România se pregătește să ceară Comisiei Europene miliarde de euro pentru o apărare mai bună

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a discutat, pe 3 aprilie, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanții industriei de Apărare despre finanțarea sectorului cu ajutorul Uniunii Europene.

România va încerca să obțină cel puțin cinci miliarde de euro din cele 150 de miliarde pe care Comisia Europeană vrea să le împrumute pentru o apărare mai bună a celor 27 de state membre. Cum se pregătește Bucureștiul?

Uniunea Europeană se pregătește ca, de luna viitoare, să înceapă o nouă etapă a programului de întărire a apărării europene, repus în discuție și inițiat la începutul anului.

Surse de la Bruxelles spun pentru Europa Liberă că, până cel târziu la sfârșitul lunii mai, Comisia Europeană, adică Guvernul Uniunii, va finaliza regulamentul de aplicare a programului SAFE (Security Action for Europe).

Acesta vizează consolidarea industriei europene de apărare prin obținerea de împrumuturi de 150 de miliarde de euro și, apoi, alocarea banilor către proiecte strategice derulate în state membre.

După finalizarea regulamentului, statele membre, inclusiv România, vor trebui să propună Comisiei, în asociere cu alte entități din spațiul comunitar, proiecte militare în domenii cheie.

Domenii considerate cheie pentru apărarea comună de către Comisia Europeană

  • apărarea antiaeriană și antirachetă
  • producţia de drone și antidrone
  • rachete și muniţii
  • sisteme de artilerie
  • folosirea inteligenţei artificiale
  • securitatate cibernetică

Surse militare susțin că nu este exclus ca investiții în alte două domenii să fie finanțare prin programul SAFE.

Uniunea Europeană a anunțat în martie planurile sale pentru o apărare comună – investiții de până la 800 de miliarde de euro, până în 2030.

Uniunea Europeană a prezentat planul pe 18 martie, în documentele Readiness 2030 (nivel ridicat al pregătirii în fața amenințărilor la adresa securității din perspectiva militară) și Cartea albă privind viitorul apărării europene.

Planul UE vine în contextul în care președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a cerut statelor europene din NATO să investească mai mult în propria apărare – chiar 5% din PIB, „pentru că își permit”.

Liderul de la Casa Albă a amenințat chiar că SUA ar putea să-și reconsidere poziția în Alianța Nord Atlantică (NATO), referitoare la apărarea Europei, dacă aliații europene nu trec urgent la fapte.

Îți mai recomandăm Poate apărarea aeriană a Europei să facă față amenințării rusești? Foști militari americani de rang înalt trag un semnal de alarmă

În plus față de împrumutul luat pentru statele membre, Comisia Europeană va permite statelor membre să aloce până la 1,5% din PIB pentru apărare, fară ca această creștere să intre în calculul deficitului bugetar.

În total, dacă statele membre vor face toate această creștere, ar fi vorba despre 650 de miliarde de euro în plus față de cheltuielile din prezent.

România este în procedură de deficit bugetar excesiv (peste 3% din PIB) de patru ani. În 2024, România a avut un deficit bugetar ESA (standardul utilizat în Uniunea Europeană) de 9,2% din PIB.

La summitul NATO de la Haga, din 24 și 25 iunie, liderii Alianței vor decide cel mai probabil că este obligatorie creșterea bugetului apărării de către statele membre.

SUA vor ca pragul minim alocat anual apărării să fie de 5% din PIB. Celelalte state membre este posibil să se angajeze că, pentru început, să aloce măcar 3,5%.

Cum se pregătește România să obțină mai mulți bani pentru apărare

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), bugetul pe 2025 este de 2,24% din PIB (8,53 miliarde de euro), „din care un procent de 31,88% (2,75 miliarde de euro) este destinat achiziționării de echipamente majore și activităților de cercetare-dezvoltare, având posibilitatea de a atinge 2,5% din PIB în funcție de evoluția programelor de achiziție ale MApN.”

Îți mai recomandăm Șeful Statului Major, Gheorghiță Vlad: Pericolul din partea Rusiei este „pregnant”, dotările la standarde NATO sunt insuficiente

Conform estimărilor actuale ale MApN, „valoarea medie estimată a bugetului apărării pentru perioada 2026-2028 este 2,45% din PIB”.

În martie, la interviurile one2one, ministrul Finanțelor Publice, Tánczos Barna, a declarat că, în 2026, „bugetul Apărării pe 2026 va fi cu siguranță mai mare”.

Îți mai recomandăm Ministrul Finanțelor: Bugetul Apărării pe 2026 va fi cu siguranță mai mare. Până atunci, am putea muta fonduri europene pentru securitate

Cât de mare va fi depinde de ce se va decide exact la summitul NATO din iunie, dar și de cât de convingătoare va fi România cu proiectele militare de finanțare pe care le va pune pe masa Comisiei Europene.

Ce proiecte militare vrea să propună România Comisiei pentru finanțare

În prezent, Ministerul Apărării lucrează la proiectele pe care Guvernul le va depune la Comisie.

Surse militare au explicat pentru Europa Liberă că Executivul va aduna de la mai multe ministere (MApN, Ministerul Economiei și posibil și alte instituții) până la 20 de proiecte care, însumate, pot avea o valoare care va depăși 20 de miliarde de euro.

Însă cele 150 de miliarde de euro pe care Comisia le va împrumuta pentru proiectele militare trebuie să ajungă la toate cele 27 de țări membre ale Uniunii.

România este pregătită cu mai multe scenarii, au spus aceleași surse, mai ales că împrumutul va avea o dobândă 1,5%, perioadă de grație de zece ani și rambursare pe termen lung.

MApN va formula lista cu proiecte în funcție de nevoile sale de înzestrare și de criteriile de finanțare stabilite de Comisie pentru a aloca bani necesari unui proiect.

Criterii de finanțare pentru programul SAFE al Uniunii Europene

  • Proiectul să fie dintr-unul dintre domeniile strategice stabilite deja;
  • Achizițiile să se facă de la producători europeni;
  • Contractele să fie multianuale;
  • Achizițiile să se facă în comun de mai multe țări.

MApN are în prezent, în diferite stadii, peste 70 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe (Forțe Terestre, Forțe Aeriene, Forțe Navale și Forțe pentru Operații Speciale).

Dintre acestea, 27 de programe au contracte în derulare, explică MApN.

Unele dintre aceste programe de înzestrare, precum cele din domeniul apărării terestre, ar putea fi adaptate astfel încât să poată fi alocate pentru ele bani împrumutați de Comisie.

Depinde însă și cu cine va reuși să se asocieze România.

Principalele programe de înzestrare ale Armatei Române, în derulare sau ce vor fi începute până la final de an

Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD;

• Sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil MANPAD.

Armament individual tip NATO;

• Mașină de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, urmează să aibă luna viitoare discuții cu mai mulți oficiali europeni pe tema întăririi apărării europene.

Până atunci, președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, pe 3 aprilie, cu reprezentanții industriei de apărare din România pentru că liderii politici autohtoni vor ca de banii obținuți prin programul SAFE să beneficieze și fabricile militare din țară.

Îți mai recomandăm Investițiile în fabricile din industria de apărare de stat, tărăgănate sau blocate de birocrație, contestații și indecizii

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.