Protest al angajaților Damen Mangalia. Compania navală nu mai are de lucru și ar putea concedia peste 250 de oameni

Angajații de la Damen Mangalia au ieșit în stradă pentru a protesta. 28 ianuarie 2025.

Aproximativ 500 de persoane, majoritatea angajați ai Șantierului Naval Damen, au protestat marți în centrul orașului Mangalia. Ei sunt nemulțumiți că nu mai au de muncă și, din acest motiv, ar putea urma concedieri.

„România, trezește-te” sau „Mincinoșii” au fost două dintre sloganurile strigate de sutele de oameni prezenți marți, la prânz, pe platoul Casei de Cultură din centrul Mangaliei. În mare parte angajați ai Damen Mangalia, ei au protestat față de situația actuală din șantierul naval și viitorul său incert.

„Situația incertă din șantier a dus la riscul de faliment”, a declarat pentru Europa Liberă Laurențiu Gobeajă, liderul Sindicatului Navalistul, organizatorul acțiunii.

„Nemulțumirea tuturor este că nu avem un loc de muncă stabil”, a adăugat el, afirmând că 254 dintre colegi urmează să fie concediați. În prezent, compania numără mai puțin de 1.400 de angajați.

Deoarece de la sfârșitul lunii noiembrie nu mai există nicio comandă în lucru, nici măcar o navă la reparații, puțin peste 200 mai sunt activi, asigurând paza, mentenanța sau partea de contabilitate.

Îți mai recomandăm După șase luni de insolvență, Damen Mangalia disponibilizează 20% din angajați

În plus, februarie este ultima lună în care se mai achită salariile din fondul de garantare.

„Dacă până în martie nu se găsește o soluție, posibil să se ajungă chiar și la faliment. Și când spunem asta nu exagerăm pentru că societatea, fiind în incapacitate de plată, nemaiavând bani de salarii, inevitabil adunarea creditorilor, dacă va constata că nu sunt șanse reale de redresare, poate lua decizia de declanșare a procedurii de faliment și dizolvarea acestei societăți”, consideră Gobiajă.

„În lipsa unor contracte noi, începând cu luna martie nu vor mai exista bani de salarii”, a declarat pentru Europa Liberă Florin Constantin, partener CITR și project manager în procedura Damen Shipyards Mangalia.

„Este o măsură pe care am încercat să o evităm încă de la începutul procedurii”, au mai transmis Sofien Lamiri, director general Damen Shipyards Mangalia și Florin Constantin, partener CITR și project manager în procedura Damen Shipyards Mangalia.

„Am făcut eforturi considerabile pentru a reduce costurile de operare a șantierului naval și de a identifica resurse financiare din vânzarea bunurilor neesențiale pentru desfășurarea activității, inclusiv de a apela la Fondul de Garantare al salariaților. Însă șantierul are nevoie de contracte care aduc o încărcare la o capacitate cât mai aproape de maximum. Iar pentru contractarea acestora este nevoie de capital de lucru și garanții de bună execuție. Șantierul nu poate susține costurile salariaților în circumstanțele actuale, iar în lipsa unor contracte noi, este necesară reducerea acestora, care în acest moment reprezintă cea mai mare parte din costurile curente. Este o decizie foarte dificilă care a fost luată pentru a crește șansele ca șantierul naval să supraviețuiască. În lipsa unor contracte noi, începând cu luna martie nu vor mai exista bani de salarii”, au transmis pentru Europa Liberă Sofien Lamiri și Florin Constantin.

Întrebat care sunt perspectivele referitoare la șantierul naval Damen Mangalia în contextul în care în prezent nu se lucrează la niciun proiect, nici măcar de reparații, Florin Constantin, reprezentantul CITR nu a oferit un răspuns.

Final de asociere

Joi, 28 noiembrie 2024, Adunarea Generală a Acționarilor din Șantierul Naval 2 Mai Mangalia (2MMS) a luat o decizie extremă: rezilierea contractului de asociere încheiat în urmă cu șase ani, pe 9 noiembrie 2018, între 2MMS și Damen Holding. Partenerul olandez, care deține 49% din șantierul care îi poartă numele, fusese notificat de această intenție pe 2 octombrie.

După șase ani de colaborare cu Damen, șantierul naval din Mangalia revine în proprietatea statului român. Rămâne de văzut dacă acesta va mai căuta un alt investitor cu care să se asocieze.

Îți mai recomandăm Statul român renunță la asocierea cu Damen la Mangalia. Incertitudini privind viitorul șantierului naval

„Este o strategie de apărare a statului român”, a declarat pentru Europa Liberă ministrul Economiei, Radu Oprea, întrebat de ce e reziliat contractul. Controlat în proporție de 98% de Ministerul Economiei, Șantierul Naval 2 Mai Mangalia este acționar cu 51% în Damen Mangalia.

Decizia vine în urma unei discuții purtate între Arnout Damen, CEO al Damen Shipyards Group, și premierul Marcel Ciolacu. Întrevederea a fost confirmată pentru Europa Liberă atât de surse din conducerea șantierului naval, cât și de înalți reprezentanți ai Guvernului României.

Rezilierea vine într-un moment extrem de delicat: Damen Mangalia este în insolvență, iar de la începutul lunii decembrie nu mai are nicio lucrare de executat. Nici măcar repararea vreunei nave.

Cum a ajuns Damen Mangalia în insolvență

Deținut în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, și de 49% de compania olandeză Damen, șantierul din Mangalia a fost inundat în primăvară de un val de cereri de recuperare a unor datorii de sute de milioane de euro. Cele mai multe sunt cerute de companii din Grupul Damen.

Pe 19 iunie, la solicitarea companiei-mamă, Damen Holding B.V., Damen Shipyards Mangalia intra în insolvență, iar casa de insolvență CITR era numită administrator judiciar provizoriu.

Îți mai recomandăm 176 de instituții și companii cer 400 milioane de euro. Bunuri ale Șantierului Mangalia au fost deja vândute

În total, conform raportului preliminar publicat în Buletinul Insolvenței și consultat de Europa Liberă, 147 de instituții și companii cereau aproape două miliarde de lei (400 milioane de euro).

Relația dintre Damen și statul român

În 2018, Damen Shipyard Group din Olanda, care deține și șantierul naval din Galați, prelua 51% din acțiunile Daewoo Mangalia Heavy Industries.

Fostul proprietar, compania sud-coreeană Daewoo – mai cunoscută pe piața românească pentru automobilele produse la Craiova – lăsa în urmă datorii de 730 de milioane de euro.

Îți mai recomandăm Imobile Damen Mangalia, scoase la licitație pentru plata datoriilor. ANAF și acționarul principal contestă măsura, fără a opri vânzarea

Soluția găsită atunci pentru revitalizarea șantierului din Mangalia, unde se construiesc nave civile, a fost ca Damen să-și asume datoriile și să cedeze două procente statului român, care era acționar la Șantierul Mangalia prin intermediul Șantierului Naval 2 Mai, controlat de Ministerul Economiei. În schimb, statul român renunța la dreptul de preempțiune.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.