Consiliul Aviației ONU a constatat, pe 12 mai, că Rusia e responsabilă pentru doborârea unui avion civil malaiezian deasupra Ucrainei, în 2014, în urma căreia toți cei 298 de pasageri de la bord și echipajul au fost uciși, scrie RFE/RL.
Actualizare 16:00 - Kremlinul spune despre concluziile raportului că sunt „părtinitoare”, transmite AFP.
„Rusia nu face parte dintre ţările care au participat la anchetarea acestui incident. Nu acceptăm, deci, toate aceste concluzii părtinitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Știrea inițială
Consiliul Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO) a transmis într-o declarație că Rusia „nu și-a respectat obligațiile în temeiul dreptului aerian internațional” în cazul doborârii zborului MH17 al Malaysia Airlines, pe 17 iulie 2014.
Consiliul a fost de acord că plângerile depuse la aduse la ICAO de Australia și Olanda ca urmare a doborârii avionului de linie „au fost bine întemeiate de fapt și de drept”.
În noiembrie 2022, judecătorii olandezi au condamnat în lipsă doi bărbați ruși și un ucrainean pentru crimă pentru rolul lor în doborârea aeronavei. Moscova a spus că decizia e una „scandaloasă” și a transmis că nu își va extrăda cetățenii.
Doborârea avionului MH17
În data de 17 iulie 2014, cursa Malaysia Airlines de la Amsterdam Schiphol la Kuala Lumpur a trecut deasupra teritoriului Ucrainei, la începutul conflictului din estul țării, soldat cu anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.
Deși zbura regulamentar, la 300 de metri deasupra spațiului restricționat, avionul a devenit o țintă pentru separatiștii proruși.
MH17 a fost doborât cu o rachetă de fabricație rusească, lansată de pe un câmp de luptă din estul Ucrainei.
În urma incidentului și-au pierdut viața 298 de persoane, printre care 80 de copii. Pasagerii proveneau din 17 țări diferite, majoritatea fiind olandezi sau malaezieni.
Rusia a negat vehement orice implicare în doborârea zborului MH17, dând vina pe forțele ucrainene
Your browser doesn’t support HTML5
„De ce au tras?": Mama unei victime ucise caută răspunsuri la 10 ani după doborârea avionului MH17
Ministrul olandez de Externe, Caspar Veldkamp, a declarat că votul Consiliului ICAO „este un pas important către stabilirea adevărului și obținerea dreptății și a responsabilității pentru toate victimele zborului MH17, precum și pentru familiile și cei dragi ai acestora”.
Decizia transmite, de asemenea, un mesaj clar comunității internaționale, și anume că statele nu pot încălca dreptul internațional fără consecințe, spune Veldkamp într-o declarație a guvernului olandez.
Ministrul australian de Externe, Penny Wong, a numit decizia agenției ONU pentru aviație „un moment istoric în căutarea adevărului, dreptății și responsabilității pentru victime” și a cerut ICAO să acționeze rapid pentru a stabili măsurile ce se impun mai departe.
„În luarea deciziei sale, Consiliul ICAO a susținut principiul fundamental că armele nu ar trebui folosite împotriva aeronavelor civile”, a declarat ea.
„Facem apel la Rusia să-și asume în sfârșit responsabilitatea pentru acest act oribil de violență și să ofere reparații pentru comportamentul său flagrant, așa cum cere dreptul internațional”, a spus Wong.
Olanda și Australia au depus o plângere comună la Consiliul Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO) împotriva Rusiei în legătură cu doborârea, în 2014, a zborului Malaysia Airlines MH17.
Plângerea, inițiată în martie 2022, se bazează pe articolul 84 al Convenției privind aviația civilă internațională și vizează responsabilitatea Rusiei pentru doborârea avionului civil
Cele două țări susțin că Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 și solicită despăgubiri complete pentru pierderile cauzate de tragedie.
Plângerea este separată de procesul penal din Olanda. Acțiunea la ICAO se concentrează pe responsabilitatea statului rus, nu pe cea individuală.
După decizia din 13 mai, Consiliului ICAO, cu sediul la Montreal, va analiza ce formă de despăgubire se poate aplica legal în acest caz, se mai arată în declarația guvernului olandez.
Olanda și Australia doresc ca Consiliul ICAO să ordone Rusiei să intre în negocieri privind despăgubirile, a spus Veldkamp.
ICAO este un organism al ONU cu 193 de state membre care decide dacă țările au încălcat Convenția privind aviația civilă internațională, care cere statelor membre „să se abțină de la utilizarea armelor împotriva aeronavelor civile în zbor”.
O mare majoritate a consiliului a votat în favoarea poziției Olandei și Australiei în decizia luată pe 12 mai, se arată în declarația guvernului olandez, dar nu a oferit o detaliere a votului.
Îți mai recomandăm Întrebările fără răspuns la un deceniu de la tragedia MH17. De ce au tras în avion? Cine a dat comanda?Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.