Actualizare ora 14:00.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a felicitat pe Carney și a spus că liderul canadian „întruchipează o Canadă puternică”, scrie AFP.
„Franța așteaptă cu nerăbdare să consolideze în continuare prietenia care leagă țările noastre. Sunt dornic să lucrez alături de tine", a spus Macron pe X.
Liderul britanic Keir Starmer a spus că așteaptă cu nerăbdare să consolideze legăturile dintre cele două țări.
„Marea Britanie și Canada sunt cei mai apropiați aliați, parteneri și prieteni. Parteneriatul nostru se bazează pe o istorie și valori comune, cu un suveran comun”, a mai spus premierul britanic.
Iar președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen a spus că legătura dintre Europa și Canada „devine din ce în ce mai puternică” odată cu victoria electorală a Partidului Liberal din Canada.
„Aștept cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape împreună, atât bilateral, cât și în cadrul G7. Vom apăra valorile noastre democratice comune, vom promova multilateralismul și vom susține comerțul liber și echitabil”, a spus von der Leyen într-o postare pe X.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat, la rândul lui, pe premierul canadian Mark Carney pentru victoria sa electorală.
„Suntem sincer recunoscători pentru conducerea principială a Canadei în sprijinirea Ucrainei. Suntem încrezători că parteneriatul nostru va deveni mai puternic în căutarea noastră comună a păcii, justiției și securității”, a spus Zelenski într-o postare pe X.
Premierul indian Narendra Modi a sugerat că speră într-o îmbunătățire a relațiilor tensionate dintre New Delhi și Ottawa.
„Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră pentru a ne consolida parteneriatul și a debloca oportunități mai mari pentru popoarele noastre”, a spus Modi.
Legăturile dintre Canada și India sunt încordate în urma acuzațiilor de implicare a Indiei în asasinarea unui sikh canadian, afirmații negate de India.
Beijingul a transmis marți că „este dispus să dezvolte relațiile China-Canada pe baza respectului reciproc, egalității și beneficiului reciproc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Guo Jiakun.
Relațiile dintre Beijing și Ottawa au fost tensionate în ultimii ani. Arestarea unui director chinez de telecomunicații pe baza unui mandat american în Vancouver în decembrie 2018 și reținerea de către Beijing a doi canadieni sub acuzații de spionaj au dus relațiile bilaterale la un nivel foarte scăzut.
Legăturile Canada - China au fost tensionate și mai mult din cauza acuzațiilor de interferență a Chinei în alegerile canadiene din 2019 și 2021, acuzații negate de Beijing.
***
Știrea inițială
După închiderea urnelor în Canada, datele preliminare au arătat că liberalii au câștigat cele mai multe dintre cele 343 de locuri din Parlament. Deocamdată nu e clar dacă Partidul Liberal va avea majoritatea absolută, adică cel puțin 172 de parlamentari sau dacă va fi nevoit să facă o coaliție de guvernare cu unul dintre partidele mai mici.
În urmă cu câteva luni, Partidul Liberal părea să se îndrepte spre o înfrângere zdrobitoare în alegeri, până în momentul în care președintele SUA, Donald Trump, a început să atace economia Canadei și să-i amenințe suveranitatea.
Președintele Trump a declarat în mod repetat că Canada ar trebui să devină cel de-al 51-lea stat al SUA. Apoi, Trump a declanșat un adevărat război comercial cu Canada, prin majorări de taxe vamale de import.
Acțiunile și declarațiile președintelui Trump au stârnit furie printre canadieni și au alimentat o creștere a naționalismului.
Într-un discurs în care anunța victoria în alegeri, Mark Carney a spus despre canadieni că trebuie să fie uniți în fața amenințărilor venite de la Washington.
„Așa cum am avertizat de luni de zile, America vrea pământul, resursele noastre, apa, țara noastră”, le-a spus Carney susținătorilor la un miting în Ottawa.
„Acestea nu sunt amenințări fără fond. Președintele Trump încearcă să ne distrugă pentru ca America să ne poată stăpâni. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a mai spus Carney în discursul său de după aflarea rezultatelor sondajelor exit-poll.
Prim-ministrul Canadei și liderul Partidului Liberal, Mark Carney, salută susținătorii la un miting în Ottawa, după câștigarea alegerilor. Ottawa, Ontario, 29 aprilie 2025.
O înfrângere pentru conservatori
Liderul Partidului Conservator, Pierre Poilievre, spera să facă din alegeri un referendum asupra fostului prim-ministru Justin Trudeau, a cărui popularitate scăzuse semnificativ după un deceniu la putere. Scumpirea alimentelor și a locuințelor urma să fie tema principală de campanie.
Asta până când Trump a început să vizeze Canada cu taxe și declarații agresive.
Declarațiile lui Trump i-au înfuriat pe canadieni, făcându-i pe mulți să anuleze vacanțele din SUA, să refuze să cumpere bunuri americane și, în cele din urmă, chiar să voteze anticipat. Mai mult, au stabilit un record de 7,3 milioane de canadieni care au votat înainte de ziua alegerilor.
Într-un discurs în care și-a recunoscut înfrângerea, Poilievre a promis că va continua să lupte pentru canadieni și pentru dreptul lor la o casă accesibilă pe o stradă sigură.
„Suntem conștienți de faptul că nu am trecut încă linia de sosire. Știm că este nevoie de schimbare, dar schimbarea este greu de găsit. Este nevoie de timp. Este nevoie de muncă. Și de aceea trebuie să învățăm lecțiile din această seară – astfel încât să putem avea un rezultat și mai bun data viitoare când canadienii decid viitorul țării”, a declarat Poilievre.
Liderul Partidului Conservator, Pierre Poilievre, a recunoscut înfrângerea în alegerile din Canada.
Donald Trump a postat mesaje care i-a vizat pe canadieni în ziua alegerilor, sugerând pe rețelele de socializare că el se află de fapt pe buletinul lor de vot și repetând că Canada ar trebui să devină cel de-al 51-lea stat al SUA.
Liderul Partidului Conservator din Canada, Pierre Poilivre, a fost adesea comparat cu Donald Trump și a adoptat un discurs conservator cu accente populiste asemănătoare. În campania electorală a subliniat însă că se opune ideii lui Trump de integrare a Canadei în SUA, ca un al 51-lea stat.
Ce urmează pentru noul guvern
Mark Carney și liberalii și-au asigurat un nou mandat, dar provocările politice și economice sunt enorme.
Dacă nu câștigă o majoritate în Parlament, liberalii ar putea fi nevoiți să se bazeze pe unul dintre partidele mai mici pentru a rămâne la putere și a adopta legi.
Bloc Québécois, care părea să termine pe locul trei, este un partid separatist din Quebecul francofon care militează pentru independența față de Canada.
Sub conducerea lui Justin Trudeau, Partidul Liberal s-a aliat cu NDP (New Democratic Party - Noii Democrați) pentru a rămâne la putere timp de patru ani. Partidul progresist a obținut însă rezultate slabe luni. Liderul său, Jagmeet Singh, a declarat că demisionează după opt ani la conducerea formațiunii.
Politica externă nu a mai dominat de foarte multă vreme alegerile din Canada, mai exact din 1988, când tot comerțul cu SUA a fost tema principală.
Pe lângă războiul comercial cu SUA și relația înghețată cu Trump, Canada se confruntă cu o criză a costului vieții.
Peste 75% din exporturile sale merg în SUA, așa că amenințarea cu tarife a lui Trump și dorința sa de a-i face pe producătorii auto nord-americani să mute producția din Canada în SUA ar putea afecta grav economia canadiană.
În timpul campaniei, Carney a promis că fiecare dolar pe care guvernul îl colectează din tarifele pe care Canada, la rândul ei, le-a impus pentru bunurile americane, va merge către lucrătorii canadieni afectați negativ de războiul comercial lansat de SUA.
El a mai spus că intenționează să ofere o reducere de taxe pentru clasa de mijloc, să readucă imigrația la niveluri sustenabile și să crească finanțarea radiodifuzorului public din Canada, Canadian Broadcasting Corporation.
Îți mai recomandăm Alegeri anticipate în Canada. Premierul cere parlamentului un mandat puternic ca să facă față presiunilor lui TrumpEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.