„Măcelărirea fantomelor” - cum sunt recrutați deținuții ruși de către serviciul secret militar

Redacția Systema a RFE/RL arată în documentarul „The Slaughter Of Ghosts: How Russian Prisoners Fight In Ukraine” că serviciile secrete militare ruse (GRU) au supravegheat recrutarea și finanțarea prizonierilor în unități de asalt cunoscute sub numele de „Storm Z".

Serviciul secret militar rusesc (GRU) a supervizat rcrutarea prizonierilor și alocarea lor în unități de asalt cunoscute sub numele „Storm Z” („Furtuna Z”). A finanțat, de asemenea, unitățile și a strâns informații referitoare la răniți, arată documentarul „The Slaughter Of Ghosts: How Russian Prisoners Fight In Ukraine” („Măcelărirea fantomelor: cum au luptat deținuți ruși în Ucraina”), arată documentarul de investigație realizat de redacția Systema a RFE/RL.

Ideea de a recruta prizonieri pentru războiul din Ucraina a apărut în vara lui 2022 – atunci când organizația privată de mercenari Grupul Wagner a început să aducă deținuți în rândurile ei.

Numai că, până în februarie 2023, Ministerul rus al Apărării a devenit singura entitate responsabilă cu ducerea pe front a deținuților.

O parte din gestionarea operațională a Furtunii Z a fost asigurată de unități din cadrul Districtului Militar de Sud al Rusiei.

Două unități militare din Armata de Arme Combinate a Gărzii a 8-a, împreună cu „Centrul de instruire și desfășurare pentru unitățile de asalt și de întărire”, au fost responsabile cu instruirea luptătorilor și cu gestionarea documentației, inclusiv a înregistrărilor financiare.

Centrul, care a dezvoltat tacticile utilizate de unitățile de asalt condamnate, a fost creat în cadrul Grupului Unificat de Forțe, care servește drept centru de comandă pentru războiul Rusiei în Ucraina.

Acesta a fost condus inițial de generalul Serghei Surovikin, iar în prezent este condus de șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.


Coperta manualului tactic elaborat la Centrul de instruire a trupelor de asalt.

Un alt centru de comandă pentru Storm Z este GRU.

Jurnaliștii Systema au obținut documente care indică faptul că contractele semnate de prizonieri poartă o clasificare specială de secretizare și sunt stocate într-o arhivă specială a GRU.

Informațiile despre prizonierii decedați sunt trimise prin poștă securitzată de conducerea Armatei a 8-a către biroul de informații - Direcția Principală a Statului Major General (GU GS, denumirea modernă pentru GRU).

„Sprijinul financiar și procesarea diferitelor plăți către voluntarii companiei de asalt [Z] sunt încredințate unității militare 45807, cu sediul la Moscova”, se arată într-unul dintre documente, semnat de colonelul Serghei Ivanov din Armata a 8-a.

Este indicată și adresa acestei unități militare: Moscova, Șoseaua Khoroșevskoie, 76b – Aceasta este aceeași adresă cu sediul GRU. Comandantul unității 45807 este Igor Kostiukov, șeful GRU.


Extras dintr-un document al Ministerului rus al Apărării care menționează Unitatea 45807 a GRU

Proiectul Furtuna Z a fost lansat oficial pe 24 februarie 2023, printr-un ordin al șefului Statului Major General, potrivit documentarului realizat de Systema.

În același timp, Ministerul Apărării și GRU au fuzionat diverse formațiuni disparate de mercenari într-o singură structură - Corpul Voluntarilor.

Acest corp a inclus unități în care luptătorii au servit având statutul de așa-numiți „voluntari”, cum ar fi unele unități BARS („Rezerva Armatei de Luptă a Țării”) și aproximativ o duzină de detașamente ale companiei private de mercenari „Redut”.

Foștii prizonieri de la Storm Z au luptat în Ucraina cu același statut de „voluntari”, după ce au semnat contracte de „voluntariat”. Contractele aveau mai multe restricții: de exemplu, prizonierii nu își puteau rezilia contractele după bunul plac, primeau salarii mai mici și aveau mai puține beneficii.

În februarie 2023, GRU și-a asigurat rolul de supraveghetor al – practic – tuturor unităților de „voluntari”. Iar Storm Z, se pare, nu a făcut excepție.

Ce mai ascunde guvernul rus despre serviciul militar al prizonierilor? Urmăriți cel mai recent documentar de investigație realizat de Systema RFE/RL cu subtitrare în limba engleză.

articol publicat inițial pe rferl.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.