Judecătorii Curții Constituţionale s-au întâlnit la ora 12.00 și discută:
1. Dosar nr.1776F/2025 - Cerere de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025.
2. Dosar nr.1801F/2025 - Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025, transmite CCR într-un comunicat remis presei joi.
Sebastian Popescu a reclamat că cei doi competitori care au ajuns în turul doi au folosit aceleași metode precum cele din campania premergătoare prezidențialelor din noiembrie-decembrie 2024, anulate între timp de CCR, pentru a influența votul. Exact pentru acest motiv a anulat anul trecut CCR întregul proces electoral.
„Doi dintre cei 11 candidaţi la prezidenţiale, în speţă George Simion şi Nicuşor Dan, culmea, amândoi au şi intrat în turul doi, au beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, similar ca cel din cazul Călin Georgescu, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor”, spune Sebastian Popescu.
Îți mai recomandăm Când discută Curtea Constituțională validarea alegerilor și când începe campania electorală pentru turul al doileaCandidatul AUR, George Simion, a obţinut 40,96% din voturile valabil exprimate, iar candidatul independent Nicuşor Dan - 20,99%, urmat de candidatul alianţei „România Înainte”, Crin Antonescu - 20,07%, potrivit rezultatelor transmise marți seară de Biroul Electoral Central (BEC).
Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 9.571.899 – 53,19% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
Potrivit BEC, totalul voturilor valabil exprimate este de 9.430.274 – 98,52% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, iar numărul voturilor nule este de 141.388 – 1,48% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.
După turul I al alegerilor prezidențiale anulate din 24 noiembrie 2024 au existat două contestații înregistrate la CCR de doi foști candidați: Cristian Terheș și același Sebastian Popescu.
CCR a acceptat doar cererea depusă de Cristian Terheș, pe care a respins-o ca neîntemeiată.
Pe 2 decembrie, CCR a validat primul tur de scrutin al prezidențialelor.
După descretizarea documentelor primite de la serviciile secrete, CCR a decis, pe 6 decembrie, anularea întregului proces electoral din cauza intervenției unui „actor statal”.
Îți mai recomandăm Cerere de anulare a alegerilor din 4 mai, depusă la CCR de candidatul Sebastian PopescuEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI