Istoric român: Dacă SUA se retrag din Europa, cheltuielile militare ale UE trebuie să crească
Dacă Administrația Trump nu mai ajută Kievul în războiul cu Rusia, „Europa va ajuta în continuare Ucraina și, pe termen lung, asta va întări construcția europeană”, spune istoricul Cosmin Popa, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Cosmin Popa crede că, dacă SUA se retrag din Europa, Trump ar forța Uniunea Europeană să-și asume o cheltuială militară mai mare pentru a compensa absența americanilor.
„Populismul etatist și izolaționismul câștigă teren în Europa, dar soluția pentru statele europene este continuarea integrării europene. Deși există critici și tensiuni în Europa, sprijinul militar și politic pentru Ucraina va continua, pentru a menține un echilibru strategic”, spune el.
Interviul integral, mai jos:
Expertă: O problemă mai mare ar fi anularea declarației privind „calea ireversibilă” a Ucrainei către NATO
Oxana Shevel, profesor de științe politice la Universitatea Tufts, a declarat pentru RFE/RL că Ucraina a luat deja în calcul faptul că speranțele sale de a adera la NATO vor fi eliminate în procesul de negociere pentru a pune capăt războiului.
Însă, experta a avertizat că o problemă mai mare ar fi dacă Putin ar încerca să îl convingă pe Trump să anuleze declarația NATO privind „calea ireversibilă” a Ucrainei către aderare.
„Putin ar fi încântat să obțină acest lucru”, a spus Shevel, adăugând că nu își poate imagina ca acest lucru să fie bine primit de membrii europeni ai NATO.
Shevel a mai spus că este o „strategie de negociere proastă” să permiți concesii chiar înainte de începerea discuțiilor, dar a spus că, pe baza declarațiilor de până acum, este prea greu de știut ce anume va fi în joc.
La summitul de la Washington din luna iulie 2024, liderii NATO și-au reînnoit sprijinul pentru Kiev și au reafirmat că drumul Ucrainei către aderarea la alianță este „ireversibil”, fără să fie stabilit un calendar concret.
Kremlinul spune că este impresionat de poziţia lui Donald Trump
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că este impresionat de poziţia preşedintelui american privind încetarea războiului din Ucraina şi a confirmat că sunt pregătiri în curs pentru o întâlnire bilaterală între Donald Trump şi Vladimir Putin.
Întrebat despre invitaţia lui Putin adresată lui Trump de a vizita Moscova, Peskov a spus că a existat un schimb de invitaţii reciproce, dar că întâlnirea bilaterală este posibilă şi pe o altă cale.
„Există o voinţă politică care a fost subliniată în timpul conversaţiei de ieri de a purta un dialog în căutarea unei soluţii. Există un acord că o soluţionare paşnică negociată este posibilă”, a spus Peskov, potrivit Reuters.
„Administraţia americană anterioară a fost de părere că trebuie făcut totul pentru a menţine războiul. Administraţia actuală, din câte înţelegem, aderă la punctul de vedere că trebuie făcut totul pentru a opri războiul şi pentru ca pacea să prevaleze”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Suntem mai impresionaţi de poziţia actualei administraţii şi suntem deschişi la dialog”, a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin.
Întrebat dacă ţările europene vor fi reprezentate în negocierile de pace, Peskov a spus că este prematur să se vorbească despre format.
De asemenea, întrebat despre declaraţia lui Trump că o întâlnire cu Putin ar putea avea loc în Arabia Saudită, Peskov a spus că detaliile întâlnirii nu au fost încă stabilite. De asemenea, Peskov a refuzat să spună care dintre cei doi lideri a iniţiat apelul telefonic.
Orice acord cu Ucraina „pe la spatele nostru” nu va funcționa, spune șefa diplomației UE
Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat că orice acord încheiat cu privire la Ucraina, fără implicarea Europei, va eșua. Ea a criticat Washingtonul pentru că a făcut concesii Moscovei prea devreme.
„Orice acord pe la spatele nostru nu va funcționa. Orice acord va avea nevoie ca Ucraina și Europa să facă parte din el”, a declarat Kallas.
Kaja Kallas a mai spus că Europa va susține Ucraina în cazul în care Kievul nu va fi de acord cu termenii unui eventual acord de pace convenit de SUA și Rusia.