Trump îi cere lui Putin „să înceteze focul” în Ucraina și „să semneze un acord”

Oamenii merg în Ialta, Crimeea, pe o stradă unde sunt afișate bannere plasate de administrația rusă de ocupație.

Președintele american Donald Trump a declarat că vrea ca liderul rus Vladimir Putin „să înceteze focul” și să accepte un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Apelul vine la o zi după întâlnirea cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în marja înmormântării Papei Francisc, scrie RFE/RL.

„Vreau ca el [Putin] să înceteze focul, să se așeze și să semneze un acord, a declarat Trump reporterilor pe 27 aprilie, ca răspuns la o întrebare despre acțiunile pe care le dorește de la Putin.

Trump a mai spus că întâlnirea sa cu Zelenski din 26 aprilie a decurs bine, și a adăugat că e de părere că Zelenski ar fi gata să renunțe la Peninsula Crimeea în favoarea Rusiei, ca o concesie pentru un acord de pace.

Volodimir Zelenski a declarat în mai multe rânduri că Ucraina nu este dispusă să cedeze Crimeea.

Întâlnirea lui Trump cu Zelenski la Vatican din 26 aprilie – care a durat aproximativ 15 minute – a fost prima de la întâlnirea tensionată din februarie, din Biroul Oval.

„Îl văd [pe Zelenski] ca fiind mai calm”, a spus Trump. „Cred că înțelege situația și cred că vrea să facă o înțelegere”, a adăugat președintele SUA.

La rândul lui, Zelenski a spus că ultimele discuții au fost „o întâlnire foarte simbolică care are potențialul de a deveni istorică, dacă obținem rezultate comune”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a întâlnite cu președintele american Donald Trump în marja funeraliilor Papei Francisc la Bazilica Sfântul Petru de la Vatican, 26 aprilie 2025.

Trump a făcut o prioritate din încheierea războiului declanșat de Rusia în Ucraina în urmă cu peste trei ani. Președintele Trump a cerut luna trecută o încetare imediată și completă a focului.

În timp ce Volodimir Zelenski a fost de acord cu propunerea lui Trump, Vladimir Putin a continuat să pună mai multe condiții pentru a înceta focul.

Experții spun că Putin prelungește discuțiile pentru că forțele sale au avânt pe câmpul de luptă, iar o încetare a focului la actuala linie de contact ar însemna o ratare a obiectivului de a captura complet cele patru regiuni din estul Ucrainei pe care Rusia pretinde că le-a anexat în 2022: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Experții spun că cedarea de teritorii ucrainene către Rusia ar fi imposibilă din punct de vedere politic și constituțional pentru Zelenski. Cetățenii și parlamentarii ucraineni par să se opună ferm ideii.

„Nu vom recunoaște niciodată Crimeea ca parte a Rusiei”, a declarat Oleksandr Merezho, un parlamentar din partidului lui Zelenski.

Mai devreme în cursul zilei, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că un acord pentru a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina este „mai aproape”.

Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski, discuții cu lideri europeni, la Roma.„Ucraina poate conta pe sprijinul nostru”

Declarația a venit în ciuda apelurilor lui Zelenski către comunitatea internațională de a pune o presiune mai mare asupra Kremlinului după cel mai recent val de atacuri asupra Ucrainei.

După întâlnirea cu Zelenski, Donald Trump l-a criticat Vladimir Putin, un gest rar pentru președintele SUA, denunțând atacurile continue ale Rusiei asupra Ucrainei, care au ucis zeci de civili în ultimele două săptămâni.

„Nu a existat niciun motiv pentru care Putin să tragă cu rachete în zone civile, orașe și orașe, în ultimele zile. Mă face să mă gândesc că poate nu vrea să oprească războiul, doar mă duce cu vorba și trebuie tratat diferit, prin sancțiuni «bancare» sau «secundare»?”, a scris Trump într-o postare pe rețelele de socializare pe 26 aprilie.

Însă criticile lui Trump au venit la scurt timp după o declarație tranșantă pe care a făcut-o despre necesitatea ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei pentru a asigura un acord de pace. El a spus într-un interviu pentru revista Time, publicat pe 25 aprilie, că „Crimeea va rămâne cu Rusia”.

Rusia dorește ca orice acord de pace să recunoască controlul asupra a aproape 20% din Ucraina, inclusiv Crimeea. De asemenea, dorește ca Ucraina să fie demilitarizată și ținută în afara NATO.

Îți mai recomandăm Donald Trump:„Nu există nicio justificare ca Putin să lanseze rachete asupra zonelor civile, orașelor și satelor”

Moscova a respins, de asemenea, cererea Kievului pentru o forță occidentală de menținere a păcii care să monitorizeze orice acord de încetare a focului.

Rubio, în interviul său pentru NBC, a spus că Moscova va trebui să facă și ea concesii, deși administrația americană nu a stabilit până acum detalii.

Oficialii europeni și democrații americani au respins unele propuneri ale SUA de a pune capăt războiului.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat pe 27 aprilie că Kievul nu ar trebui să fie de acord cu propunerile SUA care ar include cedarea teritoriilor în favoarea Rusiei.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că Ucraina nu ar trebui să cedeze Crimeea Rusiei.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, a declarat că ar fi o greșeală ca Statele Unite să recunoască Crimeea ocupată ca teritoriu rusesc ca parte a unui acord de pace.

„Crimeea este Ucraina”, a subliniat Kallas, adăugând că UE nu va recunoaște niciodată peninsula ca parte a Rusiei.

Chuck Schumer, cel mai important democrat din Senatul SUA, a declarat că este îngrijorat că Trump „va ceda în fața lui Putin”.

Pe câmpul de luptă, Rusia a lansat pe 27 aprilie numeroase atacuri aeriene în Ucraina, lăsând cel puțin patru morți, potrivit oficialilor ucraineni.

Îți mai recomandăm Noi imagini arată nivelul de distrugere din orașele ucrainene cauzat de bombele planor și artileria rusească

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.