„Vânzarea propusă va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, îmbunătățind securitatea unui aliat din cadrul NATO care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa”, menționează agenția americană într-un comunicat.
Potrivit Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare, vânzarea acestui echipament și a sprijinului nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune. Această vânzare propusă nu va avea niciun impact negativ asupra pregătirii din domeniul de apărare al SUA, mai precizează agenția americană.
„Punerea în aplicare a acestei vânzări propuse va necesita deplasarea a aproximativ cinci reprezentanți ai guvernului SUA și cinci reprezentanți ai contractanților americani în România, pentru o perioadă de până la trei ani, în vederea sprijinirii punerii în funcțiune a echipamentelor și a instruirii.
Principalii contractori pentru achiziția noului sistem Patriot vor fi companiile americane RTX Corporation și Lockheed Martin.
Pentru punerea în aplicare a acestei vânzări propuse va fi nevoie de aproximativ cinci reprezentanți ai guvernului SUA și cinci reprezentanți ai contractorilor americani să călătorească în România pentru o perioadă de până la trei ani pentru a sprijini montarea echipamentelor și instruirea, mai arată comunicatul agenției americane.
Ce este un sistem Patriot
Acronimul vine din limba engleză: Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target, iar în limba română s-ar traduce ca rețea radar fazată pentru interceptare țintită.
Potrivit producătorului american, compania Raytheon, sistemul poate neutraliza rachete balistice tactice, rachete de croazieră, drone și aeronave avansate.
Patriot este un sistem mobil, adică poate fi mutat cu ajutorul camioanelor, iar componentele sale sunt:
- un radar puternic;
- o stație de control;
- stații de lansare;
- un generator de energie;
- alte vehicule de sprijin.
Raytheon Technologies produce radarele și sistemele terestre, iar compania americană Lockheed Martin produce rachetele interceptoare.
Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 de kilometri și poate urmări până la o sută de ținte simultan, potrivit specificațiilor furnizate în 2015 de NATO.
Pe scurt, sistemele de baterii Patriot funcționează în câțiva pași:
- Radarul detectează și urmărește țintele reperate, apoi trimite datele către stația de control;
- Stația de control primește datele, le procesează și le trimite la stația de lansare, aflată în apropierea radarului.
Stații de control ale sistemelor Patriot.
- Stația de lansare adăpostește modulul de operare la distanță, lansatorul cu 16 rachete interceptoare în cele patru „tunuri”. Stația de lansare primește locația țintelor printr-o antenă;
- Interceptoarele (rachetele) sunt lansate fie manual, fie de la distanță ,din stația de control.
- Ghidarea interceptoarelor (până la nouă pentru fiecare sistem) are loc în timpul zborului cu ajutorul radarelor care urmăresc ținta, pe măsură ce rachetele interceptoare se apropie.
Sistemul are capacități diferite, în funcție de tipul de interceptor utilizat:
- Interceptorul PAC-2 folosește un focos cu fragmentare prin explozie - se detonează în apropierea rachetei inamice;
- Interceptorul PAC-3, mai nou, folosește o tehnologie mai avansată, de tip „hit-to-kill”, adică va căuta să lovească focosul rachetei balistice inamice.
Dintr-o unitate de tragere de bază a unei baterii Patriot pot face parte până la 90 de soldați, dar pentru ca ea să fie operată în luptă are nevoie de doar trei soldați în stația de control.
Cursurile de formare pentru militarii care pot utiliza și întreține Patriot durează câteva luni, în funcție de operațiune: cursul de operator al sistemului de lansare durează 13 săptămâni, iar cel de operator de control al focului durează 20 de săptămâni. Cursul de reparare a sistemului durează 53 de săptămâni.
În replică la anunțul Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare, ministerul român al Apărării (MApN) transmite că vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer Patriot se face prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).
Ministerul Apărării Naționale precizează că acest sistem îl va înlocui pe cel donat Ucrainei de România în luna septembrie a anului 2024.
„Sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup țări aliate, precum și prin intermediul inițiativei Immediate Action on Air Defence (IAAD), în vederea refacerii deficitului de capabilitate generat de donație.
În septembrie 2024, Romania a aprobat donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot Ucrainei, ca parte a unui efort al țărilor NATO de a sprijini țara în fața atacurilor aeriene rusești.
MApN a precizat atunci că Guvernul României va cumpăra un sistem similar din fonduri nerambursabile.
Până acum Norvegia a alocat în 2024 aproximativ 127 milioane de dolari pentru achiziția unui sistem Patriot destinat României, ca parte a programului IAAD.
De asemenea, Suedia a anunțat la începutul anului 2025 contribuția sa de aproximativ 26 milioane euro pentru reînnoirea sistemului Patriot.
România are pregătite pentru luptă două din cele trei sisteme Patriot care îi rămân în dotare după donația către Ucraina.
Primul sistem a fost recepționat în anul 2020.
Pentru cele trei sisteme dintr-o a doua etapă de achiziție, pentru care România a semnat contractul de achiziție la finalul anului 2023, Guvernul SUA a lansat deja comanda la compania Raytheon pentru începerea producției de radare, stații de lansare, sisteme de comandă și control și rachete.
Cele trei sisteme urmează să fie livrate din SUA în următorii ani.
Îți mai recomandăm Poate apărarea aeriană a Europei să facă față amenințării rusești? Foști militari americani de rang înalt trag un semnal de alarmă