Procurorii anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală în cazul primarului din Sinaia, Vlad Oprea, ceea ce denotă o etapa avansată a anchetei care premerge întocmirii rechizitoriului, anunță Direcția Națională Anticorupție într-un comunicat remis presei luni.
Procurorii mai anunță și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 23 ianuarie 2025, față de primarul din Sinaia, care are interdicția de a-și mai exercita funcția.
Îți mai recomandăm Primarul Sinaiei, Vlad Oprea, control judiciar și interdicții, după audierile de la DNAEl este acuzat de:
- luare de mită în formă continuată;
- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale;
- trafic de influență în formă continuată;
- fals în declarațiile de avere, în formă continuată;
- abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
- folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
- spălarea banilor;
- executarea fără autorizație legală ori cu nerespectarea prevederilor autorizațiilor emise a lucrărilor de construire sau de desființare a unor imobile situate în orașul Sinaia. Îți mai recomandăm Primarul Sinaiei, anchetat de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență și luare de mită. Cine e Vlad Oprea
Cât timp se află sub control judiciar, Oprea are următoarele obligații:
- să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor DNA;
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar;
- să nu se deplaseze la sediul Primăriei Sinaia;
- să nu exercite funcția de primar al orașului Sinaia.
Dacă încalcă termenii în care a fost plasat sub control judiciar, atunci primarul riscă înlocuirea măsurii cu arest la domiciliu sau chiar cu măsura arestării preventive.
În baza restricției care i-a fost impusă, Oprea trebuie să depună în 5 zile o cauțiune de 600.000 lei, care va fi consemnată pe numele acestuia, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiași sume de bani, în favoarea DNA.
Procurorii fac precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.