Departamentul de Justiție al SUA: Google are monopol în industria publicității online și ar putea fi obligat să vândă unele operațiuni

Gigantul Google ar putea fi obligat să renunțe la o parte din operațiuni, fiind acuzat că deține monopolul în domeniul reclamelor pe internet

La aproape un an după ce un proces antitrust istoric a decis că Google operează un monopol ilegal în domeniul căutărilor pe internet, Departamentul american de Justiție (DoJ) susține destructurarea companiei.

În august 2024, judecătorul Amit Mehta a constatat că Google exercită un control de monopol asupra pieței serviciilor de căutare pe internet.

În lunile următoare, procurorii DoJ au propus ca Google să renunțe la browserul Chrome pentru a contribui la crearea unor condiții de concurență mai echitabile pentru alți furnizori de servicii de căutare, conform msn.com.

Îți mai recomandăm Nou scandal de corupție la Parlamentul European. Poliția belgiană a percheziționat birourile Huawei

Între timp, aceștia au solicitat instanței să oblige Google să renunțe la controlul asupra sistemului de operare Android sau să înceteze să mai facă servicii obligatorii pe telefoanele Android.

Pe măsură ce cazul revine în instanță, DoJ îi cere judecătorului Amit Mehta să ordone prima dezmembrare a unei companii americane de când AT&T a fost obligată să se desprindă de operatorii regionali, în 1982.

Un standard ridicat pentru destrămarea companiilor

Cazul monopolului Google nu este prima confruntare antitrust majoră din era digitală.

În 2000, judecătorul Thomas Jackson a ordonat Microsoft să renunțe la Internet Explorer, după ce DoJ a susținut că societatea de software și-a folosit monopolul asupra sistemului de operare pentru a înăbuși concurența browserelor alternative.

Îți mai recomandăm OpenAI spune că DeepSeek și-a antrenat ilegal modelul AI cu cel al ChatGPT. Un nou AI lansat în China

În cazul Microsoft, o curte de apel a anulat în cele din urmă soluțiile judecătorului Jackson, iar Departamentul Justiției a ales să ajungă la o înțelegere, mai degrabă decât să continue să urmărească destrămarea întreprinderii.

Cu toate acestea, în ultimii ani, dominația celor câteva corporații Big Tech a determinat apeluri pentru o aplicare mai agresivă a normelor antitrust.

Combaterea monopolurilor Big Tech

Căutarea Google nu este singura componentă a activității întinse de servicii digitale a Google care a fost supusă analizei.

Pe 17 aprilie, judecătorul Leonie Brinkema a găsit compania responsabilă pentru „dobândirea și menținerea intenționată a puterii de monopol” pe piețele tehnologiei publicitare (AdTech).

Deși nu a depus încă o plângere oficială, Comisia Federală pentru Comerț (FTC) investighează, de asemenea, activitatea AdTech a Google.

Investigația FTC vine în contextul în care autoritatea de reglementare a dat în judecată Meta într-un alt proces antitrust care se judecă în prezent în instanță.

În cazul în care judecătorul din acest caz va decide că firma operează un monopol ilegal, se așteaptă ca FTC să solicite renunțarea la WhatsApp și Instagram.

Îți mai recomandăm Curtea Supremă a SUA susține legea care interzice TikTok începând din 19 ianuarie

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.