Întrebările de final ale jurnaliștilor TVR pentru candidați
Cei zece candidați au primit întrebări specifice din partea celor doi moderatori ai televiziunii publice. Redăm răspunsurile principalilor candidați.
Ce veți face ca România să fie un actor relevant la nivel internațional?
Crin Antonescu: Instituțiile politice să se adapteze, să crească. Asta trebuie să facă președintele, iar cele trei direcții mari în care poate să o facă este împăcarea între societate și mediul politic. În al doilea rând e nevoie de o economie puternică, curățarea hărții clanurilor. Apoi, o nouă Românie ca spirit, actor și nu spectator.
Cum ați explica unui copil de 10 de ani că ar trebui să fie mândru că este român?
Elena Lasconi: Ce m-ați nimerit cu întrebarea asta. Dacă ar avea copiii drept de vot, aș ieși președinte din primul tur. Avem nevoie de ei, nu există viitor pentru copiii României. Voi avea un consilier la Cotroceni pentru tineret.
Pe cei trei judecători CCR numiți de președinte – ați numi magistrați de carieră sau unii cu experiență politică?
Victor Ponta: Aș numi niște profesioniști. Deciziile CCR au mare legătură cu activitatea politică. Ideea de a avea o audiere publică pentru judecătorii CCR este absolut corectă. Și de a spune că CCR să nu mai anuleze alegerile o voi susține.
Ce decizie dificilă a fost evitată de predecesorii dvs. dar pe care ați vrea să o luați?
Nicușor Dan: Domnul Iohannis a evitat să lupte cu adevărat cu corupția și asta e principala problemă a României în viziunea mea. (...) Când greșești îți cer scuze, nu am vrut să-i desconsider pe ceilalți candidați, îmi cer scuze față de susținătorii lor (referire la episodul în care s-a referit la candidații cu șanse mai mici, n.r.).
Ponta, Antonescu & Lasconi și jumătățile lor din politică
Jurnalistul Sebastian Zachmann i-a întrebat pe cei trei ce mesaj le transmit românilor în contextul în care soția lui Victor Ponta a primit un loc eligibil la europarlamentare pe listele PSD, în 2014, când era șef al partidului; aceeași situație în 2009 în cazul lui Crin Antonescu; și cum a ajuns soțul Elenei Lasconi să lucreze pentru USR.
Victor Ponta: Mama Irinei e mai deșteaptă ca mine. O să mă mândresc întotdeauna cu ce a făcut în PSD.
Crin Antonescu: Soția mea a devenit europarlamentar în 2007. Nu era soția mea atunci și nu eram președintele PNL. În 2009, am validat o listă pe care se afla și ea împreună cu alte cinci doamne. A fost unul dintre europarlamentarii cei mai respectați, președinte a două comisii grele și comisar european. Cred că am făcut bine că am lăsat-o pe listă, acolo unde partidul a pus-o.
Elena Lasconi: Mă întristează că m-ați băgat în aceeași oală cu acești combinatori. Domnule Zachmman, știți cum se fac listele la partidele clasice. Diferența majoră este că la grupurile parlamentare lucrează membrii de partid. Acolo ai nevoie de oameni de încredere pentru că este vorba de politicile partidului.
Scenarii de criză și răspunsul candidaților la acestea - partea a doua
Următorii cinci candidați de pe buletinul de vot au intrat în scenariul unei crize majore. Iată ce au răspuns câțiva dintre ei:
Inundații catastrofale și oameni care se revoltă, precum cele din Spania din urmă cu câteva luni - Nicușor Dan: Aș încerca să coordonez măsurile urgente cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Evident că m-aș duce acolo, dar mai important este să asigurăm locuințe provizorii pentru populației.
Decese din cauza unor drone căzute în România, din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei - Daniel Funeriu: Trebuie să avem toate informațiile despre ceea ce s-a întâmplat, ar trebui să prevenim acest lucru dând forțelor armate să intercepteze orice dronă. Ar trebuie să ne consultăm cu aliații NATO, prin intermediul articolului 4, dar strategia României ar trebui să fie aceea de a se apăra singură.
Întrebarea lui Nicușor Dan pentru Crin Antonescu
Nicușor Dan a menționat implicarea serviciilor secrete în politică și a spus că Antonescu a interacționat cu doi șefi ai Serviciului Român de Informații: Virgil Măgureanu care i-ar fi vândut un apartament într-o zonă scumpă a Bucureștiului la preț preferențial și cu Eduard Hellvig, care i-a fost mână dreaptă.
„Îmi pare rău că mințiți din nou, cum ați mințit și aseară”, a răspuns Crin Antonescu.
Candidatul coaliției de guvernare a spus că nu-l cunoaște deloc pe Virgil Măgureanu: „Am achiziționat la prețul pieței un apartament care se afla în construcție de la o companie despre care am aflat mai târziu că îi aparținea domnului Măgureanu. Nu a fost la un preț preferențial, l-am plătit în rate până acum câțiva ani”.
„Domnul Hellvig a fost un coleg de partid cu care am lucrat foarte mult, de care m-am despărțit în 2014, a fost numit șef al SRI în primăvara 2015 de Klaus Iohannis. Vorbiți de viitorul României nu de trecutul unor securiști care nu mă privesc. Nu e cazul lui Hellvig. Ați dat-o în bară”, a mai spus Antonescu.
„Ce coincidență, câtă lume din sala asta a cumpărat un apartament de la șeful SRI”, a răspuns Nicușor Dan în dreptul la replică.