Zi de doliu la Kiev după atacul rusesc care a ucis 12 persoane

O clădire rezidențială din Kiev care a fost avariată într-un atac aerian rusesc.

Kievul a declarat 25 aprilie zi de doliu pentru cele 12 persoane ucise în atacul rusesc cu rachete și drone care a lovit capitala ucraineană în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Atacul l-a determinat pe președintele SUA, Donald Trump, să îl mustre pe liderul rus Vladimir Putin.

Ministerul ucrainean de Externe și misiunile diplomatice ale Ucrainei din străinătate se vor alătura Kievului în doliu pentru victimele atacului, coborând steagurile în bernă, arată un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, în timp ce cetățenii Kievului plâng victimele și curăță molozul, serviciile de informații ale Ucrainei verifică informația că unele rachete folosite în atac ar fi fost fabricate în Coreea de Nord.

Dacă se va dovedi că acest lucru este adevărat, Zelenski a spus că ar fi o dovadă în plus a „alianței criminale” dintre Moscova și Phenian.

Potrivit lui Zelenski, în schimbul asistenței, Phenianul primește oportunitatea „de a-și face armele mai mortale” în condiții reale de război.

„Este nevoie de o presiune reală asupra Rusiei pentru a opri acest lucru. Chiar și în mijlocul eforturilor diplomatice internaționale de a opri acest război, Rusia continuă să ucidă civili. Asta înseamnă că lui Putin nu îi este frică”, a spus Zelenski.

Președintele Donald Trump, reticent până acum în a critica Rusia, a condamnat atacul într-o postare pe rețelele de socializare adresată lui Putin.

„Nu sunt mulțumit de loviturile rusești asupra Kievului. Nu este necesar și un moment foarte prost. Vladimir, oprește-te! 5.000 de soldați mor pe săptămână. Să încheiem acordul de pace!”, a scris Trump.

Îți mai recomandăm Trump reacționează la atacul din Kiev în care au fost uciși 12 oameni: „Vladimir, STOP!”

Volodimir Zelenski și-a scurtatr vizita în Africa de Sud din cauza atacului de la Kiev și a cerut din nou încetarea completă a atacurilor aeriene. El a mai spus că Ucraina trebuie să-și consolideze scutul aerian pentru a garanta siguranța poporului său.

Președintele ucrainean a mai spus în dimineața zilei de 25 aprilie că forțele ruse au încercat să folosească atacurile aeriene ca acoperire pentru intensificarea atacurilor terestre, dar acestea au fost respinse.

„Rușii au încercat de fapt, sub acoperirea atacurilor lor aeriene în masă, să facă avansuri terestre”, a declarat Zelenski pe Telegram, referindu-se la un raport al comandantului suprem Oleksandr Sîrski.

„Când forțele noastre s-au concentrat la maximum pe apărarea împotriva rachetelor și dronelor, rușii au continuat cu atacuri terestre intensificate. Dar au fost respinși într-un mod demn”, a mai spus președintele ucrainean.

Fotogalerie | 12 oameni uciși și aproape o sută de răniți în atacul rusesc asupra Kievului

Pe lângă cele 12 persoane ucise la Kiev, alte 90 au fost rănite în urma atacurilor rusești.

Regiunile Jitomir, Dnipropetrovsk, Harkov, Poltava, Hmelnițki, Sumî și Zaporojie au fost, de asemenea, lovite.

Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin 25 de clădiri rezidențiale au fost grav avariate la Kiev, iar facilitățile publice, inclusiv o grădiniță și o școală, au fost afectate de atacurile aeriene.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat postului american CBS că Rusia vizează doar site-urile militare sau civile ale Ucrainei folosite de armată.

Întrebat dacă atacul a fost intenționat, Lavrov a spus că ministrul apărării și comandanții de pe teren au dreptul de a ataca țintele folosite de armata ucraineană.

Negocierile, în impas

Eforturile de soluționare a războiului din Ucraina sau măcar de asigurare a unei încetări temporară a focului au eșuat. Rusia nu dă niciun semn că va tempera atacurile iar Ucraina a respins propunerile SUA.

Se pare că Kremlinul își dorește un acord de pace care să permită Rusiei să păstreze controlul asupra Crimeii, precum și asupra teritoriului ucrainean din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson pe care le-a capturat de la lansarea invaziei sale la scară largă în februarie 2022.

Președintele Zelenski a spus în repetate rânduri că Ucraina nu va recunoaște controlul Rusiei asupra teritoriilor ocupate.

Îți mai recomandăm Discuțiile de la Londra, legate de oprirea războiului din Ucraina, au fost amânate

El a amintit, de asemenea, că în urmă cu peste 40 de zile, Ucraina a fost de acord cu propunerea SUA de încetare a focului a SUA, ca un prim pas către o pace negociată, dar că atacurile Moscovei continuă.

Întrebat ce concesii va face Vladimir Putin acum pentru a ajuta la încheierea unui acord de pace, Trump a spus că președintele rus se va abține de la „a cuceri întreaga țară”, și a numit acest lucru drept „o concesie destul de mare”.

Comentând eforturile diplomatice, Lavrov a declarat pentru CBS News că Statele Unite și Rusia se îndreaptă în direcția bună, dar unele elemente specifice ale unui acord rămân de convenit.

Donald Trump nu a precizat elementele acordului, așa că Lavrov a spus că nu ar fi potrivit pentru el să facă acest lucru.

Vorbind la Casa Albă după o întâlnire cu Trump, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că este timpul ca Rusia să avanseze în negocierile privind războiul în condițiile în care Ucraina a făcut deja pași în acest sens.

Îți mai recomandăm Kremlinul, de acord cu Trump că Ucraina „a pierdut” Crimeea. De ce e atât de importantă peninsula

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.