Funeriu îl întreabă pe Crin Antonescu despre conflictul de loialitate între adevăr și prietenia de altădată cu Victor Ponta
Daniel Funeriu, către Crin Antonescu: Întrebările mele produc efecte mari. Dacă i-am provocat emoții lui Nicușor Dan, e al doilea cel mai greu lucru după ce i-am convins pe socrii să mi-o dea pe nevasta mea. În 2011, domnule Antonescu, v-am invitat la minister (Educației, n.red) pe dvoastră și domnul Ponta să vorbim despre Educație. N-ați venit. Apoi domnul Ponta a devenit premier. Prima curiozitate: Cum v-ați rezolvat conflictul de loialitate între adevăr și prietenia cu domnul Ponta în ziua în care ați avut certitudinea că a schimbat comisii care să-i judece plagiatul. A doua întrebare: Domnule profesor (Crin Antonescu e profesor de istorie, n. red.) patru lucruri pe care trebuie să le învețe un copil în 2025 și o competență pe care să o aibă?
Crin Antonescu: În 2011 eram coleg în conducerea USL cu domnul Ponta. Când a izbucnit scandalul plagiatului, eu am sperat multă vreme că este o acuzație, pentru că venea din partea patronului dumneavoastră spiritual domnul Traian Băsescu. Plagiatul este una din cele mai odioase forme de furt. Nu e o hoție ca oricare alta. Plagiatul s-a dovedit epidemic, România a inventariat doar plagiatul unor politicieni. Cam câte plagiaturi ar fi în lumea academică? Eu am avut cel mai mare șoc când a spus că abia din 2002 s-a introdus regula când dai un citat să pui ghilimele. Eu nu l-am crezut că nu sunt ignorant. N-am avut eu să-i dau un verdict, i s-a dat verdictul. Omul și după ce s-a stabilit academic că e plagiat s-a dus în justiție să-și recupereze titlul și l-a recuperat. Ce trebuie să învețe un elev: disciplina, disciplina intelectuală, disciplina de grup și mai ales onoarea, care exclude din capul locului plagiatul, care te face să înțelegi că ești purtătorul unei averi pe care trebuie să o dai mai departe.
Prioritatea zero în materie de politică externă a viitorului președinte
Care va trebui să fie prioritatea zero în materie de politică externă în mandatul dumneavoastră și o chestiune pe care o rezolvați sau care sunt primii pași pe care îi faceți în primele șase luni?
Ion John Banu Muscel: Prioritatea nr. 1 ar fi relațiile pe care ar trebui să le avem în cadrul NATO și include și SUA. Noi să considerăm că nu avem niciun fel de divergențe cu țările din jurul nostru, pe care să le rezolvăm în NATO. Rezolvare diplomatică a acestor conflicte.
Elena Lasconi: Prioritatea mea este interesul național, înainte de toate. În primele 6 luni trebuie să prezint strategia de apărare a țării. Îmi doresc să avem o relație bună cu vecinii. Îmi doresc să mă întâlnesc cu Donald Trump pentru că avem un parteneriat strategic (…) Îmi doresc să producem armament, să devenim un hub pentru inteligența artificială (Jurnalist: Ce îi cereți concret lui Trump?) Să nu retragă trupele de pe teritoriul României și investitori.
Lavinia Șandru: Asigurarea securității României. 1. Relația cu SUA, 2. Consolidarea poziției în NATO și UE (parteneriate cu Polonia), 3. Securitate alimentară (politica agricolă comună, concurență neloială cu grânele din Ucraina).
Crin Antonescu: Trei lucruri care pornesc în același timp. 1. Cele mai bune garanții de securitate pentru Republica Moldova, 2. Revenirea la funcționarea normală cu SUA, 3. Atragerea sub interes de securitate a Franței, Germaniei și UK în zona Mării Negre. Declanșarea unor discuții de tratat de securitate cu Franța și UK, dar mai ales Franța.
Candidați fără defecte și contracandidați fără calități
Candidații au fost rugați să spună care este o calitate a unui contracandidat și un defect personal.
Elena Lasconi, despre Crin Antonescu: Nu pot să vă spun o calitate a domnului Antonescu pentru că el m-a determinat prin ce a făcut cât a fost la butoane să ies în stradă. Nu-i găsesc nicio calitate. Defectul meu e că cred prea mult în oameni.
Nicușor Dan despre Crin Antonescu: Domnul Antonescu e un intelectual. Eu sunt perfecționist în sens negativ.
Crin Antonescu despre Nicușor Dan: Pentru domnul Nicușor Dan e absolut evidentă calitatea, am un respect extraordinar pentru matematică și pentru un om care a făcut matematică, un om cu doctorat la Sorbona în matematică este pentru mine un vârf intelectual și mă înclin în fața acestui lucru. Un defect al meu e că nu am făcut doctoratul în matematică la Sorbona. E o glumă. Nu vreau să evit să spun un defect al meu și nu o să spun acum că sunt prea generos și prea milos, deși sunt, un defect este că fug, uneori, din fața a prea multă suferință și oamenii trebuie să învețe, și mă străduiesc să fac asta, să dea piept cu suferința.
Daniel Funeriu despre John Ion Banu: Îi admir perseverența în urmarea propriilor idei, cred că atunci când candidezi la o funcție e sănătos să-ți expui ideile și nu să te ghidezi după revista presei, să fii titirez. Defectul meu sunt uneori prea didactic, merg prea în detaliu ceea ce poate să dea multor jurnaliști o impresie de aroganță, recunosc că îmi place să arăt altora care pot să învețe.
Lavinia Șandru despre Nicușor Dan: Are calitatea că trec pe lângă domnia sa toate atacurile care vin, toate durerile celor din jur, nu apleacă urechea la ele. Nu-l afectează și zic eu că e un lucru bun. Defectul meu și calitate și defect în același timp, mă grăbesc, dar România reală nu mai are răbdare.
John Ion Banu despre Elena Lasconi: Aș putea spune că probabil că are multe calități dar nu e niciuna care să iasă în evidență pentru că nu o cunosc, deci nu pot să spun decât că e muncitoare și perseverentă. Eu n-am defecte și nici păcate. Dar cred că ați observat că-s foarte modest.
Cristian Terheș despre Daniel Funeriu: Aș spune intelectual, extrem de rafinat. Aș spune două (calități): sunt prea serios, am prea mare încredere în oameni.
Întrebarea retorică a lui Cristian Terheș către alegătorii candidaților care au refuzat dezbaterea
Cristian Terheș, întrebare către „fiecare cetățean român”: Cum vă simțiți cei care vreți să votați pentru unul dintre cei patru care n-au fost în seara asta aici? Fiecare am avut decența să venim și să răspundem. Patru n-au avut! Ei vor să conducă destinele unei țări. V-ați pune destinele, viața în mâinile lor? La lucrul ăsta vă invit să vă gândiți.