Ucraina și SUA au semnat acordul privind mineralele și au creat un fond de investiții pentru reconstrucție

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessant, și prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Iulia Sviridenko, semnează acordul privind mineralele.

Statele Unite și Ucraina au semnat un acord care oferă SUA acces la mineralele rare valoroase ale Ucrainei. Ucraina speră că acest acord va asigura sprijinul continuu al Americii pentru Kiev în războiul său cu Rusia.

Acordul înființează Fondul de Investiții pentru Reconstrucția Statelor Unite-Ucraina, despre care Departamentul Trezoreriei din SUA a spus că va permite celor două țări „să colaboreze și să investească împreună pentru a ne asigura că activele, talentele și capacitățile noastre comune pot accelera redresarea economică a Ucrainei.”

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat într-un comunicat de presă că acordul „transmite clar Rusiei că administrația Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă, pe termen lung.”

Bessent consideră înființarea Fondului de Investiții pentru Reconstrucția Statelor Unite-Ucraina un parteneriat economic istoric și i-a atribuit președintelui SUA, Donald Trump, meritul de a fi impulsionat semnarea acestuia ca parte a eforturilor sale de a pune capăt războiului.

„Așa cum a spus președintele, Statele Unite sunt hotărâte să ajute încheierea acestui război crud și lipsit de sens,” a declarat Bessent.

Trump și-a exprimat frustrarea față de ritmul lent al negocierilor. Departamentul de Stat al SUA a încercat din nou, pe 29 aprilie, să convingă ambele părți să avanseze mai rapid și a avertizat că Washingtonul s-ar putea retrage din discuții dacă nu există progrese.

Iulia Sviridenko, ministrul ucrainean Economiei și viceprim-ministru, a semnat acordul împreună cu Bessent, a precizat Departamentul Trezoreriei. Sviridenko a spus că acordul „poate fi un succes pentru ambele noastre țări” și „va atrage investiții globale în țara noastră”, evidențiind punctele sale cheie într-o postare pe Facebook.

Sviridenko a spus că fondul de investiții va fi alimentat exclusiv din veniturile provenite din noi licențe. Acesta înseamnă că 50% din fondurile provenite din licențe noi pentru mineralele rare și proiectele de petrol și gaze, vor intra în bugetul Ucrainei odată ce fondul este înființat.

Dincolo de aspectele sale financiare, Ucraina consideră, de asemenea, acordul ca esențial pentru a-și asigura accesul la ajutorul militar american în viitor.

„Pe lângă contribuțiile financiare directe, acesta poate oferi, de asemenea, ajutor nou — de exemplu, sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina,”a declarat ea pe rețeaua X.

Acordul este în conformitate cu Constituția și nu modifică cursul de integrare europeană al Ucrainei, a adăugat ea. De asemenea, prevede că toate resursele de pe teritoriul Ucrainei și din apele teritoriale aparțin Ucrainei, iar Kievul va decide singur unde și ce va exploata.

Guvernul ucrainean a aprobat acordul pe 30 aprilie și a împuternicit-o pe Sviridenko să-l semneze la Washington. Înainte de a intra în vigoare, el trebuie ratificat de Parlamentul.

Comunicatul Departamentului american al Trezoreriei a precizat că instituția și Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA (DFC) vor lucra cu guvernul Ucrainei pentru a finaliza guvernanța programului și a avansa parteneriatul.

Pe 30 aprilie, într-o declarație, premierul ucrainean Denis Shmihal a numit înțelegerea „cu adevărat un acord internațional bun, echitabil și benefic privind investițiile comune în dezvoltarea și reconstrucția Ucrainei”.

Shmihal a declarat pe Telegram că fiecare parte va avea 50% drepturi de vot în Fondul de Investiții pentru Reconstrucție, iar profiturile fondului vor fi reinvestite exclusiv în Ucraina.

Răspunzând unei preocupări-cheie pentru Ucraina, el a spus că Ucrainei nu i se va cere să ramburseze nici o „datorie” pentru miliardele de dolari în arme și alte tipuri de sprijin primite de la SUA de la invazia Rusiei în februarie 2022.

Trump a indicat în februarie că dorește acces la materialele rare din Ucraina ca o condiție pentru continuarea sprijinului SUA în război, descriind acest lucru drept o compensație pentru miliardele de dolari în ajutor oferite de Washington către Kiev.

Dar negocierile au stagnat după o întâlnire tensionată în Biroul Oval, în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Donald Trump și vicepreședintele JD Vance s-au atacat verbal reciproc.

SUA vrea acces la peste 20 de materii prime considerate strategic esențiale pentru interesele sale. Printre acestea se află zăcămintele de titan, folosit pentru fabricarea aripilor de avion și alte componente aerospațiale, și uraniul, utilizat pentru energie nucleară, echipamente medicale și arme. Ucraina mai deține și zăcăminte de litiu, grafit și mangan, folosite în bateriile pentru vehicule electrice.

Trump a spus că acordul „în teorie” înseamnă că SUA vor primi mai mult de la Ucraina decât au contribuit.

„Am vrut să fiu protejat,” a declarat el într-un interviu pentru NewsNation, adăugând că nu voia să pară „naiv” pentru că nu obține înapoi banii investiți.

Trump a mai spus anterior, într-o ședință de guvern, că prezența americană va „ține departe de țară mulți actori rău intenționați sau cel puțin din zona în care facem săpături.”

Surse:RFE/RF, Reuters și AFP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.