Ultima seară de confruntări ale candidaților
Opt candidați din cei 11 înscriși la alegerile prezidențiale din acest an sunt așteptați să-i convingă miercuri seară pe români, la ultima dezbatere televizată, organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului înainte de primul tur de scrutin de duminică, 4 mai.
Au răspuns invitației și vor fi prezenți:
- George Crin Laurențiu Antonescu - Alianța Electorală România Înainte
- Elena Valerica Lasconi - Uniunea Salvați România
- Cristian Terheș - Partidul Național Conservator Român
- Marcela Lavinia Șandru - Partidul Umanist Social Liberal
- Silviu Predoiu - Partidul Liga Acțiunii Naționale
- John Ion Banu Muscel - Candidat independent
- Daniel Petre Funeriu - Candidat independent
- Nicușor Dan Daniel - Candidat independent
Au refuzat invitația George Simion și Victor Ponta, dar și Sebastian Popescu.
Candidatul AUR George Simion a anunțat că nu va participa nici la dezbaterea din această seară. La dezbaterea de luni seară organizată de Digi 24 a anunțat încă de la începutul dezbaterii că nu va participa la niciun eveniment de acest fel din cauza anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut și că preferă să participe la întâlnirile din țară cu alegătorii.
„Din respect pentru omul care trebuia să fie aici și omul care a fost ales de către români, în această săptămână voi fi în țară pentru români”, a spus Simion. El a făcut referire la politicianul prorus Călin Georgescu, care s-a calificat în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor din decembrie 2024 alături de candidata Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, care a primit și un buchet de flori, în direct, de la George Simion.
Alegerile au fost anulate de Curtea Constituțională pe 6 decembrie 2024, chiar la începutul turului doi după desecretizarea de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a rapoartelor serviciilor secrete și instituțiilor de apărare care arătau ingerința unui actor statal în alegerile din România.
„Procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”, și-a motivat Curtea Constituțională decizia luată cu unanimitatea celor nouă judecători constituționali.
De asemenea, CCR a invocat Legea 370/2004, care permite anularea alegerilor în cazul unei fraude care afectează atribuirea mandatului, precum și jurisprudența CEDO care subliniază importanța alegerilor libere ca pilon al democrației.
Rapoartele desecretizate ale serviciilor de informații au arătat că politicianul prorus a beneficiat de promovarea agresivă a zeci de mii de conturi TikTok, care l-ar fi propulsat pe Georgescu în turul al doilea, deși cu două săptămâni înaintea alegerilor puțină lume știa cine este.
Călin Georgescu a beneficiat de această campanie, despre care experții spun că ar costa milioane de euro, în condițiile în care el a raportat zero venituri și cheltuieli în campanie.
Ulterior, în martie, CCR a respins, tot în unanimitate, candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
Surse: Antena 3 CNN, News.ro, G4 Media
Cine candidează și când e ziua votului
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025 a început oficial pe 4 aprilie și se încheie pe 3 mai, la ora 07:00.
Calendarul primului tur al alegerilor prezidențiale 2025
- 4 aprilie - începerea campaniei electorale care se încheie pe 3 mai la ora 7:00
- 2 mai - de la ora 7:00 începe votarea în străinătate, care se încheie la ora 21:00
- 3 mai - între orele 7:00 și 21:00 - a doua zi a votului în străinătate (alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei așteptând să intre, pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mai târziu la ora 23:59)
- 4 mai - a treia zi de vot în diaspora
- 4 mai, ora 7:00 - începerea votului în secțiile de votare din România. Secțiile se închid la ora 21:00.
- 6 mai ora 24:00 - formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală cu dovezi și motivații către CCR
- 8 mai - înaintarea către Curtea Constituțională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votului întocmite de birourile electorale județene, ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile din străinătate și birourile secțiilor de votare.
După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, CCR validează alegerile și publică rezultatele în Monitorul Oficial.
Portretele principalilor candidați
Europa Liberă a făcut portretele principalilor candidați la alegerile din 4 mai, conform sondajelor de opinie publicate până acum.
Marile semne de întrebare rămase în aer după cele două dezbateri electorale ținute la Palatul Cotroceni
Cele două dezbateri televizate, organizate de Digi24 și TVR, au lăsat mai multe semne de întrebare în privința candidaților cu șanse să intre în turul II.
Europa Liberă a centralizat câteva dintre cele mai importante dintre acestea, în articolul de mai jos: