Linkuri accesibilitate

Imagine panoramică de la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului. Este ultima dezbatere înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale
Imagine panoramică de la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului. Este ultima dezbatere înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale

A treia dezbatere prezidențială | Candidați fără defecte, contracandidați fără calități. Tensiuni între Crin Antonescu și Nicușor Dan

A treia și ultima dezbatere a candidaților înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 și 18 mai 2025 a fost organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului.

Principalele informații

00:09

Candidații își prezintă mesajul final

John Ion Banu-Muscel: Aș vrea să vă spun următorul lucru. Pe lângă motivele pe care le-am spus, vreau să vă asigur că vreau să aduc o pace socială, o relație mai bună între cetățeni și politicieni. Nu mai putem să spunem că nu ne place politica. Ne pare rău, fără politicieni nu se poate. Trebuie să avem civilizație. Vă asigur și vă invit pe toți, după alegeri voi trage o petrecere la Cotroceni, unde toată lumea este invitată. Vă iubesc!

Elena Lasconi: Vreau să vă comunic din suflet, eu îi iubesc pe români. Am fost printre ei, sunt printre ei, nu e o chestiune de antrenament într-o campanie electorală. Voi fi un președinte prietenos cu vecinii și aliații, accesibil pentru toți români. Tinerii vor decide să rămână în România, sper, pentru că ei sunt viitorul. Voi fi primul președinte femeie și fiecare femeie din țara asta va fi altfel privită și respectată. Putem să dăm un semnal de schimbare a mentalității.

Lavinia Șandru: Sunteți obosiți? Să vă spun un lucru, uniți noi toți de aici suntem puternici și vreau să vă fac o propunere, să spunem împreună o rugăciune mai specială, scrisă de Nichita Stănescu, o rugăciune pentru poporul român.
(Lavinia Șandru a recitat poezia „Stând și fiind” a lui Nichita Stănescu, alături de public).

Crin Antonescu: Vom mai vota peste cinci ani. Vom fi mai bătrâni, dar putem să evităm să fim mai dezbinați, mai slabi și mai săraci. Se folosește expresia „mândru că sunt” sau „mândri că suntem români”. Eu aș vrea să o trăim pur și simplu pe cea „bucuros că sunt român”, „bucuroși că suntem români”. Voi întări țara, o voi ridica. Prima condiție este să ne unim, să ne unim toți cei care avem ceva în sufletul nostru pentru țara asta, așa cum avem pentru familia noastră. Iubește-L pe Domnul Dumnezeu din tot sufletul tău, iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți.

Daniel Funeriu: Astăzi a fost mai mult bine decât în alte dăți, iată că se poate, iar după aceste alegeri trebuie să ieșim cu toții mult mai uniți. Pentru ca unirea dintre noi să dureze trebuie ca statul nostru să fie refondat pe baza adevărului. De aceea, votul românilor trebuie să fie un vot care nu este manipulat. Una dintre cele mai mari manipulări este acest concept de vot util – votul util înseamnă demisia gândirii, strivirea vitalității, victoria sistemului.

Nicușor Dan: Dragi români și românce, continuați să credeți în România! România are tot ce îi trebuie pentru a fi acea națiune puternică în Europa, are oameni muncitori, are în afara granițelor ei oameni care ne fac cinste, are mari firme făcute de oameni care au muncit pentru asta 20-30 de ani, are un sistem academic bun, cu oameni buni. România are mulți oameni cinstiți care vor să pună umărul ca să ducem țara înainte. România are viitor. Aveți niște alegeri importante, 4 mai, 18 mai. Alegeți oamenii nu după ce promit ei că vor face, ci după ce au făcut pentru societate!

Cristian Terheș: Vreau să visați pentru o secundă, unde doriți să fie România în 2030? Atunci vor fi din nou alegeri prezidențiale. Mulți vă cheamă la vot astăzi și vă spun că unii au șanse, vă invită să dați șanse unor oameni care n-au dat șanse României, de asta milioane de români am plecat peste hotare. Vreau o Românie puternică, sigură și prosperă în 2030, astfel încât cei plecați să se întoarcă, iar cei rămași să nu mai plece. O Românie care să ofere securitate și siguranță oricărui român, indiferent unde s-ar afla. Vreau o Românie în care drepturile și libertățile fiecărui român sunt respectate. Vreau o Românie condusă de un președinte care se culcă ultimul și se trezește primul.


23:51 30.4.2025

Discurs de persuadare a susținătorilor altui candidat. Haos. Unii candidați își fac prezentarea de final

Fiecare candidat este pus să coboare în sală și să meargă printre susținătorii altui candidat pentru a-i convinge să-și schimbe opțiunea de vot.

S-a instalat cel mai probabil, oboseala. Nu se mai respectă formatul, unii candidați țin discursul de final, altceva decât li s-a cerut. Cristian Terheș e invitat să-și aleagă un candidat pentru a-i persuada susținătorii, dar începe să țină un monolog electoral de promovare. Lavina Șandru vorbește de invadarea Israelului de Hamas și spune că are 44 de kilograme, nu 39, cum spun unii. Daniel Funeriu pledează pentru adevăr. Crin Antonescu le spune susținătorilor Elenei Lasconi să o susțină în continuare și să-i fie fideli.

23:25 30.4.2025

Declarații în tandem

Candidații sunt chemați în tandem să își spună lucruri reciproc.

  • Elena Lasconi – Nicușor Dan.

Elena Lasconi: Eu vreau să-i strâng mâna, să-i spun că l-am apreciat pentru că nu l-am cunoscut, nu-mi place că ai mințit de mai multe ori, pot să dovedesc, dar nu vreau să te umilesc, ai spus că pe data de 8 m-ai sunat, nu m-ai sunat, am dovada de la firma de telefonie mobilă, nu-mi plac oamenii care mint în general. Te-am întrebat ultima dată când ai venit la sediu de ce ai mințit și te-ai uitat pe lângă mine și nu mi-ai răspuns. Așa că, de ce ai mințit? E atât de importantă funcția aia? Eu sunt capabilă să pierd, dar să-mi păstrez verticalitatea.

Nicușor Dan: Eu nu aveam de gând să-i spun nimic, decât succes în campanie, nu am mințit niciodată. Ce vreau să spun, eu vreau să mă uit la oameni, oameni buni avem alegeri în România care definesc direcția.

Elena Lasconi îl pune să jure pe Biblie că nu a mințit niciodată.

Nicușor Dan: Eu sunt creștin ortodox practicant și nu profanez.

  • Crin Antonescu – Nicușor Dan

Crin Antonescu: Dacă am să-mi spun cu domnul Dan ne-am spus, nu ne-am certat ca să ne împăcăm, respectul meu pentru competitori există. Spre deosebire de domnul Ponta este un om căruia îi strâng mâna.

Nicușor Dan: Nimic domnului Antonescu, a fost o competiție. În schimb, către membrii și simpatizanții PNL cred că îmi permit ca om de dreapta să am o opinie. Direcția în care merge acest partid nu este corectă, apropierea de PSD strică, iar acest partid ar trebui să se apropie de celelalte partide de dreapta pentru că România are nevoie de o discplină a muncii, a legii și de o stimulare a investițiilor (Cei doi au dat mâna, n.red.)

Crin Antonescu: Apelul domnului Nicușor Dan către PNL e normal și eu mă uit la votanții dumneavoastră de azi, votanții mei de mâine.

Elena Lasconi, către Crin Antonescu: Așa a făcut și cu USR, poate o să aveți parte de un puci.

  • Elena Lasconi – Lavinia Șandru

Elena Lasconi: Cât o să trăiesc o să sprijin femeile, n-am să le atac decât dacă fac derapaje grave sau încalcă legea. Am ajutat studente care nu erau astăzi în presa din România. Mi-au trecut prin mână 1000 de studente. Nu o să subestimez forța femeii. Vă doresc succes!

Lavinia Șandru: Vă mulțumesc, mi-a părut rău pentru ce vi s-a întâmplat (deschide o discuție despre abuzurile împotriva femeilor, menționând activități casnice, n.red.).

  • Crin Antonescu – Elena Lasconi

Crin Antonescu: Îi apreciez dârzenia cu care a luptat pentru a-și apăra candidatura, partidul. Este o doamnă luptătoare.

Elena Lasconi: Nu sunt violentă și detest violența, îmi place că sunteți precaut (Antonescu se îndepărtează).

23:20 30.4.2025

Dacă Republica Moldova ar fi atacată...

Trăim o perioadă cu crize (….) În situația în care Republica Moldova este atacată de Federația Rusă, ce ați face în calitate de comandant al Forțelor Armate și șef CSAT, care sunt pașii concreți legali, constituționali, în ordinea în care vă obligă legea?

Ion John Banu Muscel: Când noi am intrat în UE, respectiv NATO, ne-am delegat responsabilitățile noastre unei forțe superioare, unei uniuni. Prima datorie ar fi să comunic cu acest organism, ce decid dânșii (…) care țin Uniunea Sovietică (Federația Rusă n.red.) deoparte. M-aș ghida care sunt cerințele acestei organizații NATO, după aceea voi consulta în ce măsură putem să ne riscăm viețile tinerilor noștri.

Elena Lasconi: În primul rând i-aș ordona Șefului Statului Major să întărească granița cu Republica Moldova, aș vorbi cu Maia Sandu, aș trimite ajutor umanitar. Moldova e țară neutră, nu putem să trimitem trupe, aș activa articolul 4 NATO să avem consultări și dacă au nevoie de orice alte materiale sau lucruri care să fie non-combat le vom trimite pentru că nu putem să ne implicăm militar la acest moment, aș vorbi cu Ursula von der Leyen la Bruxelles. Nu aș declara mobilizare parțială, generală în momentul acela.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG