Demersul lui Trump de a redenumi Golful Persic îi indignează pe iranieni

Președintele american Donald Trump dansează cu o sabie în mână, în timpul unei ceremonii de bun venit în Arabia Saudită în 2017.

Dacă există un lucru care transcende credințele personale și politice ale iranienilor, acesta este numele corpului de apă cunoscut istoric sub numele de Golful Persic - un nume care a devenit un punct de mândrie națională în contextul eforturilor unor state arabe de a-l redenumi Golful Arabiei.

Prin urmare, nu a fost o surpriză faptul că iranienii au reacționat cu indignare la informațiile conform cărora președintele SUA, Donald Trump, a aprobat propunerea de schimbare a numelui.

Associated Press a scris pe 7 mai că Trump intenționa să anunțe schimbarea denumirii în „Golful Arabiei”.

Anunțul ar urma să fie făcut în timpul vizitei lui Trump în Orientul Mijlociu de săptămâna viitoare.

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi, a respins informația în aceeași zi, miercuri, ca făcând probabil parte dintr-un efort de „dezinformare” menit să „provoace și să agite iranienii din întreaga lume”.

El a avertizat că, deși o astfel de mișcare nu ar avea „nicio valabilitate sau efect juridic sau geografic”, aceasta „nu ar face decât să atragă mânia tuturor iranienilor din toate categoriile sociale și convingerile politice din Iran, SUA și din întreaga lume”.

Poate afecta politicile lui Trump?

Behnam Taleblu, director senior al programului pentru Iran al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor (FDD), cu sediul la Washington, a avertizat că mișcarea riscă să îndepărteze sprijinul lui Trump în rândul iranienilor care susțin poziția sa fermă împotriva republicii islamice.

„Această decizie va avea efectul involuntar de a tempera grupul de susținători [ai lui Trump] care sunt în favoarea presiunii maxime, din interiorul și din afara SUA și a Iranului, care a susținut agenda Casei Albe privind Iranul. În același timp, [decizia] va înmulți vocile sceptice față de abordarea sa”, a scris Taleblu pe X.

Departamentul de Stat și Casa Albă au utilizat în mod constant denumirea de Golful Persic, în conformitate cu politica oficială a Comisiei pentru denumiri geografice din SUA, care a respins propunerile de schimbare a corpului de apă în „Golful Arabiei”.

În schimb, Comandamentul Central al SUA și Marina SUA folosesc adesea „Golful Arabiei” în comunicările și documentele regionale, în special pentru a se alinia partenerilor arabi, deși utilizarea lor variază uneori de la „Golful Arabiei” până la neutrul „Golf”.

Jason Brodsky, director de politici la organizația „Uniți împotriva Iranului nuclear”, a precizat că armata SUA folosește de ani de zile termenul „Golful Arabiei”.

„Din experiența mea, există un singur lucru care îi unește pe iranieni: asigurarea că locul este numit Golful Persic”, a adăugat el.

Într-adevăr, organizații iraniano-americane cu opinii politice foarte diferite au emis declarații separate pe X, opunându-se oricărei schimbări în privința numelui.

„Întotdeauna a existat și va exista un singur nume pentru Golful Persic”, a declarat Uniunea Națională pentru Democrație în Iran. Consiliul național iraniano-american a avut aceeași poziție: „Este Golful Persic - astăzi, mâine și pentru totdeauna”.

Numele căii navigabile este o problemă profund emoțională pentru mulți iranieni, legată de mândria față de moștenirea țării lor ca inimă a vechiului Imperiu Persan.

Îți mai recomandăm Persia văzută de sus, acum 100 de ani

Tensiunile au izbucnit în 2017, în timpul primului mandat al lui Trump, când acesta a numit-o „Golful Arabiei”, determinându-l pe președintele de atunci, Hassan Rouhani, să glumească spunând că Trump ar trebui „să studieze geografia”.

La momentul respectiv, fostul prinț moștenitor al Iranului, Reza Pahlavi, i-a scris lui Trump o scrisoare în care îl îndemna să se abțină de la a se referi la „Golful Persic istoric de necontestat” cu orice alt nume.

Susținătorii lui Pahlavi au republicat scrisoarea acestuia pe X, deși unii au pus la îndoială veridicitatea planului de a schimba numele.

Implicații dincolo de mândria națională

Alte voci au susținut că schimbarea numelui Golfului Persic din perspectiva Statelor Unite poate face mai mult decât să rănească mândria iranienilor, cum ar fi să ducă la o întrerupere a negocierilor nucleare dintre Teheran și Washington.

Abdolrasool Divsallar, expert în securitate și profesor adjunct la Universita' Cattolica del Sacro Cuore din Milano, a declarat că mișcarea ar fi „o decizie foarte proastă într-un moment foarte prost”.

El a susținut că ar avea „cu siguranță implicații negative majore asupra discuțiilor nucleare, susceptibile de a provoca reacții neașteptate ale Iranului”.

Îți mai recomandăm Trump ameninţă Iranul cu „bombardamente” în cazul în care Iranul refuză negocierea programului său nuclear

Între timp, comentatorul politic iranian Mostafa Najafi a speculat că mișcarea ar putea afecta statutul juridic a trei insule mici din Golful Persic, dar importante din punct de vedere strategic – Abu Musa și cele două insule Tunb din apropiere de Strâmtoarea Ormuz – care sunt controlate de Iran, dar revendicate de Emiratele Arabe Unite.

„O poziție slabă a Teheranului în fața lui Trump, încurajat de emirii și monarhii arabi, ar fi o lovitură majoră securității naționale și poziției regionale a Iranului”, a scris el pe X.

Acest lucru vine la câteva luni după ordinul executiv al lui Trump din ianuarie de a redenumi Golful Mexic în „Golful Americii”.

AP a refuzat să adopte noua terminologie, ceea ce a determinat Casa Albă să restricționeze accesul jurnaliștilor agenției de presă de la majoritatea evenimentelor oficiale.

În replică, AP a intentat un proces împotriva administrației americane. În aprilie, un judecător districtual din SUA a decis că Primul Amendament protejează agenția de presă de represaliile guvernului în legătură cu deciziile editoriale și a ordonat ca accesul său deplin la evenimentele de la Casa Albă să fie restabilit.

Îți mai recomandăm Donald Trump, avalanșă de ordine executive privind imigrația, grațieri, TikTok, OMS sau acordul de la Paris

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.