Studiul a fost realizat între 7 și 8 mai 2025, în București, prin crearea a trei conturi TikTok noi, „politic echilibrate”, care au urmărit în mod egal conturile oficiale ale celor doi candidați finali din cursa prezidențială: George Simion (extrema dreaptă) și Nicușor Dan (centru).
Timp de 30 de minute cumulat pe pagina „For You”, TikTok a afișat 65 de postări politice, arată investigația:
- 74% au promovat sau prezentat favorabil viziuni sau persoane asociate cu extrema dreaptă;
- Doar 26% au fost despre alte curente politice.
„Rezultatele au fost profund dezechilibrate. Indiferent de cum am structurat conturile, TikTok ne-a recomandat conținut pro-extremă dreaptă în mod constant și dominant”, a transmis, într-un comunicat de presă, echipa Global Witness, care a realizat investigația.
Experimentul a fot repetat de trei ori. Disproporția de aproape 3 la 1 în favoarea conținutului de extremă dreapta a fost constantă în toate cele trei repetări.
Investigația e publicată cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, reluate de la zero după anularea scrutinului din noiembrie 2024.
Potrivit Global Witness, compania TikTok a respins concluziile investigației, numind-o „neștiințifică și înșelătoare”.
TikTok afirmă că interacțiunile utilizatorilor din experiment nu reflectă comportamentul tipic. Totuși, TikTok susține că rămâne „ferm angajat în asigurarea integrității alegerilor” și colaborează cu autoritățile UE.
Global Witness precizează că nu acuză că algoritmul TikTok ar fi fost intenționat creat pentru a favoriza extrema dreaptă. Organizația atrage însă atenția că conținutul extremist, mai provocator și viral, este preferat automat de algoritmi concepuți pentru maximizarea angajamentului utilizatorilor.
Acest specific al algoritmului, notează Global Witness, distorsionează peisajul politic și poate afecta integritatea alegerilor democratice.
Îți mai recomandăm TikTok susține că a eliminat două rețele secrete și mii de conturi false care încercau să influențeze campania electorală din RomâniaÎntr-o primă investigație similară, lansată în decembrie 2024, Global Witness a testat comportamentul algoritmului TikTok după ce politicianul ultranaționalist Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
La acel studiu, 73% dintre participanți au declarat că l-au văzut „destul de des” sau „foarte des” pe Călin Georgescu în ultimele două săptămâni înainte de turul anulat.
„Folosind un cont echilibrat politic, am descoperit că pagina TikTok «For You» ne arată de peste cinci ori mai mult conținut care îl promova pe Georgescu decât adversarul său”, avertiza atunci Global Witness.
În aceste condiții, Global Witness susține că măsurile luate de rețeaua socială nu reușesc să echilibreze conținutul la care este expus un utilizator neutru.
„Constatările noastre sugerează că TikTok nu a reușit să ia suficiente măsuri pentru a preveni prioritizarea conținutului de extremă dreapta de către platforma sa și ar putea fi pe cale să compromită integritatea altor alegeri”, mai avertizează Global Witness.
În decembrie 2024, Comisia Europeană a deschis deja o investigație oficială asupra TikTok privind manipularea electorală în România, în baza Digital Services Act (DSA) – legea europeană care obligă platformele să evalueze și să reducă riscurile legate de procesele electorale.
Global Witness cere continuarea și aprofundarea anchetei Comisiei Europene, avertizând că platformele sociale trebuie trase la răspundere pentru modul în care algoritmii lor pot influența alegerile într-un mod dezechilibrat.
Global Witness este o organizație internațională non-guvernamentală (ONG) fondată în 1993 la Londra, specializată în investigații și campanii privind abuzurile de mediu și drepturile omului.
Îți mai recomandăm Comisia Europeană dă un ultimatum de 24 de ore TikTok privind influențarea alegerilor din RomâniaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.