Linkuri accesibilitate

Campanie internațională. Volodimir Zelenski cere Rusiei să-i aducă acasă copiii ucraineni deportați


Colaj de imagini - militarizarea copiilor ucraineni pe teritorii din Ucraina ocupate de Rusia.
Colaj de imagini - militarizarea copiilor ucraineni pe teritorii din Ucraina ocupate de Rusia.

Când avea 16 ani, Vladislav Rudenko a fost capturat de militarii ruși și dus în „tabere” pentru copii din Crimeea ocupată de Rusia și din Herson. A fost ținut acolo timp de nouă luni.

Spre deosebire de încă 20.000 de copii ucraineni, Rudenko a fost salvat de organizația non guvernamentală Save Ukraine și, după nouă luni de captivitate, a fost dus înapoi pe teritoriul controlat de ucraineni.

Ce-i preocupă acum pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe oficialitățile de la Kiev este soarta acestor zeci de mii de tineri, mulți dintre ei aflați în zone ocupate de Rusia, în așa numitele „centre de reabilitare”.

„Această crimă trebuie investigată minuțios, iar cei responsabili de ea – trași la răspundere”, a declarat în week end, la lansarea campaniei ChildrenAreNonNegotiable, ministrul ucrainean de Externe, Andri Sâbiha.

„O pace justă și durabilă înseamnă întoarcerea acasă a tuturor acestor copii ucraineni”.

De acum trei luni, de la preluarea mandatului, președintele american, Donald Trump, a făcut o prioritatea a politicii externe din terminarea celui mai mare conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.

În vreme ce negocierile au oscilat între mai multe chestiuni controversate, oficialii ucraineni au menținut repatrierea tuturor celor luați din Ucraina ca punct major de negociere.

Oficialii ucraineni au acuzat Moscova de orchestrarea a ceea ce unele grupuri au numit o „deportare sistematică” a copiilor din Ucraina în zone ale țării controlate de Rusia sau chiar mai departe, către destinații din Rusia și aliatul său, Belarus.

Dovezile adunate anul trecut de Serviciul Belarus al RFE/RL și de Schemes, redacția de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL, au indicat faptul că taberele erau folosite pentru a-i învăța pe tinerii ucraineni să se identifice cu conceptele promovate atât de Moscova, cât și de Minsk.

Un studiu făcut în noiembrie 2023 de Laboratorul de cercetare umanitară al Școlii de sănătate publică de la Yale arată că excursiile elevilor ucraineni în Belarus au fost coordonate de Belarus și Rusia, ca parte a așa-numitului stat unional al celor două țări.

Potrivit studiului, procesul implică „reeducare”, definită ca „promovarea mesajelor sau ideilor culturale, istorice, societale și patriotice care servesc intereselor politice” ale ambelor regimuri.

Instruirea militară, inclusiv de către trupele Ministerului de Interne, a avut loc cu „cel puțin șase grupuri de copii”, potrivit raportului.

Rudenko a declarat la începutul acestei luni pentru Serviciului Ucrainean al RFE/RL că, în perioada în care a fost deținut de autoritățile ruse, rutina sa zilnică avea o orientare evidentă.

„Ne trezeam dimineața cu imnul Rusiei, ridicam drapelul, făceam exerciții. După micul dejun, ne spuneau ce s-a întâmplat peste noapte în Rusia. Literal. Apoi, vizionam filme rusești”, spune el despre regimul din campus.

Conform Yale Humanitarian Research Lab, mai mult de 8.400 de copii din Ucraina au fost mutați sistematic în cel puțin 57 de locuri: 13 din Belarus și 42 din Rusia și de pe teritoriul controlat de Rusia.

Portalul ucrainean guvernamental childrenofwar.gov.ua vorbește despre un număr mult mai mare – aproximativ 20.000 – de copii care ar fi fost luați, dintre care doar 1.300 au fost returnați.

„Reamintim lumii că, fără întoarcerea copiilor răpiți de Rusia, războiul nu poate fi considerat cu adevărat încheiat”, se arată într-o declarație publicată de biroul lui Zelenski în timpul Paștelui.

Washingtonul a sprijinit Kievul în problema repatrierii copiilor, declarând luna trecută că rămâne angajat să sprijine schimbul de prizonieri de război, eliberarea deținuților civili și întoarcerea copiilor ucraineni transferați cu forța.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni sunt îngrijorați că recentele măsuri de reducere a bugetului luate de administrația Trump ar putea împiedica în mod semnificativ investigațiile privind locul în care au fost mutați copiii și eforturile de a permite întoarcerea lor.

Între timp, Karolina Hird, lider adjunct de echipă și analist la Institute for the Study of War, un grup de cercetare american non-profit, a avertizat că adolescenții ucraineni forțați să accepte cetățenia rusă s-ar putea confrunta cu recrutarea în armata rusă și ar putea fi obligați să lupte împotriva propriului popor, o încălcare a dreptului internațional.

„Negocierile și încetarea luptelor fără a lua în considerare copiii deportați vor permite Rusiei să continue să comită aceste crime cu impunitate absolută”,a scris Hird.

Articol publicat inițial pe rferl.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG