Peste 860.000 de români din diaspora votaseră până duminică, 18 mai, la ora 11:00, ora României, cu 90% mai mult decât în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, cel din 4 mai, și de 3,3 ori mai mult decât la turul I al alegerilor din 24 noiembrie 2024.
Cei mai mulți votanți au fost în Italia – aproape 138.500, cu 70% mai mult decât la primul tur.
În clasament urmează Marea Britanie, unde, până la ora 11:00, ora României, trecuseră pe la urne aproape de două ori mai mulți votanți ca la turul I.
Între țările cu cei mai mulți votanți, cea mai mare creștere procentuală este în Statele Unite ale Americii – 219%.
La fel ca în turul I, de pe 4 mai, pe TikTok sunt zeci de clipuri cu românii care și-au filmat votul.
Asta deși fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidenţiale este interzisă, iar alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el, a transmis Biroul Electoral Central.
Pe TikTok sunt zeci de postări cu filmări din cabina de vot ale românilor din diaspora.
Câte secții sunt deschise și unde poți vota
La fel ca la turul I al alegerilor prezidențiale și la turul al II-lea sunt deschise aproape 20.000 de secții de vot, în țară și în străinătate.
În străinătate sunt 965 de secții de votare, cu 15 mai mult decât la alegerile anulate din noiembrie 2024. Cele mai multe sunt în Italia, peste 160, urmată de Spania, cu aproape 150 și Marea Britanie, cu puțin peste 100, Republica Moldova – 64 și SUA – 50.
Îți mai recomandăm Rezultate alegeri prezidențiale. Nicușor Dan, discursul victoriei: Avem de construit o Românie împreună, indiferent de opțiunile politiceSunt secții de vot și în Ucraina – trei, în Rusia – două, dar și în Australia – patru, China – trei, Cuba, Coreea de Sud sau Zimbawe – câte una.
De asemenea, există o secție de vot și la Ramallah, în Cisiordania, oraș aflat sub autoritatea palestiniană.
Alegătorii români din străinătate pot vota:
- la orice secție de vot deschisă în străinătate, fără obligația de a avea domiciliul sau reședința stabilite acolo, pe listele suplimentare;
- pe bază de înregistrare, neobligatorie însă, în secția de vot unde persoana este arondată, dacă alegătorii s-au înregistrat în prealabil în Registrul electoral ca alegători în străinătate
- prin corespondență, dacă alegătorii s-au înregistrat în prealabil.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI