Actualizare 21:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că va aștepta în capitala Turciei, Ankara, o întâlnire pe 15 mai cu președintele Vladimir Putin și că se va întâlni față în față doar cu omologul său rus, a cărui participare este încă incertă, și nu cu alți oficiali ruși.
Zelenski a declarat reporterilor de la Kiev pe 13 mai că l-a invitat la discuții pe președintele american Donald Trump, aflat în prezent într-o călătorie în Orientul Mijlociu, în contextul în care Casa Albă și aliații europeni ai Ucrainei insistă pentru încetarea războiului, cel mai mare și mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Trump a transmis de la Riad, după semnarea unor acorduri „istorice” cu guvernul saudit, că potențialele discuții dintre Ucraina și Rusia în Turcia, care vor avea loc săptămâna aceasta, „ar putea produce niște rezultate destul de bune”.
El a declarat că secretarul de stat american Marco Rubio se va număra printre înalții oficiali americani care vor călători în Turcia pentru discuțiile privind încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Zelenski, însă, a precizat că Putin trebuie să fie prezent la întâlniri pentru a se putea înregistra orice progres.
„Trebuie să negociez un armistițiu cu [Putin], deoarece numai el poate decide asupra acestuia”, a declarat Zelenski, adăugând că, dacă Putin decide să călătorească la Istanbul - unde inițial se aștepta să aibă loc întâlnirea - atunci se va întâlni cu el acolo.
„Dacă el [Putin] face pasul de a spune că este pregătit pentru un armistițiu, atunci se deschide calea pentru discutarea tuturor elementelor pentru a pune capăt războiului”, a adăugat el.
Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat pe 13 mai că Putin nu va „îndrăzni” să participe la întâlnire, deoarece „Rusia se joacă în mod clar, încearcă să câștige timp”.
„Nu cred că ei (rușii) sunt interesați de pace. Încă bombardează Ucraina. Dacă ar fi interesați de pace, s-ar putea opri chiar acum”, a declarat Kallas reporterilor la un summit pentru democrație de la Copenhaga.
Surse au declarat pentru agențiile media americane că înalții reprezentanți ai lui Trump, Steve Witkoff și Keith Kellogg, vor călători la Istanbul pentru discuții, în timp ce secretarul de stat Marco Rubio va fi, de asemenea, în Turcia pentru o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO.
Actualizare 16:30 - Zelenski le-a spus marți reporterilor de la Kiev că Putin e „speriat” de o întâlnire cu el.
„Dacă el [Putin] face pasul de a spune că este pregătit pentru o încetare a focului, atunci se deschide calea pentru a discuta toate elementele pentru a pune capăt războiului", a spus el.
„Nici măcar nu menționez că îi este frică de discuțiile directe cu mine."
Știrea inițială
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi declarat că se va întâlni doar cu omologul său rus, Vladimir Putin, și nu cu alți oficiali ruși, la negocierile de pace programate în această săptămână la Istanbul, convorbiri la care președintele american Donald Trump a declarat că ar putea participa.
Oferta președintelui american, Donald Trump, de a se alătura discuțiilor dintre Ucraina și Rusia, care ar trebui să aibă loc pe 15 mai, i-a făcut pe diplomații americani și europeni, care continuă să caute o cale care să ducă la încheierea războiului din Ucraina, să aibă o convorbire telefonică.
„Nu subestimați ziua de joi din Turcia”, le-a spus Trump reporterilor, la Casa Albă, chiar înainte de a pleca într-o vizită oficială în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.
„Mă gândeam să zbor până acolo. Nu știu unde voi fi joi”, a spus Trump. „Am atât de multe întâlniri.... Există o posibilitate acolo”, a spus el.
Președintele SUA a aterizat marți dimineață la Riad, capitala Arabiei Saudite.
Volodimir Zelenski a declarat că este pregătit să se întâlnească cu Putin la Istanbul pe 15 mai. Nu există, până acum, niciun răspuns din partea Kremlinului la oferta sa, iar Moscova nu a comentat încă sugestia lui Trump că s-ar putea alătura discuțiilor, ceea ce a condus la speculații cu privire la cine din Rusia va fi de fapt prezent în Turcia.
Reuters scrie marți, pe 13 mai, citând un consilier prezidențial ucrainean, că Zelenski, care a propus inclusiv o încetare a focului completă și necondiționată în încercarea de a obține un acord de pace complet, se va întâlni doar cu Putin, și nu cu alți membri ai unei delegații ruse.
În trecut, Putin a contestat legitimitatea lui Zelenski.
„Dacă Putin apare la Istanbul, ar fi deja o înfrângere. Simpla intrare în negocieri cu Zelenski ar însemna o pierdere pentru el - mai ales dacă ajunge sub presiune, la un summit la care, în mod clar, nu a plănuit niciodată să participe”, spune Alexander Friedman, observator și istoric politic rus, pentru Current Time.
„Și, cel mai probabil, Rusia nu va putea oferi nimic care să-i satisfacă pe americani, ucraineni sau europeni. Ceea ce ar putea marca sfârșitul negocierilor”, adaugă el.
Într-un semn al efortului diplomatic de a-i aduce pe Putin și Zelenski la masa negocierilor, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a discutat în seara zilei de 12 mai într-o teleconferință cu miniștrii de Externe ai Franței, Germaniei, Poloniei, Marii Britanii, Ucrainei și cu șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas.
„Liderii au discutat despre calea de urmat pentru o încetare a focului și o cale spre pace în Ucraina”, a precizat Departamentul de Stat într-o declarație atribuită purtătoarei de cuvânt Tammy Bruce.
„E nevoie de doi pentru a dori pacea”
În cursul zilei de 12 mai, aliații Ucrainei și-au exprimat scepticismul cu privire la cât de serios este președintele rus Vladimir Putin în ceea ce privește pacea și cu privire la perspectivele discuțiilor.
„Fără o încetare a focului, nu pot exista discuții în timpul atacurilor”, a declarat Kallas la o întâlnire de la Londra despre războiul din Ucraina.
„Vrem să vedem că și Rusia dorește pacea. Este nevoie de doi pentru a dori pacea, este nevoie de unul singur pentru a dori războiul, iar noi vedem că Rusia dorește în mod clar războiul”, a mai spus șefa diplomației UE.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avut pe 12 mai discuții cu omologul truc, Hakan Fidan. Cei doi au vorbit despre discuțiile directe ale Moscovei cu Kievul, o propunere care a venit din partea lui Putin la sfârșitul săptămânii, a declarat Ministerul rus de Externe.
E în continuare neclar cine anume din partea rusă va lua parte la discuțiile directe, care ar fi primele dintre cele două părți de după cele din martie 2022, în primele zile ale războiului la scară largă lansat de Rusia luna precedentă.
Comentatorul politic Oleg Saakian spune pentru Current Time că atât Ucraina, cât și Europa știu că nu pot avea încredere în Putin și că acesta probabil a început să pregătească o nouă etapă a războiului, timp în care și-a consolidat pozițiile prin discuțiile cu președintele chinez Xi Jinping din timpul vizitei acestuia la Moscova, săptămâna trecută.
„Întregul spectacol al încetării focului și al discuțiilor a fost pus în scenă pentru un singur spectator - Trump - cu scopul de a-l expune pe Putin ca pe o persoană cu care nu poți face afaceri”, afirmă Saakian.
De asemenea, el pune la îndoială atât perspectiva ca Putin să meargă la Istanbul, cât și orice fel de acord care ar rezulta din discuțiile de acolo.
„Este probabil ca accentul să se îndrepte acum către axa transatlantică și disponibilitatea Occidentului de a impune, efectiv și în comun, sancțiuni Rusiei”, crede el. „Acest lucru este esențial acum și va influența foarte mult viitorul discuțiilor”, adaugă Oleg Saakian.
Konstantin Kosachev, președintele comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a declarat pentru ziarul Izvestia că discuțiile dintre Moscova și Kiev pot avansa mai mult decât în 2022.
„Dacă delegația ucraineană se prezintă la aceste discuții cu un mandat de a renunța la orice ultimatum și de a căuta un teren comun, sunt sigur că am putea avansa chiar mai mult decât am făcut-o”, a declarat Kosachev, citat de Izvestia.