Actualizare 20:35 - Președintele american Donald Trump susține că Rusia este de acord să înceapă negocierile de pace și că Vaticanul s-a arătat interesat să fie gazdă a lor. El mai spune că i-a informat de rezultatul discuției pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe șefa Comisiei Europene și pe liderii europeni imediat după discuția cu Vladimir Putin.
„Tocmai am încheiat apelul meu de două ore cu președintele rus Vladimir Putin. Cred că a mers foarte bine. Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile pentru un armistițiu și, mai important, pentru sfârșitul războiului”, a scris președintele SUA pe rețeaua sa de socializare.
„Condițiile pentru acest lucru vor fi negociate între cele două părți, așa cum este posibil, deoarece acestea cunosc detaliile unei negocieri cu care nimeni altcineva nu este la curent. Tonul și spiritul conversației au fost excelente. Dacă nu ar fi fost așa, aș spune acum, nu mai târziu. Rusia dorește să facă COMERȚ pe scară largă cu Statele Unite atunci când această «baie de sânge» catastrofală se va termina și sunt de acord”, a mai scris Trump.
El spune că „există o oportunitate extraordinară pentru Rusia de a crea un număr masiv de locuri de muncă și bogăție. Potențialul său este NELIMITAT. De asemenea, Ucraina poate fi un mare beneficiar al comerțului, în procesul de reconstrucție a țării sale”.
În aceste condiții, „negocierile dintre Rusia și Ucraina vor începe imediat”, spune Trump.
El spune că i-a informat și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe președintele francez Emmanuel Macron, pe prim-ministrul italian Giorgia Meloni, pe cancelarul german Friedrich Merz și pe președintele finlandez Alexander Stubb, imediat după convorbirea cu președintele Putin.
„Vaticanul, reprezentat de Papa, a declarat că ar fi foarte interesat să găzduiască negocierile. Să înceapă procesul!”, spune Donald Trump.
Actualizare 19:45 - Convorbirea telefonică dintre Putin și Trump s-a încheiat după mai bine de două ore.
Discuția a fost „foarte informativă și utilă”, a declarat Vladimir Putin, citat de Ria Novosti.
„A fost o conversație foarte informativă și destul de sinceră, și foarte utilă în acest sens. În primul rând, i-am mulțumit președintelui SUA pentru sprijinul acordat de SUA în reluarea negocierilor directe dintre Rusia și Ucraina privind un posibil acord de pace.”
„Președintele SUA și-a exprimat poziția cu privire la un armistițiu. La rândul meu, am remarcat că și Rusia este în favoarea unei soluționări pașnice a crizei ucrainene. Pur și simplu trebuie să stabilim cele mai eficiente modalități de a avansa spre pace.”
Putin, citat de agenția rusă de stat, a reluat tema „cauzelor profunde” prin care și-a justificat invadarea Ucrainei.
„Cauzele profunde ale crizei trebuie eliminate”, a spus Putin. Rusia și Ucraina trebuie să găsească compromisuri care să convină ambelor părți, a spus președintele rus.
Tass îl citează pe Putin care ar fi spus „În general, suntem pe drumul bun”.
Putin ar fi de acord cu reluarea discuțiilor Rusia-Ucraina.
Rusia este în favoarea unei încetări a focului, dar trebuie stabilite căi pentru cea mai eficientă mișcare spre pace, a spus Putin, citat de Ria.
Cu puțin timp înainte de discuția dintre cei doi lideri, vicepreședintele SUA, JD Vance a declarat reporterilor că Washingtonul recunoaște că există „un mic impas aici”.
„Sincer, cred că președintele Putin nu știe prea bine cum să iasă din război”, a spus Vance.
El a spus că „e nevoie de doi pentru a dansa tango. Știu că președintele SUA este dispus să facă asta, dar dacă Rusia nu este dispusă să facă asta, atunci în cele din urmă vom spune pur și simplu că acesta nu este războiul nostru”.
„Vom încerca să punem capăt, dar dacă nu putem, în cele din urmă vom spune: «Știți ce? A meritat să încercăm, dar nu vom mai face nimic.»”
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat reporterilor că Trump își doreșten un armistițiu, dar că a devenit „obosit și frustrat de ambele părți ale conflictului”.
Actualizare 17:45 - Convorbirea telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin este în curs de desfășurare, relatează agenția de știri Reuters, citând un oficial al Casei Albe.
Televiziunea de stat rusă relatează că Vladimir Putin vorbește la telefon cu Trump de la o școală de muzică din orașul turistic Soci, din sudul Rusiei. Putin vizitează un centru educațional local de acolo.
În acest moment, cele două canale TV principale din Rusia discută despre convorbirea Putin-Trump în emisiunile lor politice de seară.
Actualizare 14:20
Cancelarul german Friedrich Merz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și premierul italian Giorgia Meloni au discutat telefonic cu președintele american Donald Trump despre Ucraina. Discuțiile au avut loc înaintea unei conversații programate între liderul american și Vladimir Putin.
„Putin trebuie să fie de acord cu o încetare a focului și cu discuții de pace. Am vorbit cu Donald Trump, Emmanuel Macron, Keir Starmer și Giorgia Meloni despre Ucraina și viitoarea convorbire telefonică dintre președintele Trump și Putin. Vrem să continuăm acest schimb astăzi”, a scris Merz pe X.
De asemenea, Meloni a anunțat pe rețeaua de socializare X că a avut o conversație telefonică aseară târziu cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, precum și cu liderii Regatului Unit, Keir Starmer, Franței, Emmanuel Macron, și Germaniei, Friedrich Merz, pentru consultări înaintea conversației telefonice anunțate pe care președintele Trump o va avea luni cu Putin.
„În primul rând, aș dori să reafirm sprijinul Italiei, împreună cu partenerii europeni și occidentali, pentru eforturile președintelui Trump pentru o pace justă și durabilă în Ucraina, subliniind importanța unei încetări a focului imediate și necondiționate”, a subliniat ea.
Articolul inițial
Steve Witkoff, emisar al Casei Albe, care s-a întâlnit deja de trei ori cu Vladimir Putin, crede că discuția cu Putin „va contribui mult la identificarea stadiului în care ne aflăm și a modului în care vom finaliza această negociere”.
„Ei se cunosc reciproc. Președintele este decis să facă ceva aici.... Dacă el nu o poate face, atunci nimeni nu poate”, a spus în weekend el într-un interviu acordat ABC News.
Trump a anunțat aceste convorbiri telefonice după ce negocierile dintre Rusia și Ucraina, de la Istanbul, de săptămâna trecută, au eșuat. A fost prima întâlnire față în față, după 2022, a celor două părți.
„Subiectele convorbirii vor fi oprirea «băii de sânge»”, a scris Trump într-o postare pe rețelele sociale. „Să sperăm că va fi o zi productivă, va avea loc o încetare a focului și acest război foarte violent, un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată, se va încheia”.
Întâlnirile de la Istanbul, care au inclus conversații separate cu oficiali americani, au avut rezultate modeste, inclusiv un acord de a schimba până la 1.000 de prizonieri de război. Nu a existat nicio promisiune de încetare a luptelor. Mai mult, în weekend, Rusia a lansat ceea ce Ucraina a declarat a fi una dintre cele mai mari atacuri de drone ale sale.
Printre altele, negociatorii ruși ar fi cerut Ucrainei să își retragă forțele din regiunile parțial ocupate de Rusia. Cerea este privită ca excesivă de Ucraina.
De la preluarea mandatului, în ianuarie, Donald Trump a făcut din rezolvarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei o prioritate majoră a politicii sale externe. Aceste eforturi au fost zădărnicite de operațiunile ofensive continue ale Rusiei pe câmpul de luptă și de refuzul Moscovei de a accepta o încetare a focului de 30 de zile – ceea ce Kievul a semnat.
Relațiile tensionate dintre SUA și Ucraina
După o perioadă de tensiuni inițiale cu Kievul, frustrările Casei Albe s-au îndreptat către Moscova, iar tonul comentariilor publice ale oficialilor americani s-a ascuțit. Trump a sugerat că Putin îl „trage pe sfoară” și caută să continue discuțiile fără nicio intenție reală de a căuta pacea.
„Ne ascultă? Ei bine, asta încercăm să aflăm”, a declarat secretarul de stat Marco Rubio într-un interviu acordat CBS News, difuzat pe 18 mai.
„Pe de o parte, încercăm să obținem pacea și să punem capăt unui război foarte sângeros, costisitor și distructiv, deci este nevoie de un anumit element de răbdare”, a spus Rubio. „Pe de altă parte, nu avem timp de pierdut”.
Zelenski a mers săptămâna trecută în Turcia, împreună cu negociatorii săi, și a promis să se întâlnească cu Putin; ultima dată când cei doi s-au întâlnit a fost în 2019, înainte de război. Dar Putin a anunțat în ultimul moment că nu va călători în Turcia.
Zelenski a mers, de asemenea, la Vatican, în weekend, căutând sprijinul Papei Leon al XIV-lea, proaspăt instalat. Liderul ucrainean s-a întâlnit și cu vicepreședintele american JD Vance și cu Rubio la Roma.
Aceasta a fost prima întâlnire a lui Zelenski cu Vance după întâlnirea tensionată de la Casa Albă din februarie, când Vance l-a certat pe liderul ucrainean în fața camerelor de televiziune.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI