Mii de sârbi au marcat, pe 1 mai, la Novi Sad, șase luni de la prăbușirea acoperișului gării din oraș, incident în urma căuia 16 persoane murit și care a declanșat unele dintre cele mai mari mișcări de protest din Serbia, din ultima vreme.
La ora 11:52 – momentul în care s-a prăbușit, pe 1 noiembrie, copertina – demonstranții păstrat un moment de reculegere în fața Gării Novi Sad.
Manifestanții au aprins lumânări și au depus flori în memoria victimelor.
Cei prezenți la adunarea solemnă au participat apoi la un marș de protest prin centrul Novi Sadului, care s-a încheiat la Podul Libertății din oraș.
Protestatari în fața Gării Novi Sad.
În timpul marșului, a avut loc un incident grav - un vehicul a încercat să intre în mulțime.
Potrivit rapoartelor, șoferul a ocolit gardurile de protecție ale poliției și a accelerat spre un grup de protestatari.
Mașina s-a oprit la doar câțiva centimetri de mulțime. Nu au fost raportate victime.
Poliția a reținut două persoane în legătură cu incidentul.
Mii de protestatari au umplut și străzile capitalei Serbiei, Belgrad, unde studenții și cinci federații mari de sindicate s-au unit într-una dintre cele mai mari demonstrații de 1 Mai din ultimii ani, cerând schimbări în legislația muncii și protecții mai mari pentru lucrători.
Protestele fac parte dintr-o mișcare mai largă care a cuprins Serbia de la prăbușirea fatală a copertinei gării din Novi Sad din noiembrie și ar putea reprezenta cea mai mare provocare până acum pentru guvernarea tot mai autoritară a președintelui Aleksandar Vucic.
Protestatarii studenți demonstrează și blochează universitățile de luni de zile, împotriva a ceea ce ei consideră a fi prăbușirea statului de drept și corupția sistemică sub conducerea lui Vucic, președinte din 2017 și fost prim-ministru timp de trei ani înainte de aceasta.
Zeci de mii de oameni au ieșit și pe străzi în peste 200 de orașe și localități.
Îngrijorarea publică a zguduit conducerea Serbiei. În ianuarie, prim-ministrul Milos Vucevic a demisionat sub presiunea tot mai mare, deși niciun oficial de rang înalt nu a fost încă tras la răspundere pentru prăbușire.
Se vorbește în presa sârbă de o anchetă în care ar fi cercetați 13 suspecți pentru erorile care au dus la accidentul de la Novi Sad, inclusiv foști oficiali de stat, dar care nu a fost încă confirmată oficial.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.