Portret de candidat | Teorema lui Nicușor Dan: independent³ > partide politice

Nicușor Dan a câștigat al doilea mandat de primar al Bucureștiului în iunie 2024; a intrat în politică prin Uniunea Salvați România, de care s-a disociat în 2017, pe fondul disputelor interne, inclusiv din cauza vederilor mai la dreapta decât ale conducerii de atunci.

Nicușor Dan – matematician, activist, primar – vrea să facă politică, însă evită partidele. Câștigător a două scrutinuri ca independent, primarul Bucureștiului încearcă acum aceeași rețetă și pentru funcția de președinte al României.

Cinci dintre cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din mai 2025 sunt cotați de sondajele de opinie cu peste 5% șanse de vot. Spun despre ei înșiși că sunt capabili să navigheze România printre nenumărate probleme, interne și externe, în vremuri care se anunță tulburi. Europa Liberă prezintă portetele celor cinci candidați la Palatul Cotroceni clasați pe primele locuri din sondaje.

Carte de vizită
✔ nume: Nicușor Dan
✔ vârstă: 55 de ani
✔ locul nașterii: Făgăraș
✔ familie: Căsătorit, are doi copii
✔ carieră: fost activist, matematician, primar al Bucureștiului

Ce făcea acum 10 ani?

2015 este anul în care activistul Nicușor Dan, una dintre cele mai cunoscute voci ale societății civile din România, intra oficial în politică.

Pe 1 iulie 2015, Dan anunța înființarea Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), o platformă politică despre care spunea că va fi o alternativă la politicienii corupți ai Capitalei.

În mesajul său de atunci, Nicușor Dan dădea de înțeles că și-ar dori, într-o zi, ca proiectul său politic să depășească granițele Bucureștiului.

„Pornim în Capitală o schimbare obligatorie pe care bucureștenii o cer de mult timp. Dacă vom reuși, atunci revoluția va începe, de această dată, din București către Timișoara”, scria Nicușor Dan în mesajul publicat pe site-ul USB – șters între timp de pe internet.

Conferința de presă organizată pe 19 mai 2016 de Nicușor Dan, canidadatul Uniunii Salvați Bucureștiul pentru funcția de primar general al Bucureștiului

Expansiunea înspre teritoriu avea să înceapă mai repede decât se așteptau mulți. În vara anului 2016, Uniunea Salvați Bucureștiul devenea Uniunea Salvați România (USR), un partid nou, apreciat în special de tineri. Un partid care spunea că va fi o alternativă la clasa politică din România.

În toamna acelui an, USR a candidat pentru prima dată la alegeri parlamentare și s-a clasat pe locul trei, cu aproape 9%.

Nou-înființatul partid trimitea 30 de deputați și 13 senatori în Camera Deputaților, într-o legislatură ce avea să fie marcată de asaltul ordonat de Liviu Dragnea împotriva Justiției și de proteste masive în țară.

Pentru Nicușor Dan, alegerile din 2016 au fost primele și ultimele în care a candidat sub egida unui partid.

Elemente esențiale ale trecutului său politic

Nicușor Dan s-a născut în 1969 la Făgăraș, județul Brașov – mama era contabilă, iar tatăl muncitor într-o fabrică comunistă.

A fost pasionat de mic de matematică, materie la care avea să câștige medalia de aur la olimpiadele internaționale din 1987 și 1988.

Nicușor Dan și colegii săi, acum 35 de ani, la Craiova, în lotul de matematică care se pregătea pentru o olimpiadă internațională.

Are un doctorat în matematică la Université Sorbonne Paris Nord în 1998, perioadă în care susține că a început să organizeze întâlniri cu studenții români de la Paris pentru a discuta despre viitorul României.

S-a întors în țară la finele anilor ’90, s-a angajat la Institutul de Matematică asociat Academiei Române și a început să organizeze mișcări civice împotriva ilegalităților în construcții și amenajări urbanisme din București.

Protecția patrimoniului arhitecturală din Capitală i-a adus mulți simpatizanți printre bucureșteni.

Ulterior, a înființat Asociația Salvați Bucureștiul, cu care a continuat mișcările civice – fie în stradă, fie în sălile de judecată.

„Am câștigat sute de procese împotriva mafiei imobiliare și a instituțiilor nefuncționale ale statului”, spune Dan.

Nicușor Dan, în timpul activității de activist civic. Aici în fața celebrei Piețe Matache, înainte să fie demolată abuziv prin complicitatea fostului primar, Sorin Oprescu.

Unul dintre cele mai controversate momente ale carierei sale politice a fost momentul în care Nicușor Dan părăsea partidul pe care îl fondase.

În vara anului 2017, Biroul Național al USR vota ca partidul să se poziționeze împotriva revizuirii Constituției în privinţa familiei, mai precis împotriva înscrierii în legea fundamentală a unui paragraf care să spună expres: căsătoria se încheie între un bărbat și o femeie.

Inițiat de Coaliția pentru Familie – o platformă ultraconservatoare care milita pentru valorile familiei – și susținut de partidele PSD, ALDE și PNL, precum și de o serie întreagă de confesiuni creștine, referendumul avea ca scop înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) (referitor la familie) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”.

Pe 1 iunie 2016, Nicușor Dan – un politician mai degrabă conservator decât progresist – demisiona din USR supărat și spunea că nu crede că direcția spre care vrea să meargă partidul e una bună.

Îți mai recomandăm Alegeri prezidențiale 2025 | Care sunt cele mai importante schimbări față de scrutinul precedent

„Lucrul cel mai rău care se poate întâmpla e ca dezbaterea să nu fie pe cine fură, cine nu fură, ci pe cine apără tradițiile şi o să ajungem ca peste 20 de ani oamenii o să fure în continuare spunând că apără tradițiile”, declara Nicușor Dan.

Acela a fost momentul din care Nicușor Dan – până în 2025 – și-a concentrat energia strict pe București.

A candidat din nou în 2020, de acea dată cu succes, reușind să devină primar general al municipiului București, după o campanie electorală aprinsă, în care a învins-o pe Gabriela Firea, candidata celui mai mare partid din țară, PSD.

Nicușor Dan a câștigat alegerile în 2020, în fața Gabrielei Firea.

Dan a candidat atunci ca independent, însă susținut de PNL condus de premierul Ludovic Orban și USR – care au capitalizat electoral revolta unei părți a societății față de PSD-ul condus de controversatul politician, Liviu Dragnea.

La alegerile parlamentare din același an, Nicușor Dan a anunțat că îi susține pe liberali. „Chiar dacă sunt fondatorul USR, consider, cu toată onestitatea, că PNL e varianta cea mai bună pentru România azi”, a spus Nicușor Dan.

După un mandat de primar în care a fost criticat adesea deoarece comunică rar și apare în public și mai rar – mai ales în contextul problemelor privind termoficarea din București – Dan a candidat din nou și câștigat și alegerile din iunie 2024 pentru Capitală.

De acea dată, Niculor Dan s-a plasat sub stindardul Dreptei Unite – o alianță formată din USR, Forța Dreptei și PMP. Formată din partide mici, construcția politică avea să eșueze lamentabil la alegerile parlamentare din același an, ceea ce a dus la resetarea conducerii USR.

Ce fel de președinte promite că va fi

După anularea de către Curtea Constituțională a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, Nicușor Dan a spus că România se află „într-un moment de cumpănă, cel mai dificil după Revoluție.”

„Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele și că instituțiile nu se ocupă de lucrurile de care trebuie să se ocupe. E nevoie de schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor. Schimbarea nu se poate baza decât pe valori sănătoase”, a spus Nicușor Dan.

La fel ca în 2020 și 2024 la Primăria Capitalei, Nicușor Dan candidează pentru Președinția României ca independent.

În timpul campaniei, au existat controverse cu privire la apropierea sa de omul de afaceri Matei Păun, consultant financiar cu cetățenie germană și domiciliu în SUA despre care Rise Project a scris că a făcut afaceri în fostul spațiu sovietic, inclusiv Rusia și Belarus.

Păun l-ar fi sprijinit inclusiv financiar pe Nicușor Dan în această campanie. De asemenea, Recorder a dezvăluit că un fost colonel SRI, Daniel Ene, în prezent consilier județean în Vrancea din partea partidului Forța Dreptei, face parte din echipa de campanie a lui Dan.

Programul de președinte al lui Nicușor Dan, „România Onestă”, are același tipar cu cele din perioada în care era activist sau candidat la primăria București: alternativa la actuala clasă politică sau „sistem”, cum este adesea numită în această campanie.

Primul punct al programului este reforma sistemului politic-administrativ, care presupune reducerea birocrației și digitalizare, accesul la funcții publice pe merit, reorganizarea administrativ-teritorială și reforma electorală.

Îți mai recomandăm Războiul roiurilor de boți în loc de dezbatere electorală. Cum s-a schimbat lupta pentru voturi din online și de ce se teme N. Dan

În privința economiei, sănătății și educației, planurile sale propun de asemenea depolitizare și digitalizare, în timp ce în domeniul politicii externe Nicușor Dan vrea creșterea alocării a 3,5% din PIB pentru Apărare și consolidarea relației cu Statele Unite.

„Diminuarea vulnerabilităților în domeniile energiei, tehnologiei și lanțurilor de aprovizionare prin inovare și parteneriate cu state democratice din Europa și din Indo-Pacific (Japonia, Coreea de Sud, Australia). România trebuie să evite dependența tehnologică de regimuri autoritare precum China”, promite candidatul independent.

Vă reamintim, primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale reluate este programat pentru duminică, 4 mai. Biroul Electoral Central (BEC) a publicat pe 20 martie lista finală a candidaților validați - este vorba despre 11 persoane, dintre care patru sunt candidați independenți, iar restul - sprijiniți de partide politice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.