După luni de tăcere, Uniunea Sindicatelor din combinatul siderurgic Galați a anunțat pentru joi, 15 mai 2025, ora 15:00, o „ședință de informare și dezbateri în legătură cu situația actuală și viitoare a societății”.
Cei aproape 4.000 de angajați au ocazia, pentru prima dată de la începutul anului, să afle „ce înseamnă concordatul, insolvența, falimentul și în cele din urmă care sunt șansele noastre să mai beneficiem din drepturile prevăzute în actualul CCM (contract colectiv de muncă, n.r.) și chiar în cazul cel mai trist, cel al falimentului”, se arată într-un comunicat intern al sindicatelor.
Nu li s-a spus până acum, de exemplu, că urmează reducerea personalului cu 15%, până la sfârșitul anului.
Cel mai mare combinat siderurgic din sud-estul Europei nu produce însă doar oțel, ci este responsabil și de ce a mai rămas din termoficarea municipiului Galați (6.000 de consumatori casnici și 37 de sedii de instituții publice). Tot el aprovizionează cu apă jumătate din orașul de la Dunăre.
La recensământul din 2021, Galațiul număra 218.000 locuitori.
Înființat în 1961, combinatul a fost preluat în 2019 de grupul britanic Liberty House, parte a GFC Alliance, controlată de miliardarul de origine indiană Sanjeev Gupta.
Liberty Galați este cel mai mare producător de oțel integrat din România, cu o capacitate de producție actuală de două milioane de tone de oțel pe an.
Are un rol strategic în toate sectoarele de activitate, cu preponderență în domeniul construcțiilor și în dezvoltarea infrastructurii românești.
Iar în actualul context geopolitic, are un rol esențial în strategia de apărare și securitate a României.
Confruntată cu zeci de cereri de insolvență, cu salarii restante și chiar amenințată cu decuplarea de la rețeaua electrică, conducerea combinatului siderurgic Liberty Galați a decis, pe 5 martie 2025, să ceară Tribunalului Galați acordarea unui concordat preventiv.
Măsura permite o eventuală înțelegere cu creditorii și eșalonarea datoriilor.
Îți mai recomandăm Din cauza datoriilor, conducerea combinatului siderurgic din Galați vrea să prezinte un plan de restructurare cu eșalonarea creanțelor„Este o procedură destinată societăților aflate în dificultate, adică acelor societăți care se confruntă cu dificultăți rezultând din orice fel de împrejurare, ce constituie o amenințare reală și serioasă pentru capacitatea viitoare a respectivelor firme de a-și plăti datoriile la scadență, în lipsa luării unor măsuri adecvate”, arată Nicoleta Mihai, partener asociat KPMG.
Compania oferă în România servicii de audit, asistență fiscală și consultanță în afaceri pentru organizații din diverse domenii.
Din 5 martie, nimeni din conducerea combinatului sau a vreunui sindicat nu a oferit informații sau explicații referitoare la starea companiei, întârzierile salariale ori soarta angajaților.
Reprezentanții Sierra Quadrant și Euro Insol, companiile desemnate să se ocupe de concordatul preventiv, au finalizat și trimis săptămâna trecută către Tribunalul Galați „Planul de restructurare al debitoarei Liberty Galați S.A. în cadrul procedurii de concordat preventiv”.
Europa Liberă a studiat acest document și vă prezintă pricipalele concluzii.
De la profit istoric la datorii istorice
La sfârșitul lui 2021, combinatul siderurgic gălățean scria istorie, cu un profit de 1,36 miliarde de lei (272 milioane euro). Acum, scrie din nou istorie – de această dată într-un mod negativ.
Conform datelor din Planul de restructurare întocmit de Sierra Quadrant și Euro Insol, combinatul înregistra pe 28 februarie 2025 datorii pe termen scurt de 2,64 miliarde lei (528 milioane euro).
Defalcat, se împărțeau astfel:
- datorii comerciale la furnizori: 1,03 miliarde lei (206 milioane euro) – 39.06%;
- alte datorii (inclusiv fiscale): 995 milioane lei (199 milioane euro) – 37.67%;
- sume datorate entităților afiliate: 434 milioane lei (87 milioane euro) – 16.45%;
- sumele datorate instituțiilor de credit: 125 de milioane lei (25 milioane euro) – 4.73%;
- avansuri încasate 55 milioane lei: (11 milioane euro) – 2.09%.
Printre principalii parteneri comerciali care aveau de recuperat bani pe 28 februarie 2025 se numără: fabrica de oxigen Linde Gaz, producătorul de energie electrică Mar-Tin Solar Energy sau Glencore International Ag, care vinde minereuri de fier, feroaliaje, șlaburi ș.a.
Printre creditori se mai numără Comvex S.A. Constanța, Phoenix Slag Services SRL, Viant Pte Ltd, Vitelia Trade Limited, Metinvest International SA, Govcrest International SRL București, Grupul Feroviar Român SA sau Transgaz.
Îți mai recomandăm Ce se întâmplă cu combinatul siderurgic din Galați. Zeci de cereri de insolvență și probleme de producțieÎn capitolul „Alte datorii”, ce totalizează 995 milioane de lei sunt cuprinse, printre altele, datoriile către salariați (37 milioane lei – 7,5 milioane euro), contribuițiile aferente salariilor (144 milioane lei – 29 milioane euro), dar și impozite, TVA, diferite taxe și împrumuturi.
La datorii pe termen lung sunt incluse, în primul rând, sume pe care combinatul trebuie să le achite instituțiilor de credit, respectiv 708 milioane lei (141,6 milioane euro)
Explicațiile unui dezastru financiar – contextul extern
„Situația dificilă temporară cu care se confruntă Liberty Galați este rezultatul unei combinații de factori externi și interni care au dus la scăderea bruscă a marjelor de profitabilitate, cu impact în decapitalizarea companiei și reducerea volumului de producție”, se arată în „Planul de restructurare al debitoarei Liberty Galați S.A., întocmit de Sierra Quadrant și Euro Insol, companiile desemnate să se ocupe de concordatul preventiv al Liberty Galați.
Conform documentului înregistrat la Tribunalul Galați și consultat de Europa Liberă, un context extern negativ a fost dublat de decizii neinspirate luate de conducerea companiei.
Principalul factor extern nominalizat este declanșarea de către Rusia a războiului din Ucraina, ceea ce a dus la aplicarea unor sancțiuni internaționale.
Acestea au dus la creșterea imediată a costurilor de producție din cauza perturbării fluxurilor de aprovizionare cu materia primă și logistice tradiționale și de creșterea semnificativă a costului gazului natural și al energiei.
Îți mai recomandăm Siderurgia românească se prăbușește iute ca oțelul fix când Europa ar putea crește comenzile pentru industria de apărareÎn plus, scăderea producției industriilor mari consumatoare de oțel din principalele țări europene, corelată cu impactul importurilor de oțel ieftin din Asia de Sud-Est și Egipt au dus la scăderea atât a cererii de oțel, cât și a prețului producției de oțel pe întreaga durata a anului 2024.
Drept urmare, compania a fost forțată să diminueze volumul producției.
În 2024 – se mai menționează în raport – combinatul a fost obligat să achiziționeze mărfuri și servicii cu plata integrală în avans către majoritatea furnizorilor.
La asta s-a adăugat creșterea accentuată a prețurilor la energie, în special pentru cărbunele cocsificabil, gazul natural și electricitate.
În 2020, prețul energiei electrice era de circa 40 Euro/ MWh în România, în 2021 aproape s-a triplat și a ajuns ulterior inclusiv la peste 250 Euro/ MWh, de șase ori mai mare decât în 2020.
România nu a oferit subvenții pentru marii consumatori de energie precum Liberty Galați, ci doar pentru IMM-uri și consumatori individuali.
Conform Planului de restructurare, prețul pe care îl achită Liberty Galați în prezent este de 130 Euro/MWh, aproape dublu față de combinate din alte țări europene, care beneficiază de subvenții pentru energie.
De exemplu, în urma subvențiilor, producătorii de oțel din Germania plătesc 57 Euro/ MWh pentru energie, iar în Franța 45 Euro/ MWh.
Prețul gazului natural în 2020 era de 11 euro/MWh în România, în 2021 a crescut de patru ori, iar în 2022 a fost de zece ori mai mare față de 2020 (111 euro/MWh).
În 2023-2024 prețul a mai scăzut, dar este încă la un nivel de trei ori mai ridicat decât în 2020.
Îți mai recomandăm Industria de apărare a statului român are în 2025 un miliard de lei în plus de la buget. Cum îl cheltuiește?O altă cauză identificată este inflația: România a încheiat anii 2022, 2023 și 2024 cu o inflație anuală de 16,37%, 6,61% respectiv 5,5%, ceea ce a dus la creșterea tuturor tipurilor de costuri ale companiei, inclusiv a celor salariale și cu serviciile.
În plus, cererea de produse de oțel a continuat să scadă în 2024, contrar prognozelor agențiilor precum EUROFER și și Asociației Mondiale a Oțelului, care preconizau o creștere de 4%.
Producătorii de oțel din Europa de Est se confruntă cu o competiție tot mai intensă din partea importurilor mai ieftine din regiuni precum Asia, unde costurile energiei sunt mai mici și politicile guvernamentale sprijină în mai mare măsură industriile locale.
La acestea se adaugă creșterea salariului minim și a costurilor cu personalul din industria metalurgică.
Factorii interni care au determinat dezastrul financiar
Lipsa capitalului de lucru a influențat direct posibilitatea de a produce cantități mari de produs finit și implicit de a negocia costul de achiziție al materiilor prime, având un impact direct și dinamic corespunzător asupra societății, se arată în Planul de restructurare consultat de Europa Liberă.
O altă cauză a dezastrului financiar a fost generată de menținerea unor contracte dezavantajoase.
„Majoritatea contractelor cu furnizorii de servicii ai companiei care au fost moștenite de managementul companiei nu prevăd mecanisme de ajustare a volumului de activitate si a prețului în funcție de nivelul producției realizate de Companie, mai ales în cazul în care volumul de comenzi sau limitările de capital de lucru duc la reducerea nivelului de activitate sub pragul țintă de rentabilitate – ceea ce limitează semnificativ capacitatea de redresare a Companiei”, se arată în Planul de restructurare întocmit de Sierra Quadrant și Euro Insol.
Din cauza unor restricții contractuale, în ultimii 15 ani, Liberty Galați S.A. (și predecesorii săi) nu a putut modifica contractele comerciale de externalizare a unor servicii indispensabile pentru fluxul său de producție.
Această lipsă de flexibilitate a îndatorat și mai mult compania.
Îți mai recomandăm Încă o filială a Liberty Steel intră în faliment. La combinatul din Galați, salariile întârzie și repornirea furnalului e amânatăDe pildă, pe 13 iulie 2023, Liberty Galați cumpăra producătorul belgian de oțel specializat în galvanizare și laminare la rece Liège-Dudelange (LLD) S.A.
Achiziția a fost realizată prin intermediul unei sucursale belgiene nou-înființate, fără personalitate juridică, „Liberty Galați – Belgian Branch”, creată pentru a facilita derularea tranzacției pe teritoriul belgian, în conformitate cu cadrul legal, hotărârea judecătorească și cerințele administrative locale.
„Deși baza achiziției a fost solidă din punct de vedere comercial la momentul depunerii ofertei, potențialul economic și industrial al operațiunii nu a fost valorificat conform așteptărilor și obiectivelor asumate de companie la momentul achiziției, din cauza prăbușirii marjelor și a șocurilor externe din piață”, se arată în Planul de restructurare întocmit de Sierra Quadrant și Euro Insol.
În aprilie 2025, instanța belgiană a dispus intrarea în faliment a sucursalei belgiene a Liberty Galați.
La începutul lunii martie 2025, Liberty Galați avea de achitat către diverși debitori belgieni 4 milioane de euro și peste 12 milioane de euro, la care se adaugă peste 20 de milioane, taxe salariale aferente angajaților belgieni și 11,5 milioane de euro, drepturi salariale restante.
Gaura financiară din ultimii ani a fost generată și de cumpărarea, în decembrie 2022 a unor active de la KG Dongbu Steel Co. Ltd (Coreea de Sud). Este vorba de două cuptoare moderne cu arc electric Consteel de 160 de tone, două linii de turnare continuă a semifabricatelor curbate vertical cu o singură sârmă și un laminor pentru benzi la cald.
Instalația Dongbu Steel avea o capacitate instalată de oțel lichid de trei milioane de tone pe an și o capacitate de produse finite din oțel de 2,85 milioane de tone pe an.
Prețul total de achiziție al acestor activelor se apropia de 70 de milioane de dolari (plus un cost opțional de repornire estimat la încă 12 milioane USD).
Liberty Galați a plătit către KG Dongbu Steel Co. Ltd la începutul anului 2023 43,5 milioane dolari, iar pe 23 februarie 2024 a cesionat toate drepturile și obligațiile sale către Liberty Primary Metals Australia, filiala australiană a grupului.
Principalele probleme ale Liberty Galați
La data întocmirii planului de restructurare, societatea Liberty Galați S.A. „se confruntă cu un grad avansat de dificultate economică și financiară, caracterizat printr-un dezechilibru major al fluxurilor de numerar și o deteriorare semnificativă a capacității de onorare a obligațiilor comerciale curente, situația financiară fiind agravată și de o serie de factori structurali, conjuncturali și operaționali”, spun reprezentanții Sierra Quadrant și Euro Insol.
Activitatea industrială asigurată de singurul furnal funcțional (Furnalul nr 5) este în prezent suspendată de peste zece luni, fapt care a generat o criză severă de lichiditate.
Îți mai recomandăm Ce se întâmplă cu combinatul siderurgic din Galați. Zeci de cereri de insolvență și probleme de producțieAceastă absență a rulajului comercial a condus la imposibilitatea onorării obligațiilor scadente către furnizori și parteneri contractuali, ceea ce a determinat acumularea unor datorii comerciale considerabile, cu efect de propagare negativă asupra lanțului de aprovizionare și asupra relațiilor comerciale stabilite.
În paralel, mai mulți creditori au recurs la executarea scrisorilor de garanție bancară emise în favoarea lor, generând astfel o presiune suplimentară asupra societății.
Încep primele reduceri de personal
La data deschiderii procedurii de concordat preventiv, pe 5 martie 2025, Liberty Galați avea 3.849 salariați activi (plus alți 82 detașați sau cu contracte suspendate pentru diverse motive) și 508 salariați la Liberty Liege.
Din punct de vedere al tipului muncii prestate, structura personalul era 24% TESA, 72% muncitori, 4% șefi de formație.
Conform Planul de restructurare, acolo unde a fost posibil, departamentele au fost comasate, ceea ce a dus la reducerea numărului de poziții de conducere. În continuare, se fac ajustări.
În perioada 05.03.2025 – 16.04.2025 au fost luate următoarele măsuri:
- încetarea contractelor individuale de muncă pentru 454 salariați pensionari; 83 au fost reangajați pe perioadă determinată;
- împărțirea primelor de pensionare de care beneficiază cei care ies la pensie, în șase tranșe egale. În funcție de vechimea în muncă, siderurgiștii beneficiază de un bonus – echivalentul câtorva luni de salariu. Astfel, în loc de plata sumei de 9,5 milioane lei (2 milioane euro) în luna aprilie, se vor plăti, timp de șase luni, 1,6 milioane lei (310.000 euro lunar);
- a fost validat un nou standard de funcționare în producție și mentenanță, pentru personalul TESA. Acesta va duce, din 1 mai 2025, la reducerea a aproximativ 140 de posturi TESA.
Per total, costul lunar cu forța de munca se va reduce cu 2,8 milioane lei (560.000 euro) lei.
Pentru 2025, prin decizia de încetare a salariaților ce au calitatea de pensionar și acțiuni de optimizare arii funcționale, numărul de angajați se va reduce pana la sfârșitul anului la 3.401, se arată în planul de restructurare.
Odată finalizat acest proces până la sfârșitul anului 2025, se va realiza o reducere de aproximativ 15% a forței de muncă din companie.
Alte măsuri de reducere imediată a costurilor
Alte strategii de reducere a costurilor, care pot fi implementate cu costuri mici sau inexistente, vizează:
• Vehiculele companiei – Politica a fost revizuită, astfel încât mai puține vehicule să fie puse la dispoziția angajaților. Flota de autovehicule în leasing a fost redusă de la 115 la 47 mașini;
• Plata indemnizațiilor pentru activități riscante, indemnizațiilor de locuință și a compensațiilor pentru combustibil a fost fie suspendată, fie redusă, fie supusă unor noi măsuri de aprobare și guvernanță pentru a diminua costurile.
Soluții de repornire a activității la Furnalul 5
O veste bună vizează ușoara redresare a pieței oțelului, din acest an.
Conform previziunilor recente ale EUROFER și Asociației Mondiale a Oțelului, prognozele indică o creștere moderată a consumului de oțel, care ar trebui să atingă o rată de creștere de aproximativ +1.5% în 2025, urmând ca trendul să fie ascendent pe parcursul următorilor ani.
Redresarea este susținută de creșterea cererii în sectoare cheie precum construcțiile, industria de apărare și auto, care utilizează oțel în mod intensiv.
În acest context se pune problema repornirii singurului furnal operațional din combinat, Furnalul nr. 5, care ar putea genera o creștere a producției de fontă la 5.500 tone/zi în 3-4 săptămâni de la reluarea activității.
Îți mai recomandăm Liberty Galați repornește singurul furnal din țară cu un sprijin guvernamental de 70 de milioane de euro. Producția e sub semnul întrebăriiOprirea sa, pe 25 iunie 2024, prezintă însă o mare problemă: s-a făcut fără golirea salamandrei, ceea ce înseamnă că partea superioară a furnalului este goală în vreme ce partea inferioară este plină cu fier solidificat.
„Partea superioară a fost inspectată, iar reparațiile necesare la materialul refractar au fost efectuate în timpul opririi. În partea inferioară, fierul solidificat (așa-numita salamandră) creează tensiuni în vatra furnalului (căptușeala refractară, blocurile de carbon) și poate genera riscuri de apariție a fisurilor la repornire. Aceste posibile fisuri reprezintă punctul cel mai critic”, se arată în Planul de restructurare întocmit de Sierra Quadrant și Euro Insol, plan studiat de Europa Liberă.
Problemele pot fi evitate prin monitorizarea atentă a temperaturii pereților și a cămășii metalice, sens în care au fost deja instalați senzori, cât și prin creșterea treptată și atentă a producției, pentru a topi salamandra.
Relațiile cu clienții
În ciuda unei opriri a producției de aproape 11 luni, relațiile cu clienții au fost menținute constant, se arată în Planul de restructurare.
Astfel, portofoliul de comenzi a putut fi reconstruit rapid, ajungând la data prezentului Raport la aproape de 100.000 tone de comenzi noi confirmate.
În plus față de angajamentele ferme, sunt în lucru solicitări active pentru peste 60.000 tone, reflectând o dinamică buna în reactivarea treptată a relațiilor comerciale.
O mare provocare o va reprezenta însă deficitul capital de lucru cu care se va confrunta Liberty Galați în primele șase luni de la reluarea producției, se arată în Planul de restructurare.
Soluția văzută este implementarea de contracte cu plata în avans pentru o parte cât mai mare din clienți sau traderi.
Planul de restructurare al Liberty Galați propus de Sierra Quadrant și Euro Insol va fi discutat cu creditorii după data de 21 mai, când va fi prezentat la Tribunalul Galați.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.