Dosare penale referitoare la modul cum au fost influențate alegerile prezidențiale anulate în România

Pe 6 decembrie 2024, judecătorii Curții Constituționale anulau turul al doilea al alegerilor, pe motiv că procesul ar fi fost viciat pe toată desfășurarea lui.

Procurorii au în lucru mai multe dosare penale referitoare la modul cum au fost influențate alegerile prezidențiale anulate în decembrie, a anunțat Ministrul Justiției, Radu Marinescu.

Ministrul Justiției a menționat sunt mai multe structuri ale parchetului implicate în anchete.

„Se aplică elemente de celeritate, se administrează probe, se obțin toate informațiile relevante”, a spus Marinescu la Digi24.

Direcțiile analizate sunt modul în care au fost influențate alegerile, finanțarea ilicită, spălarea de bani și atacurile cibernetice.

„Există mai multe dosare, ele sunt în faza, să spunem așa, tehnic, in rem (e cercetată fapta, nu persoana, n.r.), dar vă asigur că se fac eforturile corespunzătoare de către organele judiciare pentru a se afla adevărul”, a continuat el.

Îți mai recomandăm România de după alegerile anulate: mult zgomot de cătușe, puține explicații pentru ce s-a întâmplat cu adevărat

Întrebat dacă este investigată implicarea Rusiei în campania electorală din România, Marinescu a spus: „N-aș putea în momentul de față, din postura de ministru al justiției, să fac afirmații cu privire la intervenția în procesul electoral a unui stat sau a unei alte entități”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă va fi audiat Călin Georgescu, ministrul a răspuns: „N-ar fi cazul ca eu, ca ministru al justiției, să spun ce persoane să fie sau să nu fie audiate”.

Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale, aflate la al doilea tur, după ce a constatat că procesul electoral privind alegerea președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui.

Îți mai recomandăm Senatul SUA: Alegerile din România, exemplu de război hibrid rusesc împotriva europenilor

De asemenea, au fost înregistrate multiple încălcări ale legislației electorale, a precizat CCR în motivarea deciziei. Aceste nereguli – se mai arăta în document – au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali.

Judecătorii CCR au ajuns la concluzia că „au fost utilizate netransparent și încălcată legislația electorală a tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale în desfășurarea campaniei electorale și au fost folosite surse nedeclarate de finanțare a campaniei electorale, inclusiv online”.

Anterior, mai multe documente declasificate au arătat că Georgescu ar fi beneficiat de sprijinul unor actori statali și nestatali pentru a câștiga primul tur al alegerilor – fără a menționa în mod direct Rusia.

Georgescu, care a declarat că nu a cheltuit niciun leu în campania sa, ar fi beneficiar de fapt de cel puțin un milion de euro prin donații pe TikTok, platformă în care popularitatea sa a explodat în preajma turul I, de pe 24 noiembrie, al alegerilor prezidențiale, pe care l-a câștigat cu aproximativ 20% din voturi.

Îți mai recomandăm Ce va fi diferit la alegerile prezidențiale din 2025: votul din tările vestice se încheie la 21:00, ora României, dar durează tot trei zile

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI