Două noi cereri care vizează anularea alegerilor prezidențiale, judecate la Curtea de Apel Ploiești. Un român a depus 100 de cereri similare

Curtea de Apel Ploiești funcționează în Palatul Justiției din același oraș.

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti urmează să judece, miercuri, alte două dosare în care se solicită suspendarea şi anularea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024. Procesele vin după ce, pe 24 aprilie, un judecător de la aceeași instanță a admis suspendarea hotărârii CCR. Decizia judecătorului a fost ulterior anulată de Curtea Supremă.

În același timp, magistraţi de la alte completuri de judecată de la Curtea de Apel Ploieşti au respins cereri similare de anulare a deciziei CCR privind anularea alegerilor, pe motiv că instanţa nu are competenţa de a face acest lucru, scrie News.ro.

Pe rolul Curţii de Apel Ploieşti au fost înregistrate 11 dosare care au ca obiect suspendarea şi anularea Hotărârii 32 a CCR. Patru dintre acestea urmează a fi judecate.

Solicitările în justiție de suspendare și anulare a deciziei CCR, prin care se anulau alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 au devenit un fenomen.

Cel mai recent, un cetățean român stabilit în Germania a depus peste 100 de cereri la instanțe din toată țara, prin care anularea hotărârii CCR care a vizat alegerile prezidențiale din 2024, scrie Libertatea.

Potrivit publicației, pe 25 aprilie 2025, instanțe din toată România, de la Judecătoria Vânju Mare, județul Mehedinți, până la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, au primit cereri de suspendare sau anulare a deciziei CCR privind turul 2 al alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

Cererile au fost depuse de un singur reclamant cetățean român, domiciliat în Heilbronn, Germania.

Libertatea estimează costul total al introducerii acestor cereri la 1.000 de euro.

Acțiunile în instanțe ale românului cu domiciliul în Germania au venit la numai o zi după decizia controversată a judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești prin care a suspendat decizia CCR privind alegerile din 24 noiembrie.

Îți mai recomandăm Cine sunt artizanii suspendării hotărârii Curții Constituționale de anulare a alegerilor. Inițiatorul, executantul și decidentul

Pe 25 aprilie, judecătorii Instanței Supreme au casat sentinţa respectivă și au decis că instanțele judecătorești nu au competența legală de a judeca dosare similare care vizează decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale.

După decizia de la Curtea de Apel Ploiești, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că a solicitat Inspecției Judiciare să verifice dacă se pune problema unei abateri disciplinare în cazul judecătorului Alexandru Vasile.

Și tot pe 25 aprilie, expertul în politici publice, Septimius Pârvu, a spus la Europa Liberă că, de la începutul anului, s-au înregistrat aproape 150 de dosare legate de anularea hotărârii CCR privind anularea alegerilor.

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat la acel moment pentru Europa Liberă că nu a știut despre această avalanșă de cereri ajunse la instanțe în ultimele patru luni.

El a adăugat că „se poate vorbi de un fenomen de atac la mai multe instanțe din țară a hotărârii Curții Constituționale”.

Îți mai recomandăm Curtea Supremă a desființat sentința de la Ploiești privind anularea alegerilor. Specialist: Dosarele similare aflate pe rol vor fi închise

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.