Actualizare, sâmbătă ora 14:00
Keir Starmer și alți lideri europeni l-au sunat pe președintele Trump din Ucraina pentru a discuta planurile de încetare a focului de 30 de zile cu Rusia.
După reuniunea virtuală a Coalition of the Willing, prim-ministrul britanic, împreună cu președinții Zelenski și Macron, cancelarul Merz și prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, l-au sunat pe Trump pentru a-l informa cu privire la sprijinul lor pentru propunerea SUA de încetare a focului.
Știrea inițială
Cei trei oficiali europeni – preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz şi premierul britanic Keir Starmer au ajuns la Kiev cu un tren din Polonia. Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, a făcut călătoria separat.
La summit se va discuta despre propunerile SUA şi Europei pentru semnarea unui armistiţiu de 30 de zile în războiul din Ucraina. În cazul unui refuz din partea Moscovei, ar putea însemna noi sancţiuni comune, a spus o sursă diplomatică franceză, pentru Reuters.
Este prima dată când liderii celor patru state călătoresc împreună în Ucraina.
Îți mai recomandăm Ucraina spune că a descoperit pe teritoriul țării o rețea maghiară de spionaj militar și a reținut doi suspecți„Alături de SUA, facem apel la Rusia să accepte un armistiţiu complet şi necondiţionat de 30 de zile pentru a crea spaţiu pentru discuţii despre o pace justă şi durabil,” au afirmat cei patru lideri europeni într-o declaraţie comună.
Vizita are loc într-un moment diplomatic imprevizibil, în care preşedintele SUA, Donald Trump, promovează o pace rapidă, după ce a abrogat politicile predecesorului său de la intrarea sa la Casa Albă în ianuarie.
După ce a purtat discuţii directe cu oficiali ruşi, a avut ciocniri publice cu Zelenski şi a întrerupt temporar ajutorul militar vital pentru Ucraina, Administraţia Trump a remediat relaţiile cu Kievul şi a semnat un acord asupra mineralelor, care a necesitat negocieri dificile.
Îți mai recomandăm Atac rusesc soldat cu doi morți la Kiev, în timp ce dronele ucrainene țintesc Moscova înaintea paradei din Piața RoșieDe asemenea, a existat o schimbare vizibilă de ton din partea lui Trump, care a semnalat o frustrare tot mai mare faţă de amânările lui Putin privind un armistiţiu şi faţă de reiterarea cerinţelor Rusiei pentru un acord de pace.
Trump a ameninţat că va intensifica sancţiunile împotriva Rusiei, dar a spus şi că ar putea abandona eforturile de pace dacă nu se va ajunge la niciun progres. Joi, el a cerut un armistiţiu de 30 de zile, iar Zelenski a spus că este pregătit să-l implementeze imediat.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat vineri spunând că Rusia susţine implementarea unui armistiţiu de 30 de zile în conflict, dar doar cu o atentă luare în considerare a „nuanţelor”.
Vineri, Putin i-a găzduit pe preşedintele chinez Xi Jinping şi pe alţi lideri la o paradă militară în Piaţa Roşie pentru a marca 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, trimiţând un mesaj sfidător că nu este izolat.
În aceeaşi zi, miniştrii europeni au spus că susțin ideea înfiinţării unui tribunal special pentru a-l judeca pe preşedintele rus şi oficialii săi pentru crime de agresiune, arătând sprijin pentru Zelenski, care joi a criticat organizarea de către Putin a unei "parade a minciunii".
În ajunul summitului, ambasada SUA la Kiev a avertizat cu privire la un atac aerian „potenţial semnificativ” în zilele următoare şi le-a spus cetăţenilor să fie pregătiţi să caute adăpost în cazul unor sirene de raid aerian.
Cei patru lideri străini se vor întâlni cu Zelenski sâmbătă dimineaţă şi sunt, de asemenea, aşteptaţi să îşi aducă omagiile la un monument din centrul Kievului pentru a onora soldaţii ucraineni ucişi în război.
Ei urmează să organizeze o întâlnire virtuală cu alţi lideri pentru a-i informa despre progresele realizate în vederea formării unei viitoare coaliţii de forţe aeriene, terestre, maritime şi de „regenerare”, care ar ajuta la regenerarea forţelor armate ale Ucrainei după orice acord de pace, a transmis biroul premierului britanic.
Vizita are loc în ultima zi a unui armistiţiu declarat de Putin în 8-10 mai, pe care Ucraina nu l-a acceptat, denunţându-l ca pe o farsă. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea acestuia.
Zelenski a declarat joi că i-a spus lui Trump într-un apel telefonic că un armistiţiu de 30 de zile ar fi un „indicator real” al progresului către pace cu Rusia şi că Kievul era pregătit să îl implementeze imediat.
Surse diplomatice franceze au relatat că detaliile nu au fost finalizate pentru propunerea unui armistiţiu de 30 de zile necondiţionat, dar că aliaţii SUA şi europeni speră că se află „la un moment de convergenţă”.
„Ce ar putea să se întâmple în următoarele ore şi zile ar putea fi un anunţ al unui armistiţiu, fie de 30 de zile, fie compartimentat, care încă se discută”, a spus sursa.
Merz, care a devenit cancelar al Germaniei săptămâna aceasta, a spus vineri că „mingea este acum în curtea Moscovei”.
„Doar acolo este decizia, dacă există o şansă, începând cu acest weekend – adică la începutul săptămânii viitoare – pentru a permite un armistiţiu mai lung în Ucraina”, a spus el.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI