Discuții, la Geneva, pe tema tarifelor comerciale, între Statele Unite și China

Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, va participa la întâlnirea de la Geneva.

Washingtonul și Beijingul au trimis la Geneva, în acest weekend, oficiali de rang înalt pentru a încerca să detensioneze războiul comercial declanșat de Donald Trump, al cărui impact negativ este resimțit de cele mai mari două economii ale lumii, informează AFP.

Discuțiile, considerate cele mai importante de la începutul conflictului tarifar, sunt programate pentru sâmbătă și duminică în orașul elvețian Geneva și îi vor reuni pe secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, reprezentantul american pentru comerț, Jamieson Greer, și pe vicepremierul chinez He Lifeng.

Locul exact al întâlnirii este păstrat strict secret, conform AFP.

Vineri, președintele Donald Trump a sugerat o reducere a tarifelor punitive impuse produselor chineze până la 80% din nivelul actual. Secretarul pentru comerț, Howard Lutnick, a declarat că Trump dorește să rezolve problema cu China și să calmeze situația tensionată.

Această propunere are un caracter simbolic, deoarece tarifele la acest nivel rămân foarte ridicate și greu suportabile pentru majoritatea exporturilor chineze către SUA.

Îți mai recomandăm Premierul canadian Mark Carney, la Casa Albă: Canada nu va fi „niciodată” de vânzare

De la revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, Trump a transformat tarifele într-un instrument politic, impunând suprataxe de până la 145% asupra bunurilor chinezești, în timp ce Beijingul a răspuns cu tarife de 125% asupra produselor americane. Această escaladare a blocat practic comerțul bilateral și a provocat turbulențe pe piețele financiare.

Discuțiile de la Geneva sunt considerate un pas pozitiv și constructiv spre dezescaladare, a afirmat directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala. Pentru ministrul elvețian al afacerilor economice, Guy Parmelin, faptul că cele două părți au acceptat să dialogheze este deja un succes.

Îți mai recomandăm După 100 de zile de când conduce SUA, mai puțin de jumătate din americani sunt de acord cu politicile lui D. Trump

Vicepremierul chinez He Lifeng pare să vină cu un atu, după ce Beijingul a anunțat o creștere neașteptată a exporturilor în aprilie, cu 8,1%, de patru ori peste estimările analiștilor, deși exporturile către SUA au scăzut cu aproape 18%.

China susține că a fost Washingtonul cel care a solicitat aceste negocieri la Geneva. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a avertizat însă că Trump nu va reduce unilateral tarifele și că așteaptă concesii din partea Chinei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI