Candidatul independent la președinția României Victor Ponta acuză un atac cibernetic coordonat asupra contului său de TikTok, atac despre care spune că ar putea submina „legitimitatea democratică a procesului electoral”.
Sute de mii de conturi suspecte, provenind din țări precum Irak, Arabia Saudită, Palestina sau Birmania au fost redirecționate artificial către paginile lui Victor Ponta, cu scopul de a destabiliza performanța organică a acestora, scrie în comunicatul echipei sale de campanie.
A fost depusă o plângere la Biroul Electoral Central (BEC) și la TikTok. Și candidatul Nicușor Dan a reclamat un atac asemănător al contului său de Instagram.
Victor Ponta susține, în reclamația depusă la BEC, că atacul a început pe 20 aprilie 2025.
„Am observat apariția și activitatea unui număr semnificativ de conturi false care urmăresc conturile meu oficiale și manifestă un comportament coordonat și suspect, generând următoarele efecte negative:
● Scăderea vizibilă și artificială a acoperirii organice și a interacțiunilor autentice cu publiculțintă local.
● Suprimarea și manipularea selectivă sau ascunsă a mesajelor de campanie, subminând dreptul la libera exprimare în context electoral;
● Confuzie publică și prejudicierea reputației, cauzate de nume de utilizator sau simboluri înșelătoare folosite de aceste conturi false”, scrie în plângere.
Noii urmăritori ai lui Victor Ponta sunt, majoritatea, din Asia.
Aceste acțiuni reprezintă un atac cibernetic coordonat, cu scopul de a sabota comunicarea electorală legitimă, susține Victor Ponta.
TikTok a eliminat 16.000 de conturi
Atacul cibernetic a fost reclamat și la TikTok, care a răspuns prin eliminarea a 16.000 de conturi false.
„Urmare a reclamației dumneavoastră, a fost identificat un comportament neautentic sub forma unei creșteri bruște a numărului de urmăritori, după 20 aprilie.
Am acționat prin eliminarea a 16.000 de conturi de falși urmăritori. De asemenea, am eliminat 157 de conturi care au postat 157 de comentarii identice la o postare de pe contul dvs.”, scrie în răspunsul TikTok pentru Victor Ponta.
Răspunsul TikTok la plângerea trimisă de Victor Ponta.
„16.000 și mai rămân 100.000”, spune Victor Ponta, pentru Europa Liberă.
Majoritatea urmăritorilor paginii lui Victor Ponta pe TikTok provin din țări fără legătură cu publicul nostru, precum Irak, Palestina, Myanmar, Ecuador, Uganda, Pakistan și Vietnam, scrie în plângerea trimisă de candidat la BEC. Majoritatea sunt evident conturi false. Acest lucru a generat un cerc vicios de suprimare, în care conținutul este „îngropat” înainte ca utilizatorii reali să-l poată vedea”, scrie în plângere.
„Acesti boți blochează accesul utilizatorilor reali la cont! Înainte de atac aveam media de 100.000 vizualizări. După atac, ne-au dus la 5.000”, declară Victor Ponta, pentru Europa Liberă.
Cum au scăzut performanțele paginii de TikTok a lui Victor Ponta, după atac.
Chiar în timp ce Europa Liberă vorbea cu candidatul la Președinție, câteva zeci de urmăritori dădeau follow contului său de TikTok.
În fiecare minut, pe pagina de TikTok a lui Victor Ponta apar zeci de noi urmăritori.
Nicușor Dan a reclamat același lucru
Pe 15 aprilie, candidatul independent la Președinția României Nicușor Dan anunța pe platformele sociale că e sub un atac al boților.
„Pe conturile mele de Instagram (@nicusor.dan.pg) și TikTok (@nicusordanpmb) s-a întâmplat ceva ciudat: În ultimele 24 de ore, au apărut mii de urmăritori noi, zeci de mii de distribuiri și mii de comentarii pozitive, venite brusc, dintr-o singură direcție. La prima vedere, pare că ne-ar ajuta. Dar specialiștii spun altceva: «Acesta este un atac mascat». Un val artificial de interacțiuni, urmăritori falși și comentarii forțate, dăunează grav contului. Algoritmii platformelor identifică rapid activitatea neautentică și penalizează drastic pagina.”
La câteva ore mai târziu, Nicușor Dan semnala probleme și pe contul său de Facebook.
Îți mai recomandăm Războiul roiurilor de boți în loc de dezbatere electorală. Cum s-a schimbat lupta pentru voturi din online și de ce se teme N. DanDe ce le e frică candidaților?
„Ca o consecință directă a acestui atac coordonat, suntem acum acuzați pe nedrept că ne-am fi umflat în mod artificial numărul de urmăritori prin utilizarea de conturi false. Aceste acuzații sunt complet false și extrem de dăunătoare. Publicul larg nu are mijloacele necesare pentru a verifica faptul că suntem victimele unui atac. Chiar dacă am comunicat în mod repetat această realitate, aceeași interferență a boturilor împiedică mesajul să ajungă cu adevărat la audiența noastră”, scrie în reclamația trimisă de Victor Ponta la Biroul Electoral Central.
Același lucru l-a susținut și Nicușor Dan – că va fi acuzat pe nedrept.
Victor Ponta strecoară chiar expresia – „subminarea legitimității democratice a procesului electoral”.
Conform documentelor desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în decembrie 2024, campania electorală a candidatului independent Călin Georgescu a fost susținută de o rețea vastă de conturi false pe TikTok. Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, înainte ca acestea să fie anulate.
Serviciul Român de Informații (SRI) a semnalat în documentele transmise CSAT că această campanie de promovare agresivă a fost derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și a exploatat algoritmii platformelor de social media pentru a crește rapid popularitatea lui Călin Georgescu.
Analiza SRI a indicat că activitatea conturilor de TikTok care l-au promovat pe Călin Georgescu a fost coordonată de un actor statal, care a utilizat canale alternative de comunicare pentru a rostogoli mesajele pe platformă.
Ca urmare a acestor constatări, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale din 2024.
Vă reamintim, alegerile prezidențiale reluate sunt programate pentru 4 mai (turul I) și 18 mai (turul II), iar Biroul Electoral Central (BEC) a publicat pe 20 martie lista finală a candidaților validați; este vorba de 11 persoane, dintre care patru sunt candidați independenți, iar restul sunt sprijiniți de partide politice.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.