Vaticanul a transmis că peste 180 de persoane au participat luni, la Roma, la cea de-a cincea întâlnire informală a cardinalilor care a avut ca subiect principal stabilirea datei conclavului după moartea Papei Francisc, scrie Associated Press.
Oficialii Bisericii Catolice au amânat deschiderea conclavului până după înmormântarea de sâmbătă a Papei Francisc. Un grup de 135 de cardinali, cunoscut sub numele de Colegiul Cardinalilor, urmează să îl aleagă pe noul Papă.
Pe 7 mai, cardinalii vor lua parte la o liturghie solemnă la Bazilica Sfântul Petru, după care cei cu drept de vot – cei care au maximum 80 de ani – se vor aduna în Capela Sixtină pentru votul secret, a declarat purtătorul de cuvânt Matteo Bruni.
Capela Sixtină din secolul al XVI-lea, unde se țin conclavurile, a fost închisă luni publicului pentru a permite începerea pregătirile pentru vot.
Ultimele două conclavuri, în 2005 și 2013, au durat doar două zile.
Cardinalul suedez Anders Arborelius a declarat luni că se așteaptă ca acest conclav să dureze mai mult, deoarece aceasta este o ocazie pentru mulți dintre cardinalii numiți de Papa Francisc să se întâlnească pentru prima dată.
Cardinal Anders Arborelius crede că acest conclav va dura mai mult decât cele anterioare.
Papa Francisc a făcut o prioritate din numirea de cardinali în țări unde Biserica Catolică nu a mai avut reprezentanți la cel mai înalt nivel, cum ar fi Myanmar, Haiti sau Rwanda.
Francisc, papă din 2013, a murit în Lunea Pașteului, pe 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani. Înmormântarea sa de sâmbătă și procesiunea prin Roma până la locul de înmormântare de la Bazilica Sfânta Maria Mare au atras peste 400.000 de persoane, potrivit serviciului de presă al Vaticanului.
Cardinalul german Walter Kasper a declarat pentru ziarul La Repubblica că numărul foarte mari de credincioși care au participat la evenimentele funerare indică faptul că catolicii doresc ca următorul papă să continue reformele începute de Francisc.
De cealaltă parte, notează Reuters, există un grup semnificativ de cardinali conservatori care, cel mai probabil, va căuta să aducă în funcție un papă care să reafirme tradițiile și să restricționeze viziunea lui Francisc.
Îți mai recomandăm Vatican | Funeraliile Papei Francisc. 400.000 de oameni la ceremonie. Trump, Zelenski, Macron și alți lideri au participatCine alege noul Papă
Colegiul Cardinalilor care va alege un nou papă include membri din toată lumea pe care Francisc i-a numit în cei 12 ani de pontificat, pentru a aduce noi puncte de vedere la vârful Bisericii Catolice. Mulți au petrecut puțin sau deloc timp la Roma pentru a-și cunoaște colegii.
Doar cardinalii sub 80 de ani sunt eligibili pentru a vota și nu este clar câți dintre cei 135 care îndeplinesc această condiție vor participa. Un cardinal spaniol a spus deja că nu va veni la Roma din motive de sănătate.
O mare incertitudine este dacă cardinalului Angelo Becciu, cândva unul dintre cei mai puternici cardinali din Vatican, i se va permite permis să intre în conclav, scrie Reuters.
În 2020, Francisc l-a forțat pe Becciu să demisioneze din funcția de șef al biroului de sfinți al Vaticanului și să renunțe la drepturile sale de cardinal din cauza acuzațiilor de deturnare de fonduri și fraudă financiară.
Becciu a negat acuzațiile, dar a fost judecat la tribunalul penal al Vaticanului și condamnat în decembrie 2023.
Când a fost înlăturat în 2020, Becciu a declarat într-o conferință de presă că nu va vota în niciun conclav viitor, dar recent, a insistat că are dreptul de a vota la următorul conclav.
Îți mai recomandăm Papa Francisc – un reformator care a predicat constant despre nevoia de pace în UcrainaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.