Programul Noua Casă 2025 a fost lansat cu o finanțare de 500 de milioane de lei, jumătate din bugetul alocat anul trecut

Blocurile noi sunt cele mai vânate de cumpărători, dar prețurile mari le fac destul de greu accesibile.

Programul imobiliar Noua Casă 2025 devine operațional de marți, 22 aprilie, cu un buget de 500 milioane de lei. Este doar jumătate din suma alocată pentru programul similar din 2024.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a anunțat potențialii beneficiari că Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional.

Plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe, în valoare de 500 milioane lei, a fost alocat celor 13 finanțatori înscriși în program.

„Programul Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat de doar 5%, cât și prin comisionul de administrare de 0,15% anual, calculat la soldul garanției”, se arată în comunicatul de presă transmis marți de FNGCIMM.

Instituția mai spune că „programul continuă să beneficieze de condiții preferențiale, cu 30% mai reduse decât nivelul pieței, în ceea ce privește nivelul onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepții prevăzute în mod expres în legislația incidentă”.

Îți mai recomandăm La ce să fii atent când îți cumperi o locuință? Consultant imobiliar: Zugrăveala proaspătă ne poate păcăli

Băncile care s-au înscris în program și anul acesta și cărora FNGCIMM le-a alocat plafoane de garantare sunt: Alpha Bank, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, Vista Bank, și Techventures Bank.

Cei care doresc să-și achiziționeze o locuință pot apela la una dintre băncile partenere, pentru întocmirea dosarului de credit și înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obținerii garanției de stat.

Precedentul program Noua Casă, din 2024, a devenit operațional după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe în valoare de 1 miliard de lei. În 2023 era de trei ori mai mare față de prezent, respectiv 1,5 miliarde lei.

De la lansarea programului „Prima Casă”, în 2009, până la finele lunii decembrie 2024, FNGCIMM a acordat un număr de 334.048 de garanţii, în valoare totală de 31,6 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de peste 64 miliarde lei.

Portretul beneficiarului „Noua Casă”

Programul „Noua Casă” a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, majoritatea finanțărilor fiind solicitate pentru achiziționarea unui apartament cu suprafața cuprinsă între 50 - 100 de metri pătrați, cu prețuri între 50.000 – 100.000 euro.

Noua Casă 2025 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de:

  • 66.500 euro - pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
  • 119.000 euro - pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%.

Îți mai recomandăm Senatul a adoptat legea împotriva fraudelor imobiliare. Printre propuneri, limitarea avansului

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.