 mai 2025”.

Instituția mai spune că, în contextul desfășurării alegerilor din 18 mai, a primit mai multe vizite din partea unor organizații interne și internaționale care au documentat activitățile de suport tehnic.

„Sistemele și aplicațiile informatice destinate verificării dreptului de vot și prevenirii votului ilegal (ADV), monitorizării prezenței în secțiile de votare (SIMPV) și centralizării datelor din procesele-verbale (SICPV) au fost certificate de către Autoritatea Electorală Permanentă și îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale”, menționează STS.

Potrivivit comunicatului, infrastructura tehnică pentru alegeri este funcțională, iar echipele de specialiști ale STS au pus în aplicare „măsuri proactive de prevenire și contracarare a eventualelor riscuri de securitate cibernetică”. „Echipamentele de tehnologia informației, de telecomunicații și de securitate cibernetică au fost configurate pentru a funcționa în parametri optimi.”

De asemenea, STS spune că „pentru a asigura trasabilitate și integritate, semnăturile datelor anonimizate sunt ancorate în rețeaua națională de blockchain, compusă din 9 noduri aflate în administrarea unor instituții naționale, altele decât STS, și integrată cu infrastructura europeană EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) compusă din 40 de noduri distribuite la nivel european”.

Serviciul de Telecomunicații Speciale mai spune că prezența în timp real și, ulterior rezultatele după închiderea urnelor, apar public în timp real pe platforma prezenta.roaep.ro.

Simion acuză fraude

George Simion a acuzat vineri, într-o postare pe Facebook, o așa-zisă tentativă de fraudă și a acuzat guvernul Republicii Moldova.

„Gata cu «campania», acum trebuie să oprim frauda imensă! Colegii mei sunt cu conducerea STS acum, în R.Moldova guvernul a început să fure! Nu îi lăsăm!”, a scris președintele partidului AUR, fără să aducă probe.

AUR a cerut „o întrevedere de urgență”

Echipa de campanie a candidatului partidului AUR, George Simion, a cerut joi seară conducerii Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) „o întrevedere de urgență”.

Partidul a invocat așa-zise informații apărute în spațiul public potrivit cărora „anumite grupuri de interese pregătesc acțiuni de fraudare a procesului electoral din data de 18 mai”.

„Aceste tentative vizează manipularea voinței populare și pot afecta grav integritatea alegerilor prezidențiale”, susține Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) într-un comunicat transmis joi seară, în care nu a dat mai multe detalii cu privire la cine ar dori să fraudeze alegerile.

AUR a menționat că vrea să poarte cu conducerea STS „o discuție clară și responsabilă pentru a garanta securitatea digitală și corectitudinea procesului de vot”.

Reprezentanți ai STS au confirmat pentru Europa Liberă că membrii AUR vor fi primiți vineri la discuții, pentru a lămuri această situație.

„Este obligația noastră să acționăm imediat când apar semnale de alarmă privind procesul electoral. Alegerile din 18 mai trebuie să fie libere, corecte și lipsite de orice suspiciune de fraudă. Ne dorim să avem parte de un proces electoral transparent, democratic și care să respecte legea. Vom coopera cu toate instituțiile statului care au atribuții în organizarea alegerilor, pentru a preveni orice tentativă de deturnare a rezultatului votului popular”, mai spune AUR în comunicat.

Pentru turul al doilea alegerilor prezidențiale, dintre George Simion și Nicușor Dan, au fost eliberate 299 de acreditări de către Autoritatea Electorală Permanentă. Acestea au fost cerute de asociații și fundații, jurnaliști străini și observatori internaționali.

Potrivit AEP, 87 de jurnaliști străini au fost acreditați pentru observarea alegerilor prezidențiale din 18 mai.

În ceea ce privește primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 4 mai, observatorii internaționali prezenți în secțiile de votare au afirmat că scrutinul a avut loc într-un „climat de corectitudine, integritate și transparență, valori esențiale pentru parcursul unei democrații consolidate”, potrivit unui comunicat emis de Autoritatea Electorală Permanentă pe 5 mai.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG