VIDEO | D. Șandru, politolog: Apare un nou „ism”: un mix ideologic care utilizează propaganda. Își spune „suveranism”, dar este izolaționism

Your browser doesn’t support HTML5

Daniel Șandru, președintele IICCMER, explică ce înseamnă deturnarea României de pe traseul istoric, plasarea pe o orbită a puterilor dictatoriale, în ce s-ar traduce izolaționismul spre care România tinde în 2025 și cum copiază forțele politice mainstream din discursul populist.

Principalele idei ale interviului:

- România riscă să nu mai conteze nici identitar, nici cultural, nici economic, dacă adoptă izolaționismul.
- O proastă gestionare a politicilor memoriei deresponsabilizează societatea în ceea ce privește asumarea onestă a trecutului.
- Partidele democratice din România ar trebui să încerce să afle ce își doresc oamenii și de unde vin nemulțumirile lor.
- Partidele mainstream ar trebui să evite efectul de imitație, de a prelua elemente discursive ale extremismului și a le aduce în propriul lor discurs.

Daniel Șandru este politolog, profesor universitar doctor la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași, iar din martie 2022 este președinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
A publicat volumele de autor Reinventarea ideologiei, Sub semnul paradoxului cotidian, Ipostaze ale ideologiei în teoria politică și Maladii postcomuniste.
A fost decorat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, cu Medalia Regală pentru Loialitate și a primit cea mai înaltă distincție a Academiei Române -„Meritul Academic”.